Fred Kerley: cum se antrenează campionul mondial la 100 de metri
 

Fred Kerley: cum se antrenează campionul mondial la 100 de metri

Te-ai întrebat vreodată ce se ascunde în spatele antrenamentelor campionilor din atletism? Astăzi vom analiza rutina săptămânală a lui Fred Kerley.
Fred Kerley: cum se antrenează campionul mondial la 100 de metri
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 iunie, 2023

Fred Kerley, unul dintre cei mai mari sprinteri de pe planetă, și-a lăsat amprenta asupra atletismului. Abilitățile sale incredibile și dominația pe pistă l-au ajutat să-și ducă țara (SUA) pe podium la Campionatele Mondiale de nenumărate ori.

De este antrenamentul lui Fred Kerley atât de special? Care este formula lui de succes în sportul de mare viteză? În acest articol, vom dezvălui secretul metodologiei și performanței sale uimitoare.

Fred Kerley: un campion al vitezei care trece de orice barieră

Născut pe 7 mai 1995, acest sprinter american și-a pus amprenta pe istoria curselor de 100 de metri. Kerley a câștigat numeroase medalii de-a lungul carierei sale.

La prestigioasele Campionate Mondiale, a câștigat bronzul la individual și aurul la ștafeta de 4×400 de metri, demonstrându-și capacitatea de a excela și în competițiile pe echipe.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, Kerley și-a demonstrat măreția. Într-un eveniment de sprint interesant, sportivul a câștigat medalia de argint la proba de 100 m, lăsându-i pe toți cu gura căscată grație puterii sale fizice.

Cum se antrenează un campion mondial: echilibru între exerciții și odihnă

Cercetările au arătat că antrenamentul în atletism este cheia succesului. Pe de o parte, întărește organismul, îmbunătățind rezistența musculară și cardiovasculară pentru a menține o viteză constantă în competiție. Pe de altă parte, dezvoltă abilități tehnice precise, optimizând eficiența și performanța.

Antrenamentul nu țintește doar rezistența fizică, cuprinzând și aspecte mintale și tehnice. Fiecare sesiune este un pas spre nivelul superior.

Când vine vorba de atingerea gloriei în atletism, Fred Kerley nu lasă nimic la voia întâmplării. Antrenorul său, Alleyne Francique, a dezvăluit că sportivul are o metodologie atent concepută, care îl propulsează în top.

Rutina săptămânală de antrenament a lui Fred Kerley

Două zile pe săptămână, Kerley și Francique exersează pe pistă. Aceste sesiuni intensive, desfășurate în zilele de marți și joi, sunt esențiale pentru progresul și performanța sportivului.

Dar asta nu este tot. Cei doi petrec o zi pe săptămână antrenându-se pe iarbă, perfecționându-și abilitățile de alergare. Cu timpi impresionanți de 30 până la 40 de secunde, Kerley lucrează neobosit pentru a-și îmbunătăți viteza și rezistența.

Miercurea este ziua pentru relaxare în piscină, combinând înotul și cardio pentru a menține corpul în stare optimă. Vineri, în funcție de condiția fizică, face sprinturi pe 60 și 80 de metri și aleargă în diagonală.

Importanța odihnei pentru un sportiv de elită nu poate fi subestimată. Fred Kerley știe că un somn adecvat este esențial pentru o performanță optimă. Din acest motiv, sportivul are grijă să doarmă cel puțin 8 ore în fiecare noapte, evitând ieșirile și consumul de alcool.

Ce mănâncă Fred Kerley?

Mâncarea este o parte fundamentală a vieții unui atlet precum Fred Kerley. Pentru o performanță optimă, americanul urmează un tipar echilibrat care îi oferă energia necesară pentru antrenament.

Iată secretul dietei sale:

  • Proteine slabe: sursele sale preferate includ pieptul de pui, peștele și carnea de vită. Așa se antrenează un campion mondial, cu proteine de calitate!
  • Carbohidrați esențiali: Kerley se asigură că cel puțin 60% din caloriile consumate provin din carbohidrați. Consumă alimente precum cerealele integrale, orezul, pastele, fructele, legumele, leguminoasele, fasolea și quinoa.
  • Grăsimi sănătoase: atletul consumă grăsimi sănătoase din diverse surse, cum ar fi nucile, semințele, uleiurile vegetale, carnea slabă și peștele oceanic. Aceste grăsimi oferă nutrienți esențiali și ajută la menținerea unui echilibru adecvat la nivel nutritiv.
  • Fructe și legume: sportivul consumă zmeură, kale, igname, banane, broccoli, ananas, spanac, afine, praz și rodie. Alege, de asemenea, algele marine și avocado.

Pe lângă faptul că urmează o dietă echilibrată, Kerley consumă și suplimente, cum ar fi creatina și cafeina.

Nu există obstacole pentru acest atlet

Cu o rutină clară de antrenament, o minte concentrată și o dietă strictă, Fred Kerley a devenit un adevărat exemplu a ceea ce înseamnă un campion mondial . Dăruirea și disciplina în toate aspectele vieții sportive l-au ajutat să ajungă în top în atletism.

Urmează-i exemplul și antrenează-te pentru a-ți atinge obiectivele. Calea către succes este o combinație de pasiune, efort și convingerea că vei ajunge îți dorești!

Imaginea principală este oferită de Reuters

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.