Corectarea coloanei vertebrale: beneficiile și riscurile chiropracticii
 

Corectarea coloanei vertebrale: beneficiile și riscurile chiropracticii

Beneficiile chiropracticii sunt diverse, de la tratarea durerilor de cap sau de gât, până la ameliorarea astmului. Există și riscuri?
Corectarea coloanei vertebrale: beneficiile și riscurile chiropracticii
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 07 iunie, 2023

Corectarea coloanei vertebrale este o terapie în care se aplică forță asupra acestei părți a corpului. Acest lucru se face în scopul de a ameliora durerea și de a îmbunătăți mobilitatea, ajutând la tratarea multor probleme de sănătate. Chiropractica este eficientă pentru ameliorarea durerilor de spate, a sciaticii și a durerilor de cap. În plus, este considerată sigură și minim invazivă.

Acest tratament trebuie să fie efectuat doar de profesioniști instruiți.

Corectarea coloanei vertebrale prin chiropractică: ce este și cum se face?

Corectarea coloanei vertebrale este o formă de terapie. Se numește și ajustarea Gonstead, tehnica fiind dezvoltată de chiropractorul american Clarence Selmer Gonstead.

Asupra coloanei vertebrale și altor zone specifice unde pot exista interferențe nervoase, se aplică o forță controlată. Pentru aceasta se folosesc mâinile sau, în unele cazuri, un instrument. Scopul este de a ajuta la îmbunătățirea posturii și a mobilității.

Corectarea coloanei vertebrale este recomandată pentru a trata probleme precum durerile de spate, cefaleea și durerile de gât, generând o senzație de relaxare. Deoarece este o tehnică non-invazivă, nu necesită nicio pregătire specială.

În timpul terapiei, pacientul trebuie așezat pe un pat special, adoptând diferite poziții. În general, va sta cu fața în jos. Chiropractorul efectuează anumite mișcări, aplicând forță controlată cu mâinile. Forța este aplicată în diferite puncte ale coloanei vertebrale (partea inferioară a spatelui, zona cervicală, etc.) sau la o articulație, cum ar fi șoldul.

Bărbat care are nevoie de corectarea coloanei vertebrale
Lombalgia este principala indicație pentru tratamentul chiropractic, deși există și alte afecțiuni care pot fi abordate în acest mod.

Beneficiile chiropracticii la nivelul coloanei vertebrale

Există diverse beneficii atribuite acestui tip de terapie. Să vedem ce spune știința!

Managementul natural al durerii

Chiropractica este o alternativă naturală pentru tratamentul durerii. Se recomandă în caz de subluxație și când există un nivel ridicat de stres. Reduce nevoia de a lua medicamente și riscurile pe care acest lucru le poate presupune.

Migrenă și cefalee tensională

Această terapie poate fi eficientă pentru migrene sau dureri de cap tensionale, singură sau în combinație cu alte tratamente.

În unele recenzii efectuate pe acest subiect, cercetătorii sunt precauți cu privire la posibilele beneficii, recomandând studii suplimentare asupra terapiilor manuale pentru migrenă.

Lumbago și dureri de gât

Problemele de spate, fie ele în zona lombară sau cervicală, sunt motivul pentru care oamenii apelează adesea la chiropractică. Potrivit cercetărilor, acest tip de terapie manuală s-a dovedit a fi mai eficient și mai puțin costisitor pentru durerile de gât în comparație cu kinetoterapia.

O altă investigație, efectuată pe pacienți cu dureri lombare de origine mecanică acute și cronice, a ajuns la concluzii similare, demonstrând ameliorarea durerii, precum și o creștere a capacității funcționale.

Umăr înghețat sau capsulită retractilă

Într-un studiu clinic efectuat pe pacienți care sufereau de sindromul umărului înghețat, subiecții au înregistrat îmbunătățiri după tratamentul chiropractic. Aproape o treime din cazuri au fost complet rezolvate.

Sciatică

Așa-numita sciatică apare din cauza comprimării nervului cu același nume și poate provoca dureri la nivelul picioarelor. Uneori, acest lucru devine atât de intens, încât limitează activitățile zilnice.

Conform rezultatelor unui studiu, chiropractica ajută la atenuarea durerii cauzate de sciatică.

Epilepsia și consecințele ei

Dovezile sugerează faptul că îngrijirea chiropractică poate fi benefică în corectarea complexului de subluxație vertebrală cervicală superioară la pacienții pediatrici cu epilepsie și chiar și la cei care nu au avut succes cu medicamentele anti-convulsii.

Chiropractica nu este un tratament pentru epilepsie, dar ajută la corectarea leziunilor osteoarticulare cauzate de convulsii.

Colici și reflux

O analiză din 2011 a arătat faptul că terapia chiropractică poate fi o alternativă viabilă pentru tratamentul colicii infantile, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

În ceea ce privește refluxul gastroesofagian, au fost documentate cazuri în care simptomele asociate acestei boli au fost ameliorate la pacienții pediatrici.

