Ce este și de ce este vitamina B5 bună pentru păr?
 

Ce este și de ce este vitamina B5 bună pentru păr?

Vitamina B5 oferă beneficii remarcabile pentru păr. Poate fi obținută din diverse alimente și prin utilizarea produselor cosmetice. Ce beneficii are?
Ce este și de ce este vitamina B5 bună pentru păr?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 03 septembrie, 2022

Vitamina B5 este bună pentru păr, fiind una dintre cele mai utilizate componente în șampoane și măști, având în vedere proprietățile sale de hidratare și regenerare. Este prezentă și în multe alimente al căror consum este benefic.

Este cunoscută și sub numele de „acid pantotenic” sau „pantenol”. Se găsește adesea în produsele pentru păr, deoarece greutatea sa moleculară scăzută îi permite să pătrundă adânc în cuticula firului, sporind hidratarea și vitalitatea.

Ce este vitamina B5 sau pantenolul: o componentă bună pentru păr

Vitamina B5 aparține complexului B. Toate aceste vitamine sunt solubile în apă , ceea ce înseamnă că organismul nu le poate stoca. Prin urmare, trebuie luate din exterior în mod regulat pentru a avea o rezervă minimă în organism.

Acest nutrient promovează un metabolism optim și influențează creșterea. De asemenea, joacă un rol important în producția de hormoni și colesterol. Lipsa sa provoacă mai multe efecte nedorite, inclusiv căderea părului, unghii casante și erupții cutanate.

Prin urmare, nu este ciudat că este folosită în multe produse cosmetice. Dovezile indică faptul că regenerează și revigorează atât pielea, cât și părul.

Alimente care conțin vitamina B5 bună pentru păr

De ce este vitamina B5 bună pentru păr? Beneficii

Beneficii nutritive

Vitamina B5 prelungește faza anagenă a diviziunii celulare, ceea ce reprezintă un stimul pentru creșterea părului. Ea oferă luminozitate și previne despicarea vârfurilor.

Printre altele, stimulează rădăcina foliculului pilos și redă elasticitatea colagenului care înconjoară acea zonă. Astfel, ajută la prevenirea căderii părului și, de asemenea, ajută la controlul efectelor alopeciei androgenice.

Beneficii circulatorii și antiinflamatorii

Acest micronutrient este implicat în sinteza fierului în organism. Participă la producția de hemoglobină, care previne anemia. Un efect indirect al acestui proces este faptul că favorizează transportul nutrienților și al oxigenului către firele de păr.

Această vitamină este asociată și cu controlul sebumului și al mătreții. Deoarece seboreea provoacă inflamarea scalpului, un aport bun de vitamina B5 ajută la prevenirea acestui efect. Rezultatul este prevenirea căderii părului.

Alte beneficii

Vitamina B5 stimulează și îmbunătățește funcționarea glandelor suprarenale. Acest lucru are un impact important în reducerea stărilor de stres și anxietate. Aceste emoții sunt asociate cu căderea excesivă a părului și apariția timpurie a firelor albe.

Un alt beneficiu al acestei vitamine este faptul ca favorizează o bună funcționare a ficatului, astfel încât acesta să elimine toxinele fără inconveniente.

Alimente care oferă vitamina B5

Vitamina B5 este solubilă în apă și, prin urmare, este stocată în cantități minime în organism. Cea mai mare parte este excretată prin urină. Prin urmare, este necesar să consumăm alimente bogate în această substanță pentru a avea o rezervă adecvată.

Alimentele care o conțin sunt următoarele:

 • Dovleac
 • Broccoli
 • Ciuperci
 • Banane
 • Leguminoase
 • Nuci
 • Lactate
 • Ouă
 • Cereale
 • Semințe
 • Carne roșie și albă
 • Fructe de mare
 • Organe

Uneori, este necesar să luați vitamina B5 din suplimente. Deși acestea sunt adesea disponibile fără prescripție, cel mai bine este să consultați medicul înainte de a le lua. Tutunul, precum și alcoolul și contraceptivele orale epuizează rezervele de vitamina B5.

Produse cu vitamina B5

Există mai multe șampoane și măști de păr care conțin vitamina B5. Cele mai bune sunt cele care conțin și ingrediente naturale din plante, precum uleiul de cocos, de argan, de jojoba, etc.

Este important să alegeți un produs special pentru tipul de păr. În caz contrar, efectul poate fi limitat. Este bine să luați în considerare și opțiunea de a folosi șampoane uscate, care sunt o alternativă excelentă.

Femeie ce folosește spray cu vitamina B5 bună pentru păr

Recomandări finale

Persoanele care au pielea atopică sau sensibilă trebuie să aleagă un șampon potrivit pentru această afecțiune. Nu toate șampoanele care conțin vitamina B5 sunt utile. Dacă aveți dubii, cel mai bine este să consultați dermatologul.

Vitamina B5 sau pantenolul oferă beneficii remarcabile pentru păr, după cum am văzut mai sus. Astfel, ideal este să combinați aportul alimentar cu utilizarea produselor cosmetice care conțin vitamina B5.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sanvictores T, Chauhan S. Vitamin B5 (Pantothenic Acid) [Updated 2022 Apr 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563233/
 • Patassini S, Begley P, Xu J, Church SJ, Kureishy N, Reid SJ, Waldvogel HJ, Faull RLM, Snell RG, Unwin RD, Cooper GJS. Cerebral Vitamin B5 (D-Pantothenic Acid) Deficiency as a Potential Cause of Metabolic Perturbation and Neurodegeneration in Huntington’s Disease. Metabolites. 2019 Jun 11;9(6):113. doi: 10.3390/metabo9060113. PMID: 31212603; PMCID: PMC6630497.
 • González Hervás, I. (2021). Estudio computacional del ácido pantoténico o vitamina B5.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.