Consumul cojilor de semințe de floarea soarelui trebuie evitat?
 

Consumul cojilor de semințe de floarea soarelui trebuie evitat?

Fibrele sunt benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, coaja semințelor de floarea soarelui este periculoasă pentru intestine.
Consumul cojilor de semințe de floarea soarelui trebuie evitat?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2022

Semințele de floarea soarelui sunt alimente recomandate pentru sănătate, deoarece conțin nutrienți esențiali de înaltă calitate. Cu toate acestea, consumul cojilor de semințe de floarea soarelui trebuie evitat, deoarece poate fi contraproductiv. De ce?

Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate mare de acizi grași nesaturați. Acestea pot să protejeze sănătatea cardiovasculară, modulând nivelurile de inflamație din organism. Se recomanda consumul cu moderație, deoarece sunt foarte calorice.

Consumul cojilor de semințe de floarea soarelui trebuie evitat?

Principala problemă cu coaja semințelor de floarea soarelui este faptul că pot provoca leziuni ale tractului digestiv din cauza formei lor ascuțite. Acestea se pot acumula în diverticulii intestinali.

Cojile nu au o valoare nutritivă remarcabilă, spre deosebire de miez. Semințele de floarea soarelui se remarcă prin conținutul lor de acizi grași omega 3. Acestea s-au dovedit a fi utile pentru tratamentul unor patologii inflamatorii, precum artrita reumatoidă.

În plus, semințele de floarea soarelui au o concentrație semnificativă de proteine, esențiale pentru o bună sănătate musculară, așa cum a confirmat un studiu publicat în revista Nutrients. Consumul regulat previne pierderea masei slabe și apariția sarcopeniei.

Acizii grași sunt capabili să prevină catabolismul masei musculare, având un efect pozitiv asupra stării de sănătate. La persoanele în vârstă, aportul regulat al acestor nutrienți este vital. De fapt, suplimentarea este recomandată pentru a evita problemele de sănătate.

Nu trebuie să uităm nici de micronutrienții esențiali. Calciul se găsește în cantitate mare și este necesar pentru menținerea densității osoase. Datorită lui, riscul de a suferi fracturi pe termen mediu este redus.

Riscurile consumului de coji de semințe de floarea soarelui

Femeie care a înghițit coji de semințe de floarea soarelui
Există multe probleme digestive care pot fi cauzate de consumul de coji de semințe de floarea soarelui.

Ingerarea cojilor semințelor de floarea soarelui poate provoca daune structurale tractului digestiv. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, poate crește riscul de a suferi de diaree sau greață.

Acest lucru apar din cauza conținutului ridicat de fibre cu efect laxativ. În plus, au existat cazuri de obstrucție a rectului din cauza acumulării de resturi. Aportul de fibre alimentare este necesar, dar în cantități adecvate. În plus, fibrele nu trebuie să provoace blocaje la nivelul tubului digestiv.

Fibrele solubile sunt cele mai benefice, deoarece fermentează, având un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale, după cum arată cercetările publicate în Gut Microbes.

Ce putem face cu cojile de semințe de floarea soarelui?

Miez de semințe de floarea soarelui
Cu puțină creativitate, puteți folosi cojile de semințe de floarea soarelui în scopuri inedite.

Nu trebuie să consumați coaja semințelor de floarea soarelui. Cu toate acestea, puteți găsi alte utilizări. De exemplu, cojile sunt folosite pentru a produce uleiuri și îngrășăminte. Pot fi folosite ca îngrășământ pentru plante.

Există industrii care reușesc să transforme aceste elemente în produse utile pentru animale, precum substratul pentru culcușul păsărilor. În plus, există posibilitatea folosirii cojilor ca materie primă în sistemele energetice de biomasă.

În orice caz, utilizarea cojilor nu este comună. O cantitate imensă este irosită după folosirea miezului. Deși există din ce în ce mai multe industrii care folosesc deșeurile alimentare umane, cojile nu sunt exploatate pe deplin.

Nu mâncați cojile semințelor de floarea soarelui!

După cum am indicat, consumul cojilor de semințe de floarea soarelui este contraproductiv. Poate fi chiar periculos pentru sănătate dacă există tendința de a forma diverticuli. Din acest motiv, vă recomandăm să le aruncați.

Dacă trebuie să creșteți aportul de fibre, există soluții mult mai sigure și mai eficiente, care vor asigura un tranzit intestinal mai bun. Astfel, va avea loc o creștere a biodiversității microbiotei pentru o sănătate digestivă optimă.

Deși nu sunt recomandate pentru consumul uman, cojile de semințe de floarea soarelui sunt folosite la nivel industrial. Deși acesta este un sector puțin exploatat, ele reprezintă un substrat bun pentru generarea de biomasă și chiar de îngrășământ.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.
  • Landi F, Calvani R, Tosato M, Martone AM, Ortolani E, Savera G, D’Angelo E, Sisto A, Marzetti E. Protein Intake and Muscle Health in Old Age: From Biological Plausibility to Clinical Evidence. Nutrients. 2016.
  • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.