Lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu depresie
 

Lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu depresie

Întrucât nu știm prin ce trece persoana care suferă de depresie, nu trebuie să punem la îndoială starea sa, cu atât mai puțin să-i minimizăm boala.
Lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu depresie
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sprijinirea unei persoane cu depresie poate fi complicată. Uneori este tentant să te îndepărtezi de persoană în loc să riști și să începi să spui lucruri care pot înrăutăți situația. Nu face asta: prietenul sau membrul familiei tale care trăiește cu această tulburare are nevoie de tine mai mult ca niciodată. Descoperă lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu depresie!

Unele dintre aceste fraze bine intenționate pot avea un înțeles diferit. Ultimul lucru de care are nevoie o persoană în această situație este să se simtă neînțeleasă.

Lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu depresie

„De ce nu poți fi pur și simplu fericit?”

Depresia face ca mintea să distorsioneze viziunea asupra lumii și să vadă întotdeauna totul din unghiul negativității și tristeții. A vorbi despre fericire poate fi descurajant pentru cineva care nu o poate vedea în acel moment.

Nu există o soluție rapidă. Nu insista pentru a găsi soluția peste noapte, deoarece vei face mai rău.

„Terapiile și medicamentele sunt pentru cei care suferă de depresie”

 

Oamenilor le este frică să ceară ajutor din cauza stigmatului pe care îl aduce boala mintală. S-ar putea să le fie frică să expună ceea ce simt, deoarece trăim într-o cultură în care sunt apreciați doar cei care produc mult.

Medicamentele sunt mari cauze de stres din cauza ideilor preconcepute și șansei de dependență sau efecte secundare. Toate acestea se adaugă la o teamă generală de a-ți modifica psihicul sau de a te „pierde”.

Este în regulă să menționăm necesitatea terapiei, dar nu forța pe nimeni pe această cale. De cele mai multe ori, este nevoie de timp pentru a face acest pas.

„Concentrează-te să treci peste asta”

Persoanele depresive nu au energie fizică sau psihică scăzută. Cu intenția de a ajuta, îi poți spune persoanei deprimate să se ridice și să facă ceva pentru a îmbunătăți situația, cum ar fi să iasă din casă, să călătorească sau să încerce să se distreze.

Deși acest îndemn este de înțeles, pentru cei care suferă de depresie este un factor care adâncește și mai mult lipsa de speranță . Persoana deprimată este prima care vrea să treacă peste acest sentiment, dar nu știe cum.

Stările, gândurile și comportamentele sunt dincolo de controlul pacientului care suferă de depresie severă.

„Nu e chiar atât de rău, alți oameni o duc mai prost”

Ce să nu spui cuiva cu depresie

 

Nimeni nu vrea să se compare cu copiii înfometați care trăiesc în zonele de conflict sau cu un pacient cu boli terminale. De ce forțezi persoana cu depresie să se gândească la asta? Chiar crezi că se va simți mai bine?

Persoanele cu depresie au adesea gânduri care devin psihotice și delirante. Când insiști să folosești viețile altora ca exemplu, persoana deprimată se simte și mai rău.

Deși intenția ta este bună, nu vei putea ajuta bolnavul în niciun fel.

„Va fi mai bine mâine”

Această boală nu se tratează peste noapte. Așteptarea falsă îi descurajează și mai mult pe cei care suferă de depresie . Doar cei care au trecut deja printr-un episod depresiv știu cu adevărat cât de profunde sunt durerea, suferința și lipsa de speranță.

Cu o abordare medicală adecvată, este posibilă depășirea acestei stări depresive, dar este nevoie de timp. Rostirea acestor tipuri de fraze face ca persoana cu depresie să se simtă incapabilă.

„E vina ta”

Persoană afectată de depresie

 

Emitem judecăți tot timpul, lucru care este o greșeală gravă pentru că ne bazăm exclusiv pe valorile personale, lipsa de informare și ignoranță.

Din vremurile primitive, ființa umană a asociat depresia cu păcatul. Această boală a fost considerată o pedeapsă pentru omul care a încălcat o lege a „zeilor”. Există mulți oameni care, când vorbesc despre procese depresive, fac aluzie la probleme legate de păcate și pedepse.

Această atitudine are consecințe dramatice, deoarece agravează starea celor care suferă de depresie.

„Nu mai gândi negativ”

Este greu să fii în preajma unei persoane cu depresie. Energia sa scăzută și starea de spirit sumbră te pot „polua”. Uneori, ajungem să exprimăm deschis anxietatea pe care o provoacă persoana deprimată.

A spune acest lucru cuiva care suferă de depresie îl face să se simtă foarte singur și îi sporește emoțiile negative. Cel mai bun mod de a ajuta este să oferi tot sprijinul necesar pentru a găsi resursele potrivite pentru a face față problemei.

Depresia este o problemă serioasă: ai grijă ce spui cuiva cu depresie

Nu, depresia nu este doar psihologică și nu se vindecă într-un interval de timp fix. Nici măcar nu trebuie să existe un motiv exact. Depresia înseamnă a nu mai vedea sensul vieții din cauza a milioane de factori diferiți, precum problemele de familie, moartea celor dragi sau eșecurile profesionale, printre altele.

D epresia înseamnă să te confrunți cu o luptă zilnică pentru a supraviețui . Ține cont de acest lucru atunci când oferi sfaturi, deoarece este foarte ușor să faci mai mult rău decât bine.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.