Oțetul de mere: 7 întrebuințări casnice - Doza de Sănătate
 

Oțetul de mere: 7 întrebuințări casnice

Poate ai auzit deja că oțetul de mere ameliorează durerile articulare și te ajută să slăbești,  dar știai că poate fi folosit și ca produs natural de curățare? Descoperă 7 întrebuințări casnice minunate ale oțetului de mere.
Oțetul de mere: 7 întrebuințări casnice

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Oțetul de mere este unul dintre cele mai utilizate produse organice, atât la gătit, cât și în medicina alternativă sau la curățarea locuinței. Acest aliment are o concentrație ridicată de acizi naturali și minerale esențiale care îi oferă proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antiacide remarcabile.

Oțetul de mere este apreciat de secole întregi pentru abilitatea sa de a ameliora anumite dureri, iar în prezent este și mai popular ca supliment în curele de slăbire. Totuși, pe lângă asta, oțetul de mere are numeroase întrebuințări și în locuință.

Acesta poate înlocui cu ușurință unele dintre produsele chimice dure folosite de oricine la curățenie.

Având în vedere că din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de alternativele ecologice, vrem să-ți prezentăm 7 întrebuințări extraordinare ale oțetului de mere în casă.

1. Oțetul de mere ajută la curățarea generală a locuinței

Oțetul de mere ajută la curățarea generală a locuinței

Datorită compușilor săi antibacterieni și antiseptici, oțetul de mere poate înlocui produsele de curățare din comerț. Acesta ajută la curățarea prafului, a mizeriei și a altor particule care se găsesc pe suprafețele din locuința ta.

Cum se folosește?

 • Amestecă părți egale de oțet de mere și apă, toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator și pulverizeaz-o pe zonele care vrei să le cureți.
 • Dacă mizeria s-a lipit de acele suprafețe lasă soluția să acționeze timp de 10 minute sau folosește oțetul simplu, nediluat.

2. Deodorant natural

Acidul acetic din oțetul de mere acționează ca un agent dezodorizant care neutralizează mirosurile neplăcute din zona axilelor și a picioarelor.

Cum se folosește?

 • Diluează oțetul de mere în părți egale de apă și pulverizează-l pe zonele corpului cu probleme.
 • Poți de asemenea să îl adaugi în apa de baie pentru a-l aplica pe tot corpul.

3. Lustruiește pantofii

Oțetul de mere lustruiește pantofii

Pantofii de piele sau cei fabricați din materiale delicate pot fi lustruiți cu puțin oțet de mere. Acesta îndepărtează mizeria și petele care fac pantofii să arate vechi.

Cum se folosește?

 • Înmoaie o cârpă în puțin oțet de mere și freacă pantoful timp de câteva minute.
 • Dacă dorești, poți să amesteci oțetul cu puțin ulei de măsline pentru a obține rezultate și mai bune.

4. Curăță petele de pe covor

Acest ingredient organic este foarte util la curățarea rezidurilor și a petelor de pe covoare. Acizii săi naturali pătrund în pete și le îndepărtează de pe suprafața covorului.

Cum se folosește?

 • Prepară o pastă din oțet de mere și sare și freacă apoi covorul pătat.
 • Lasă amestecul să acționeze 20 de minute, apoi clătește.

5. Elimină depunerile de calcar de pe robinet

Oțetul de mere elimină depunerile de calcar

Depunerile de calcar de pe robinete și din cadă sunt inestetice și greu de curățat cu produse obișnuite. Pentru a le face să arate ca noi, profită de acest agent de curățare puternic: oțetul de mere.

Cum se folosește?

 • Toarnă oțetul de mere într-o sticlă cu pulverizator și pulverizează-l pe robinetele și suprafețele pe care vrei să le cureți.
 • Lasă-l să acționeze timp de 30 de minute, șterge cu un burete, apoi clătește.

6. Neutralizează mirosurile neplăcute din dormitor

Datorită acțiunii sale odorizante, oțetul de mere ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute care tind să apară în dormitoare și în alte spații închise din locuință.

Cum se folosește?

 • Pune oțetul într-o sticlă cu pulverizator și pulverizează-l în zonele pe care vrei să le odorizezi.
 • Dacă dorești, pune puțin oțet într-un castronel și așază-l într-un colț al camerei sau în frigider.

7. Dezinfectează fructele și legumele

Oțetul de mere dezinfectează fructele și legumele

Deși fructele și legumele sunt sănătoase, este bine să le dezinfectezi înainte de a le consuma pentru a îndepărta bacteriile și urmele de pesticide rămase pe suprafața acestora. În acest sens, oțetul de mere este foarte eficient. Acest produs nu afectează gustul alimentului sau valoarea sa nutrițională, ci doar îl curăță în profunzime.

Cum se folosește?

 • Umple o tavă cu apă, adaugă niște oțet de mere și înmoaie fructele și legumele în acest amestec timp de 10 minute.
 • Freacă-le timp de un minut pentru a te asigura că produsul a pătruns în coajă.
 • După acest interval, usucă-le bine și servește-le cu plăcere.

După cum poți vedea, oțetul de mere este mai mult decât un ingredient culinar și medicinal, fiind de mare ajutor și în scopuri domestice. Spune adio produselor chimice și apelează la acest agent de curățare natural extrem de eficient.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.