Mâncarea îmbunătățește starea de spirit?
 

Mâncarea îmbunătățește starea de spirit?

Unele alimente, precum stridiile sau avocado, sunt cunoscute pentru puterea lor afrodisiacă. Există mai multe alimente care ne pot influența starea de spirit.
Mâncarea îmbunătățește starea de spirit?

Ultima actualizare: 23 septembrie, 2022

Mâncarea îmbunătățește starea de spirit, nu există nicio îndoială în acest sens. A fi fericiți are o relație mai mult decât strânsă cu ceea ce mâncăm, precum și cu actul de a mânca.

Consumul de alimente care nu sunt plăcute sau nevoia de a îndura foamea va avea un impact negativ asupra stării de spirit. Nu vom putea întotdeauna să mâncăm ceea ce ne dorim deoarece, din motive de sănătate, trebuie să ne moderam aportul și alegerile.

Vă recomandăm să aruncați o privire pe această listă de mai jos, unde veți găsi alimentele care vă vor ajuta să aveți o dispoziție bună, precum și alte sfaturi legate de mâncare și starea de spirit.

Mâncarea îmbunătățește starea de spirit. De ce?

Mâncarea nu este doar un combustibil metabolic pentru organism, ci există o asociere clară între alimentele pe care le consumăm și funcționarea creierului și starea de spirit.

Acest lucru se datorează, printre altele, triptofanului, care este un element cheie pentru funcționarea cerebrală datorită rolului său de precursor în producerea serotoninei. De fapt, nivelurile scăzute de triptofan sunt asociate cu depresia.

Acest precursor al serotoninei este prezent în majoritatea alimentelor care conțin proteine, atât cele de origine vegetală, cât și cele de origine animală.

Ce alimente ajută la o bună dispoziție?

Pe lângă cele menționate, există diverse alimente care îmbunătățesc starea de spirit, care pot crește senzația de bine și chiar libidoul. Iată câteva alimente care ne ajută să avem o dispoziție bună:

Sparanghel

Sparanghel cu sos

De zeci de ani se știe că este un afrodisiac puternic datorită nutrienților săi. Sparanghelul este bogat în diferiți nutrienți, cum ar fi vitamina B6 și acidul folic.

Acidul folic poate avea un rol important în tratamentele antidepresive, în special la pacienții cu niveluri scăzute de folat.

Avocado

Avocado copt

Avocado oferă energie și conține o cantitate mare de minerale și grăsimi mononesaturate, care ajută la protejarea inimii și la reducerea colesterolului.

Ne oferă vitamina B6, care crește dorința sexuală. Avocado este o sursă de acizi grași Omega 3, care îmbunătățesc în mod natural starea de spirit și ne ajută să dormim mai bine.

Ardei iute

Ardei iute

 

Ardeiul iute are o aromă foarte puternică, așa că ar trebui să pui foarte puțin în mâncare. Conține capsaicină, o substanță chimică care induce eliberarea de endorfine în creier, creând o senzație de bună dispoziție.

Ciocolată

Mâncarea îmbunătățește starea de spirit dacă este dulce

Cacaua conține o substanță cunoscută sub numele de feniletilamină, care acționează ca neuromodulator și neurotransmițător, fiind un precursor al amfetaminelor și al catecolaminelor.

Există o anumită asociere între această substanță și sentimentul de iubire, în conformitate cu teoria propusă în anul 1980 de medicii Donald F. Klein și Michael R. Liebowitz, de la New York State Psychiatric Institute (Statele Unite).

Acești autori au demonstrat că producția de feniletilamină în creier poate fi declanșată de evenimente precum un schimb de priviri, o atingere sau o strângere de mână, creierul unei persoane îndrăgostite având cantități mari de feniletilamină.

Stridii

Platou cu stridii

 

Cea mai proeminentă componentă a acestor fructe de mare este zincul, care are un rol vital în comportamentul sexual, conform studiilor. Acest mineral ajută la producerea de testosteron în organism, care are un rol determinant în libido. Testosteronul scăzut este asociat cu diferite tulburări de dispoziție, precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară.

Alte alimente ideale pentru o bună dispoziție

Banane

Bananele sunt considerate fructe complete. Sunt bogate în potasiu și vitamina B6. Ele ajută organismul să transforme triptofanul în serotonină.

Nuci

Conțin acizi grași omega-3 care influențează starea de spirit. Ne ajută să avem o dispoziție bună și să fim echilibrați emoțional.

