Lubrifianții naturali: beneficii și riscuri
 

Lubrifianți natural: beneficii și riscuri

Deși par mai ecologici, utilizarea lubrifianților naturali poate provoca reacții alergice și iritații și, în plus, poate provoca ruperea prezervativelor.
Lubrifianți natural: beneficii și riscuri

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Poate v-ați gândit să folosiți lubrifianții naturali, fie pentru că există o problemă de lubrifiere, fie pentru că credeți că va face practica sexuală mai satisfăcătoare. Ar trebui să cunoașteți mai întâi beneficiile și riscurile pe care le implică utilizarea acestui tip de lubrifiant.

Lubrifianții

Uscăciunea vaginală este o problemă foarte frecventă, care afectează multe femei. Cauzele sunt foarte variate, de la infecții precum candidoza, până la stări de stres care împiedică lubrifierea corectă a zonei vaginale.

În orice caz, consecința este aceeași: relația sexuală nu este atât de plăcută pe cât ne-am dori. Prin urmare, utilizarea lubrifianților este recomandată pentru a facilita o întâlnire sexuală satisfăcătoare și nedureroasă.

Se recomandă utilizarea lubrifianților siguri pentru îmbunătățirea relațiilor sexuale. Pentru a afla care este cel mai potrivit, consultați medicul ginecolog.

Femeie care folosește lubrifianții naturali

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit o serie de criterii în legătură cu caracteristicile și cerințele pe care trebuie să le îndeplinească aceste produse, indicând că, în termeni generali:

 • Nu trebuie să afecteze integritatea prezervativului.
 • Efectul trebuie să fie de durată.

Lubrifianții disponibili pe piață îndeplinesc aceste cerințe, iar utilizarea lor este sigură. Se întâmplă același lucru cu lubrifianții de casă?

Lubrifianții naturali

Multe femei preferă să renunțe la lubrifianții comerciali și să opteze pentru remedii casnice, cum ar fi:

 • Salivă
 • Iaurturi
 • Aloe vera
 • Vaselină
 • Ulei de gătit
 • Creme de corp
 • Infuzii (mușețel, de exemplu)

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că, deși unele dintre ele ar putea asigura o lubrifiere temporară care să permită un sex mai plăcut, nu sunt lipsite de riscuri.

În plus, trebuie să ne amintim că zona vaginală este extrem de sensibilă. În interiorul ei, trăiește o microbiotă vaginală care se poate dezechilibra cu ușurință, provocând și mai multe probleme. Prin urmare, trebuie să avem în vedere că lubrifianții de casă pot afecta sănătatea vaginală.

Riscurile utilizării lubrifianților naturali

 

Hidratarea și lubrifierea nu sunt același lucru

Multe femei decid sa opteze pentru creme de corp hidratante, gândindu-se ca textura lor va favoriza penetrarea sau sexul fără disconfort. Aceasta este o greșeală gravă.

Într-adevăr, cremele hidratante sunt absorbite rapid în piele, iar lubrifierea poate împiedica iritația. Totuși, având în vedere compoziția lor chimică, acestea pot afecta integritatea prezervativului, deteriorând latexul și provocând spargerea.

Compoziția cremelor hidratante poate afecta grav pielea din zona genitală.

Pot provoca infecții

Utilizarea salivei poate face ca bacteriile din gură să ajungă în zona intimă dacă o folosiți ca lubrifiant. Alți lubrifianți naturali, cum ar fi iaurturile, ouăle sau uleiul de gătit, nu se elimină complet după actul sexual. Chiar dacă vă spălați după sex, posibilele rămășițe pot provoca o infecție.

Pot provoca ruperea prezervativului

Lubrifiant și prezervativ

Prezervativele sunt fabricate, de obicei, din latex. Deși acest material este foarte rezistent, utilizarea altor produse îl poate afecta. Deși lubrifianții de pe piață asigură integritatea prezervativelor, nu putem spune același lucru despre lubrifianții naturali. De exemplu, utilizarea uleiului de gătit sau a cremelor pentru corp poate provoca deteriorarea latexului și ruperea prezervativului.

Vaselina, utilizată adesea ca lubrifiant, prezintă numeroase riscuri. Poate favoriza ruperea prezervativului și poate provoca chiar și vaginoză bacteriană.

Pot afecta sperma

Lubrifianții naturali pot afecta sperma, deci nu sunt recomandați cuplurilor care încearcă să aibă copii. Compoziția și caracteristicile lor chimice (pH, concentrație osmotică, etc.) pot deveni toxice pentru spermă. Din fericire, există lubrifianți în farmacii care promovează supraviețuirea și vitalitatea spermatozoizilor.

În cazul lubrifianților de casă, compoziția sau caracteristicile chimice pot fi contraproductive pentru fertilizare. De asemenea, textura lor este în mod normal destul de groasă, ceea ce face dificilă ajungerea spermei la ovul.

Așadar, lubrifianții naturali pot împiedica fertilizarea.

Pot provoca reacții alergice

Femeie cu iritație vaginală

Am spus anterior că vaginul este o zonă cu adevărat sensibilă. În acest sens, trebuie să fim foarte atenți înainte de a aplica un remediu casnic sau naturist în această zonă. De fapt, poate apărea un anumit tip de reacție alergică care provoacă un disconfort, neplăceri și iritații.

Din acest motiv, ar trebui să consultăm întotdeauna medicul înainte de a aplica remedii de acest tip într-o zonă atât de delicată.

Pe scurt, poate părea că lubrifianții de casă sunt mai ieftini și mai naturali decât cei comerciali. Însă zona vaginala este foarte sensibila și riscăm infecții, reacții alergice, iritații și alte dezechilibre. În plus, există riscul de rupere a prezervativului.

Din toate aceste motive, este mai bine să evitați aplicarea produselor ale căror efecte adverse sunt necunoscute. Prin urmare, optați pentru produse agreate de medici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anne Z. Steiner et al. “Effect of Vaginal Lubricants on Natural Fertility”, Obstet Gynecol. 2012 Jul; 120(1): 44–51.
  • Steiner, M., Piedrahita, C., Glover, L., Joanis, C., Spruyt, A., & Foldesy, R. (1994). The Impact of Lubricants on Latex Condoms during Vaginal Intercourse. International Journal of STD & AIDS, 5(1), 29–36. https://doi.org/10.1177/095646249400500108
  • Organización Mundial de la Salud, Programa para el uso del condón y los lubricantes, s.f. https://www.who.int/hiv/pub/sti/sex_worker_implementation/swit_4_es.pdf?ua=1
  • Farage MA. Sensitive Skin in the Genital Area. Front Med (Lausanne). 2019 May 15;6:96.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.