Este periculos să mănânci semințe de mere?
 

Este periculos să mănânci semințe de mere?

Există îngrijorări cu privire la riscul de otrăvire după consumul de semințe de mere. Cât de periculoase sunt?
Este periculos să mănânci semințe de mere?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 24 iunie, 2023

Semințele de mere sunt de obicei aruncate; totuși, unii ajung să le ingereze din nepăsare sau din întâmplare. Atunci se pune întrebarea dacă este periculos să mănânci semințe de mere. În continuare, îți vom arăta ce spune știința și în ce circumstanțe îți pot pune semințele de mere sănătatea în pericol.

Este periculos să mănânci semințe de mere?

În miezul merelor există cinci buzunare mici cu semințe care, când sunt mestecate, au un gust amar. În ceea ce privește consumul lor, există păreri diferite. Unii susțin că semințele de mere sunt sănătoase, în timp ce alții afirmă că sunt otrăvitoare. Ce spune știința despre asta?

Cercetările împărtășite prin intermediul revistei Nutrients arată faptul că aceste semințe sunt o sursă de proteine, fibre alimentare și lipide, care se găsesc în principal în endosperm. De aici rezultă și ipoteza care sugerează că pot avea beneficii pentru sănătatea digestivă, cardiovasculară și metabolică.

De ce se spune că sunt toxice? Dincolo de nutrienții menționați, semințele de mere conțin o substanță cunoscută sub numele de „amigdalină”, care, atunci când este metabolizată, se descompune în cianură de hidrogen (HCN). Acest lucru provoacă otrăvire și afectează capacitatea celulelor de a folosi oxigenul.

Din fericire, este foarte puțin probabil ca semințele de mere să provoace otrăvire și moarte. Un adult ar trebui să mănânce cel puțin 150 de semințe pentru a fi expus riscului. După cum arată Encyclopedia Britannica, mărul mediu are doar 5 până la 8 semințe.

Corpul uman are capacitatea de a procesa doze mici de cianură de hidrogen. Dacă nu mâncăm prea multe semințe, riscul este destul de scăzut.

De asemenea, amigdalina se obține doar prin zdrobire (sucuri) sau prin mestecarea semințelor. Când sunt consumate întregi, semințele trec intacte prin sistemul digestiv, neprezentând niciun risc.

Despre otrăvirea cu cianură

Trebuie avut în vedere faptul că cianura este una dintre otrăvurile clasice din istoria omenirii. Potrivit informațiilor oferite de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dozele de 1 până la 2 mg/kg sunt fatale la bărbații care cântăresc 70 de kilograme.

În cantități mici, cianura poate provoca leziuni ale inimii și creierului; în cazuri severe, induce comă și moarte. Din acest motiv, consumul de semințe de măr sau sâmburi de caise, cireșe și piersici nu este recomandat.

Alte simptome ale intoxicației cu cianură includ dificultăți de respirație, convulsii și leșin.

Deși recomandarea generală este evitarea acestor semințe, nu se întâmplă nimic dacă mănânci câteva din greșeală. După cum am menționat, un singur măr nu poate provoca otrăvire.

Ce se întâmplă când consumi semințe de mere zdrobite în suc?

De obicei, semințele de mere sunt zdrobite odată cu fructele atunci când se prepară băuturi precum sucurile și smoothie-urile. În consecință, băuturile pot conține puțină amigdalină. Dar, la fel ca și în cazul semințelor crude, riscul de otrăvire rămâne foarte scăzut.

Într-un studiu raportat de Food Chemistry, cercetătorii au descoperit cantități foarte mici de amigdalină în unele mărci de suc de mere din comerț. Măsurarea raportată a fost următoarea:

  • 0,01–0,04 mg per mililitru (ml) în sucul de mere proaspăt stors
  • 0,001–0,007 mg per ml în sucul de mere ambalat

Sucul natural de mere este considerat sigur pentru consumul uman. Dar, ca și în cazul fructelor, sugestia este să îndepărtezi semințele înainte de a prepara sucul.

Ce trebuie să reținem despre semințele de mere?

Se spune că aportul de semințe de mere este periculos pentru sănătate deoarece acestea conțin o substanță numită amigdalină, care eliberează cianură atunci când semințele sunt mestecate și digerate. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult de 200 de semințe pentru a fi expus la otrăvirea cu această substanță.

În această ordine de idei, este puțin probabil să ai de suferit din cauza ingerării accidentale a semințelor unui singur măr. Dar, ca măsură de precauție, este recomandat să le îndepărtezi din fructe înainte de a le mânca.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolarinwa, I. F., Orfila, C., & Morgan, M. R. (2015). Determination of amygdalin in apple seeds, fresh apples and processed apple juices. Food chemistry, 170, 437–442. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25306368/
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Opyd, P. M., Jurgoński, A., Juśkiewicz, J., Milala, J., Zduńczyk, Z., & Król, B. (2017). Nutritional and Health-Related Effects of a Diet Containing Apple Seed Meal in Rats: The Case of Amygdalin. Nutrients9(10), 1091. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691708/
  • Petruzzello, M. (2017). Can apple seeds kill you? En Encyclopedia Britannica.
  • Hendry-Hofer TB, Ng PC, Witeof AE, Mahon SB, Brenner M, Boss GR, Bebarta VS. A Review on Ingested Cyanide: Risks, Clinical Presentation, Diagnostics, and Treatment Challenges. J Med Toxicol. 2019 Apr;15(2):128-133. doi: 10.1007/s13181-018-0688-y. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30539383; PMCID: PMC6441064.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.