Metoda virală 12-3-30 pentru a slăbi rapid: cum funcționează?
 

Metoda virală 12-3-30 pentru a slăbi rapid: cum funcționează?

Există mii de metode de a pierde în greutate. Metoda 12-3-30 a devenit virală pe TikTok. Cum funcționează și ce rezultate oferă?
Metoda virală 12-3-30 pentru a slăbi rapid: cum funcționează?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 13 mai, 2023

TikTok este o sursă inepuizabilă de provocări virale. Recent,  a apărut o modalitate de a slăbi rapid: metoda virală 12-3-30. Există multe videoclipuri cu hashtagul #12330workout.

Este vorba despre utilizarea unei benzi de alergare care are opțiunea de a varia panta. Iată cum să configurați rutina:

  • 12% înclinația benzii de alergare. Dacă nu aveți un dispozitiv care să ajungă la această pantă, trebuie să alegeți înclinația maximă disponibilă.
  • 3 mile pe oră viteza de deplasare sau 4,8 kilometri pe oră.
  • 30 de minute pe zi

Întrebarea tuturor este dacă această metodă funcționează pentru a slăbi rapid. Ce spune știința?

Metoda 12-3-30 se bazează pe mersul pe jos pentru a slăbi rapid

Benzile de alergare sunt utile pentru mersul pe jos acasă sau în sala de sport. Știm de zeci de animersul pe jos în mod regulat îmbunătățește anumiți parametri:

  • Reduce greutatea corporală.
  • Îmbunătățește densitatea osoasă.
  • Crește capacitatea cardiovasculară.
  • Echilibrează lipidele care circulă în sânge.
  • Mărește răspunsul la insulină și reduce lipsa de sensibilitate la acest hormon.

Studiile psihologice arată, de asemenea, că mersul pe jos este bun pentru sănătatea mintală. Cel mai bun mediu pentru a merge pe jos îl reprezintă spațiile naturale, în contact cu verdeața și cu aerul purificat oferit de vegetație. Efectele de mai sus nu apar în aceeași proporție atunci când oamenii merg pe jos în mijlocul orașelor sau în interiorul casei.

Dincolo de această clarificare, este evident că mersul pe jos în orice mediu este mai benefic decât sedentarismul. Benzile de alergare sunt utile pentru cei care nu au acces la parcuri sau care au un program foarte încărcat.

Experții în pierderea în greutate știu că cel mai dificil lucru este perseverența. Mulți încep să se antreneze, dar apoi renunță. Pentru aceasta, au fost concepute planuri de urmărire care trimit notificări și stimulează activitatea fizică.

Metoda 12-3-30 pentru slăbire
Benzile de alergare sunt o opțiune pentru persoanele care nu au acces la spații verzi.

Mersul în pantă

Schimbarea înclinării benzii de alergare este un lucru simplu care influențează metabolismul. La fel se întâmplă și dacă folosiți treptele sau începeți să mergeți pe jos afară.

Conform studiilor științifice, atunci când înclinația ajunge la 7%, consumul metabolic crește cu peste 50%. Aceasta înseamnă că organismul consumă mai multe calorii și activează alte căi interne pentru a obține energie.

Înclinația benzii este esențială pentru a accelera arderea calorică. De aceea, metoda 12-3-30 poate accelera pierderea în greutate.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate începe cu o înclinație de 12% pe banda de alergare. Este mai simplu să o faceți progresiv.

Pe măsură ce panta crește, mușchii picioarelor sunt activați diferit. Oamenii de știință au descoperito înclinație de 7,5% pe banda de alergare întărește membrele inferioare ale tinerilor și adulților în vârstă.

Cât durează antrenamentul ideal?

Metoda virală 12-3-30 propune o jumătate de oră de mers zilnic. Este destul? După cum afirmă Clinica Mayo, organizațiile de sănătate publică recomandă 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Acest lucru înseamnă mers pe jos 30 de minute, 5 zile pe săptămână.

Aici apare și curiozitatea celor 10.000 de pași pe zi. Ar trebui făcuți în 30 de minute? Ne-ar ajuta să slăbim cu ușurință?

Cercetările recente au stabilit că a face mai mult de 10.000 de pași pe zi înseamnă:

Combinând cele 30 de minute de mers pe bandă cu alte plimbări zilnice, precum plimbarea animalelor de companie sau mersul pe jos la locul de muncă, este posibil să ajungem la 10.000 de pași pe zi.

Urcatul pe scări pentru a slăbi rapid
Dacă puteți combina banda cu urcatul scărilor, veți spori efectele antrenamentului.

Metoda 12-3-30 pentru a slăbi rapid este eficientă, dar nu magică

Clipurile de pe TikTok nasc întotdeauna întrebări. De multe ori, ne confruntăm cu provocări care ne pun sănătatea în pericol și care nu sunt deloc recomandate. Cu toate acestea, metoda 12-3-30 poate fi aplicată cu încredere. Desigur, nu trebuie să exagerăm.

Cine ar trebui să ia mai multe măsuri de precauție? Începătorii care au avut o viață sedentară ani de zile. Este în regulă să vrem să pierdem în greutate rapid, dar nu trebuie să ne rănim în acest proces. În mod similar, persoanele cu probleme ale articulațiilor genunchilor și gleznelor ar trebui să o ia mai ușor.

Să nu credeți că este o formulă magică. Așa ceva nu există. Metoda 12-3-30 ajută la slăbirea rapidă dacă adoptați o dietă adecvată, vă controlați factorii de risc și dați dovadă de perseveranță. Este o opțiune utilă, deși nu singura.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.