Cum se prepară ceaiul matcha: ustensile, rețete și trucuri
 

Cum se prepară ceaiul matcha: ustensile, rețete și trucuri

Ceea ce vă va plăcea cu siguranță la prepararea ceaiului matcha este faptul că îl puteți consuma rece și fierbinte, cu sau fără lapte. Procesul este simplu și ceaiul este delicios.
Cum se prepară ceaiul matcha: ustensile, rețete și trucuri

Ultima actualizare: 03 decembrie, 2023

Trebuie să mărturisesc faptul că, așa cum li se întâmplă multora, am fost sceptică în legătură cu ceaiul matcha și beneficiile acestuia. Mi s-a părut o băutură amară și nu foarte plăcută la gust. Totuși, mi-a stârnit curiozitatea, deoarece mulți prieteni îl comandau frecvent atunci când ieșeam în oraș. De ce îl beau în detrimentul cafelei tradiționale sau al celebrului cappuccino și oare cum se prepară ceaiul matcha?

Cel mai bun mod de a afla toate răspunsurile era sa încerc ceaiul. Așa că m-am hotărât într-o zi să-l comand și nu a mai fost cale de întoarcere. Astăzi este una dintre băuturile mele preferate și îl pregătesc tot timpul acasă. Mulți vor să învețe cum să o facă, așa că astăzi vreau să vă împărtășesc ingredientele, ustensilele și metodele pe care le folosesc.

Prima dată când încercați ceaiul matcha? Trebuie să știți asta

Înainte de a vă împărtăși rețetele, cred că este important să vă spun la ce vă puteți aștepta la început. La primele înghițituri, aroma vegetală — ușor amară — nu este cea mai plăcută. Totuși, mai târziu, veți simți câteva note dulci foarte plăcute.

Cel mai bun lucru este să variați aroma și textura adăugându-l în lapte, băuturi vegetale, sucuri, smoothie-uri și altele. Este pur și simplu delicios!

Fiind una dintre cele mai populare și solicitate băuturi ale momentului, veți găsi multe opțiuni pe piață. Acesta este un factor determinant al aromei pe care o veți obține acasă. Recomandarea mea este să alegeți un produs bio și natural.

Dacă este posibil, alegeți un produs cu eticheta „premium grade”, care garantează calitatea. Aceste produse nu conțin coloranți, conservanți sau alți aditivi. Notele aromatice sunt mai ușoare și pudrele au o culoare verde închis caracteristică.

Ceai verde matcha de calitate premium NaturaleBio
Ceaiul matcha NaturaleBio este de calitate premium, fiind ideal pentru prepararea băuturii sau pentru adăugarea în smoothie-uri și latte-uri.

Subliniez aceste detalii, pentru că la început mi-a fost greu să găsesc un produs cu aromă asemănătoare ceaiului pe care l-am consumat în cafenele. De fapt, prima variantă pe care am ales-o avea miros puternic și gust de alge marine.

Desigur, trebuie să încercați mai multe opțiuni până când o găsiți pe cea care vă place. În cazul meu, am fost fascinată de NaturaleBio. Este un produs destul de ușor, cu aromă dulce și vegetală.

Cum se prepară ceaiul matcha acasă

Ceaiul matcha nu se prepară sub formă de infuzie. Spre deosebire de ceaiul verde tradițional, această băutură se bate. Din acest motiv, prezentarea comercială este o pulbere fină obținută din cele mai fragede frunze ale plantei Camellia sinensis (cu care se pot pregăti mai multe rețete).

Cu ce se prepară ceaiul Matcha
Ingredientele esențiale pentru o experiență autentică sunt: pudra Matcha de calitate premium și ustensile tradiționale pentru prepararea ceaiului.

Ingrediente necesare

 • Ceai matcha de bună calitate (de preferință un produs premium)
 • Apă slab mineralizată
 • Lapte (integral sau degresat) sau o băutură vegetală (de orez, fulgi de ovăz, nucă de cocos, etc.)

Ustensile

 • Ibric: nu este un articol esențial, dar este pentru a încălzi apa rapid.
 • Chawan: este vasul folosit în mod tradițional pentru a face acest ceai.
 • Chasaku: este numele dat lingurii de bambus folosite pentru a lua cantitatea necesară de ceai matcha.
 • Chasen: este un instrument din bambus folosit pentru a dizolva pudra de ceai matcha. Acesta elimina spuma.