Afine

Sunt considerate antioxidante, deoarece conțin polifenoli. În plus, le sunt atribuite efecte antidepresive.

Alte opțiuni

După cum am menționat la început, triptofanul este un precursor al serotoninei prezent în proteine. Îl putem găsi în următoarele alimente:

 • lapte
 • iaurt
 • caș
 • carne roșie
 • ouă
 • carne de pui
 • carne de curcan
 • semințe de susan
 • năut
 • migdale
 • semințe de floarea soarelui
 • semințe de dovleac
 • alune
 • soia

Sfaturi pentru o stare de spirit mai bună

Femeie care susține că mâncarea îmbunătățește starea de spirit

 

Există diverse obiceiuri legate de alimentație și stil de viață ce pot îmbunătăți starea de spirit:

 • Nu mâncați în exces în timpul nopții. Nu mâncați prăjeli, grăsimi sau zahăr. Amintiți-vă regula de aur: „servește micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac”.
 • Respectați rutina zilnică și orele de masă și odihnă. Mergeți la culcare la aceeași oră și treziți-vă mereu la fel. Programul nu trebuie modificat, nici măcar schimbat în weekend (dacă este posibil).
 • Mâncați mai sănătos, adăugând fructe și legume în dieta zilnică. Nu uitați nici de cereale și leguminoase. Începeți să vă schimbați obiceiurile alimentare și veți observa o mare diferență.
 • Faceți exerciții în fiecare zi, cel puțin 20 de minute. Dacă nu vreți să mergeți la sală, plimbați câinele, mergeți pe jos la piață sau urcați pe scări.
 • Nu lucrați în exces și evitați stresul. Poate fi un pic dificil de realizat, dar priviți întotdeauna partea bună și lăsați problemele de la birou în birou.
 • Dormiți orele necesare, care sunt estimate a fi între 7 și 8 pentru o persoană adultă. Dacă este posibil, odihniți-vă în timpul zilei. Un pui de somn reparator de o jumătate de oră ne oferă multă energie pentru a continua ziua.
 • Petreceți mai mult timp cu familia și prietenii. Legăturile strânse ne aduc multă fericire și ne permit să ne simțim împliniți ca oameni.

Ceea ce este descris aici sunt sfaturi care nu funcționează în toate cazurile. Mâncarea îmbunătățește starea de spirit, dar vă recomandăm să mergeți la un profesionist în domeniul sănătății mintale dacă suferiți de tristețe o perioadă lungă de timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bansode F, Arya K, Singh R, Tadigoppula N. Dose-dependent effects of Asparagus adscendens root (AARR) extract on the anabolic, reproductive, and sexual behavioral activity in rats Pharmaceutical Biology. 2014; 53(2):1-9.
 • Borráz-León J, Herrera-Pérez J, Cerda-Molina A, Martínez-Mota L. Testosterona y salud mental: una revisión. Psiquiatría Biológica. 2015; 22(2): 44-49.
 • Castro González, María Isabel Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes. Interciencia, 2002; 27(3): 128-136.
 • Dissanayake D, Wijesinghe P, Ratnasooriya W, Wimalasena S. Effects of zinc supplementation on sexual behavior of male rats. J Hum Reprod Sci. 2009; 2(2): 57-61.
 • Facente A. El humor como parte de los cuidados: ¿falta de respeto o algo maravilloso? Nursing (Lond). 2007.
 • Lee JS, Kim SG, Kim HK, Baek SY, Kim CM. Acute effects of capsaicin on proopioimelanocortin mRNA levels in the arcuate nucleus of Sprague-Dawley rats. Psychiatry Investig. 2012 Jun;9(2):187-90. doi: 10.4306/pi.2012.9.2.187. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22707971; PMCID: PMC3372568.
 • Nieto Rodríguez K, Calvo Gómez J. Ácido fólico y depresión. Rev.Colomb.Psiquiatr.  2001; 30(1): 39-49.
 • Weinberger MG, Gulas CS. The impact of humor in advertising: A review. J Advert. 1992.
 • Forbes-Hernández, T.Y.; Gasparrini, M.; Afrin, S.; Cianciosi, D.; González-Paramás, A.M.; Santos-Buelga, C.; Mezzetti, B.; Quiles, J.L.; Battino, M.; Giampieri, F.; Bompadre, S. Strawberry (cv. Romina) Methanolic Extract and Anthocyanin-Enriched Fraction Improve Lipid Profile and Antioxidant Status in HepG2 Cells. Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 1149. https://doi.org/10.3390/ijms18061149

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.