Alte beneficii

Literatura medicală menționează și alte beneficii ale chiropracticii:

Specialist în corectarea coloanei vertebrale
Chiropractica se bazează pe manipularea non-invazivă a țesuturilor moi și dure ale corpului.

Riscuri, efecte secundare și contraindicații

În timpul ședințelor de chiropractică, se aud deseori zgomote când terapeutul mișcă articulațiile. De asemenea, pot fi experimentate senzații precum durerea, rigiditatea sau sensibilitatea. Aceste efecte dispar în 1-2 zile.

Corectarea coloanei vertebrale prin chiropractică este considerată o procedură sigură. Complicațiile sunt rare. Printre acestea putem aminti agravarea unei hernii de disc, compresia nervoasa sau o formă de accident cerebrovascular atunci când are loc manipularea gâtului.

Terapia nu este recomandată în următoarele cazuri:

 • Osteoporoză avansată
 • Istoric de accident cerebrovascular (AVC)
 • Tumori vertebrale și cancer de coloană sau măduva spinării

Când apar rezultatele?

Se recomandă participarea la aproximativ 10 ședințe de terapie chiropractică. În rare ocazii, rezultatele vor fi vizibile înainte de a cincea ședință. Cu toate acestea, terapia nu este eficient la toți oamenii.

Succesul terapiei depinde de situația particulară, tipul de boală, stilul de viață și vârsta, printre alți factori. Prin urmare, dacă după câteva săptămâni de tratament nu observați nicio îmbunătățire, este de preferat să încercați ceva diferit.

Amintiți-vă că este recomandat să mergeți la un profesionist certificat. Aceasta este o practică delicată. Este foarte periculoasă dacă este făcut de cineva care nu cunoaște tehnica.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alcántara J, Alcantara JD, Alcantara JJ. The Chiropractic Care of Infants with Colic: A Systematic Review of the Literature. EXPLORE. 2011; 7(3): 168-174.
 • Blunt K, Rajwani M, Guerriero R. The effectiveness of chiropractic management of fibromyalgia patients: a pilot study. J Manipulative Physiol Ther. 1997; 20(6): 389-99.
 • Chaibi A, Tuchin P, Russell M. Manual therapies for migraine: a systematic review. J Headache Pain. 2011; 12(2): 127-33..
 • Cotton B. Chiropractic care of a 47-year-old woman with chronic Bell’s palsy: a case study. J Chiropr Med. 2011; 10(4): 288-93.
 • Haas M, Sharma R, Stano M. Cost-effectiveness of medical and chiropractic care for acute and chronic low back pain. J Manipulative Physiol Ther. 2005; 28(8): 555-563.
 • Jamison J. Insomnia: does chiropractic help? J Manipulative Physiol Ther. 2005; 28(3): 179-86.
 • Korthals-de Bos I, Hoving J, van Tulder N, et al. Cost effectiveness of physiotherapy, manual therapy, and general practitioner care for neck pain: economic evaluation alongside a randomised controlled trialCommentary: Bootstrapping simplifies appreciation of statistical inferences. BMJ 2003; 326: doi:10.1136/bmj.326.7395.911
 • Murphy F, Hall M, D’Amico L, Jensen A. Chiropractic management of frozen shoulder syndrome using a novel technique: a retrospective case series of 50 patients. J Chiropr Med. 2012; 11(4): 267-72.
 • Nielsen N, Bronfort G, Bendix T, Madsen F, Weeke B. Chronic asthma and chiropractic spinal manipulation: a randomized clinical trial. Clin Exp Allergy. 1995; 25(1): 80-88.
 • Rist P, Bernstein C, Kowalski M, et al. Multimodal chiropractic care for migraine: A pilot randomized controlled trial. Cephalalgia. 2021; 41(3): 318-328.
 • Roy R, Boucher J, Comtois A. Inflammatory response following a short-term course of chiropractic treatment in subjects with and without chronic low back pain. Journal of chiropractic medicine. 2010; 9(3), 107–114.
 • Santilli V, Beghi E, Finucci S. Chiropractic manipulation in the treatment of acute back pain and sciatica with disc protrusion: a randomized double-blind clinical trial of active and simulated spinal manipulations. Spine J. 2006 Mar-Apr;6(2):131-7. doi: 10.1016/j.spinee.2005.08.001. Epub 2006 Feb 3. PMID: 16517383.
 • Strunk R, Hawk C. Effects of chiropractic care on dizziness, neck pain, and balance: a single-group, preexperimental, feasibility study. Journal of chiropractic medicine. 2009; 8(4), 156–164.
 • Thorman P, Dixner A, Sundberg T. Effects of chiropractic care on pain and function in patients with hip osteoarthritis waiting for arthroplasty: a clinical pilot trial. J Manipulative Physiol Ther. 2010; 33(6): 438-444.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.