Ce secrete ascunde limba ta? Tu știi? - Doza de Sănătate
 

Ce secrete ascunde limba ta? Tu știi?

Limba conține mii de terminații nervoase ce sunt conectate direct la alte organe. Dacă examinezi periodic culoarea și textura limbii tale, poți să afli multe despre starea ta de sănătate.
Ce secrete ascunde limba ta? Tu știi?
Abel Verdejo

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Abel Verdejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Limba ta este unul din cei mai informativi mușchi pe care îi ai. Pe lângă rolul pe care aceasta îl joacă în cadrul sistemului nostru digestiv, limba ne poate dezvălui informații inedite despre starea noastră de sănătate, în mod special în ceea ce privește starea emoțională.

Dacă înveți să-ți citești limba, vei putea să surprinzi numeroase probleme de sănătate ce poate că te afectează fără să-ți dai seama. Acest fapt este posibil datorită miilor de terminații nervoase ce acoperă limba, ce sunt asociate cu numeroase alte organe din corpul nostru.

Atunci când ceva nu este în regulă cu noi, limba noastră își schimbă culoarea și textura. În acest articol îți vom arăta cum poți să descoperi lucruri nebănuite despre sănătatea ta cu ajutorul limbii. Nu mai aștepta: așază-te în fața oglinzii și examinează-ți limba imediat!

Dacă limba ta e roz…

Atunci când limba ți-e roz, înseamnă că ai un stil de viață sănătos. Rezultă că ai o dietă adecvată și nu ai probleme digestive, că ești stabil(ă) emoțional și că, în general, nimic nu este în neregulă cu tine.

Dacă limba ta e roșie…

Limba roz

O limbă roșie este un simptom posibil al unor probleme de gât. În mod special, dacă și vârful limbii este roșu, poate semnala probleme ale organelor interne. Pe plan emoțional, o limbă roșie semnalează că posesorul acesteia este ușor iritat sau stresat.

Dacă ai ulcere mici pe limbă…

Limba afectată de ulcere

Dacă limba ta este acoperită de ulcere mici, atunci este posibil să suferi de o infecție virală sau fungică. Această problemă ar putea fi și simptomul unei deficiențe de vitaminele A și C. De asemenea poate fi rezultatul consumului excesiv de alimente procesate, grăsimi și zahăr.

Pe plan emoțional, aceste ulcere ar putea semnala faptul că posesorul limbii este genul care se supără foarte ușor și se află în mod constant într-o stare de agitație sau de stres. Acest tip de limbă este comun și în rândul persoanelor care își reprimă furia.

În cazul în care această situație ți se aplică, te sfătuim, dacă este cazul, să începi să practici o igienă orală adecvată și să-ți consulți medicul, ca să te asiguri că nu este vorba de o infecție.

Dacă ai papilele gustative inflamate…

Papilele gustative inflamate sunt un simptom clar al unei deficiențe nutriționale. Te sfătuim să urmezi recomandările dietetice de mai jos, pe care le oferim celor care au limba albă. În plus, încearcă să-ți perii ușor limba atunci când te speli pe dinți.

Pe plan emoțional, papilele gustative inflamate pot fi provocate de stres sau de o dificultate de a ne adapta la schimbările din viața noastră.

Dacă ai limba albă…

Acest tip de limbă sugerează că posesorul său are probleme intestinale și digestive, cum ar fi cele provocate de consumul excesiv de grăsimi saturate sau zahăr și făină rafinată.

În plus, o limbă albă ar putea fi un simptom al toxemiei, adică acumularea de toxine în intestine și sânge. Acest lucru poate cauza alte probleme de sănătate.

Dacă observi că limba ta este acoperită de un înveliș alb, te sfătuim să îți schimbi obiceiurile alimentare. Trebuie să adopți o dietă de curățare lipsită de grăsimi saturate, alimente procesate, produse lactate și alimente prăjite.

Pe plan emoțional, o limbă albă sugerează că posesorul său are o fire mai anxioasă. Astfel de stări emoționale favorizează problemele digestive și pot provoca dereglări ale mai multor organe vitale.

Dacă ai limba netedă…

O limbă netedă nu numai că sugerează că avem probleme digestive, dar ar putea fi și un simptom al anemiei. Dacă te afli în această situație, te sfătuim să consumi alimente bogate în vitamina C și fier.

Pe plan emoțional, o astfel de limbă sugerează că te descurajezi ușor și că este posibil să suferi de depresie.

Dacă ai limba inflamată…

În cazul în care ai limba inflamată, este posibil ca nivelul tău de hemoglobină să fie scăzut, mai precis, este posibil să ai anemie.

Dacă limba ta are aspect de hartă…

O astfel de limbă va arăta asemenea unei hărți, având suprafața acoperită de diverse „desene” ce pot fi roșii, roz sau albe. Această problemă ar putea fi ereditară, dar, dacă este recurentă, ar putea fi un simptom al anumitor alergii alimentare.

Pe plan emoțional, persoanele care au o astfel de limbă tind să fie foarte sensibile și să se supere ușor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Ibáñez C, Echeburúa E. Clínica y Salud. Clínica y Salud. 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.