Pregătirea ceaiului matcha fierbinte tradițional

Ceaiul matcha fierbinte reprezintă unul dintre modurile tradiționale de a savura această băutură. De obicei, este însoțit de un desert care se consumă înainte de a bea ceaiul. Acest lucru este opțional. Eu îl consum simplu.

Ingrediente

 • 1 sau 2 linguri chasaku de ceai matcha
 • 1 cană mică de apă (150 mililitri)

Instrucțiuni

Pentru început, spălați bine chawanul. Asigurați-vă că este foarte curat. Încălziți apa fără a o lăsa să fiarbă (nu trebuie să depășească 80 de grade Celsius). Puneți ceaiul matcha în chawan (una sau două linguri chasaku, în funcție de intensitatea aromei pe care doriți să o obțineți). De obicei, eu folosesc doar o lingură.

Pudră de ceai matcha
Pentru o aromă mai concentrată, folosiți două linguri de pudră.

Turnați apa fierbinte și amestecați cu instrumentul chasen.

Ceai matcha

Bateți constant în W sau M, niciodată circular. După aproximativ 30 de secunde, veți observa o spumă.

Cum se prepară ceaiul matcha rapid

Consumați ceaiul cât mai rapid posibil. Pudra se lasă la fundul cănii, așa că nu este indicat să așteptați prea mult. În cazul meu, uneori amestec ceaiul de mai multe ori pentru a mă putea bucura din plin de aroma lui.

Prepararea ceaiului matcha rece

Varianta rece a ceaiului matcha este una dintre preferatele mele în zilele caniculare. Îmi place pentru că este răcoritoare și simt că îmi dă un plus de energie.

Ingrediente

 • 2 sau 3 linguri chasaku de ceai matcha
 • 1 cană de apă (200 mililitri)
 • 3 cuburi mari de gheață

Instrucțiuni

 • Ca și în cazul precedent, începeți prin a spăla bine chawanul cu apă fierbinte.
 • Puneți ceaiul matcha în vas și amestecați-l mai întâi cu 25 mililitri de apă. Când se diluează, adăugați restul de apă rece și agitați-l cu ajutorul chasenului.
 • Adăugați cuburile de gheață și continuați să amestecați.
 • Daca vreți să fie mai rece, îl puteți pune în frigider pentru 10 sau 15 minute. Apoi, amestecați-l din nou înainte de consum.

Cum se prepară ceaiul matcha cu lapte (matcha latte)

Cum se prepară ceaiul matcha cu lapte

Una dintre variantele mele preferate de a pregăti ceaiul matcha este sub formă de latte. Secretul este obținerea unui echilibru între cantitatea de ceai și cea de lapte (poate fi de vacă sau vegetal). Echilibrul determină aroma și textura băuturii finale.

Ingrediente

 • 1 sau 2 linguri chasaku de ceai matcha
 • 2 linguri de apă (30 mililitri)
 • 1 cană mică de lapte (150 mililitri)

Instrucțiuni

 • După ce curățați chawanul cu apă fierbinte, amestecați ceaiul matcha cu lingurile de apă. Adăugați laptele fierbinte (nu trebuie să clocotească) și amestecați cu instrumentul special până obțineți o băutură spumoasă. Decorați cu puțină pudră de ceai matcha.
 • Dacă doriți un latte rece, urmați aceeași procedură, dar adăugați lapte rece (175 mililitri). Folosiți cuburi de gheață.

Trucuri pentru a pregăti un ceai matcha delicios

Cel mai important sfat este investiția într-un produs de înaltă calitate. Evitați să vă ghidați după preț. Consultați caracteristicile, proprietățile și recenziile produselor.

Deși există modalități alternative de preparare a băuturii, cel mai bine este să achiziționați unelte special concepute pentru prepararea ceaiului matcha. Acestea sunt disponibile în aceleași magazine care distribuie ceaiul.

Evitați adăugarea de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi. Atât timp cât respectați etapele de preparare, băutura nu va avea o amărăciune intolerabilă. De fapt, va avea note plăcute dulci. Sunteți gata să preparați ceaiul matcha acasă?

⚠️ Această pagină face parte din programul de afiliere Amazon și poate obține anumite venituri în urma achizițiilor afiliate.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.