Poate săritul corzii să afecteze genunchii?
 

Poate săritul corzii să afecteze genunchii?

Una dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la săritul corzii este impactul pe care îl exercită asupra genunchilor. Este dăunător?
Poate săritul corzii să afecteze genunchii?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Poate săritul corzii să afecteze genunchii? Unii susțin că provoacă dureri articulare. Cu toate acestea, cauza nu este de obicei această activitate în sine, ci unele greșeli în practicarea sa.

Dimpotrivă, includerea acestui exercițiu în rutina de antrenament poate avea beneficii pentru pierderea în greutate, echilibru și sănătatea metabolică. Vreți să aflați mai multe despre asta? Mai jos, vă vom spune în ce condiții săritul corzii poate fi dăunător.

Poate săritul corzii să afecteze genunchii?

În primul rând, este esențial să demontăm un mit răspândit: coarda nu dăunează genunchilor. De fapt, un studiu recent realizat Gait & Posture a constatat că acest exercițiu pune o presiune mai mică pe genunchi în comparație cu alergarea.

În plus, săritul corzii presupune și o ardere calorică mai mare (cu până la 30% mai mult), ceea ce se traduce prin beneficii metabolice suplimentare. Deci, când poate fi rău pentru sănătatea articulațiilor?

Boli sau leziuni preexistente

Unul dintre motivele pentru care coarda poate afecta sănătatea genunchilor este existența unei boli cronice. Fie că este vorba de artrită, uzură a ligamentelor sau probleme osoase, nu trebuie să faceți mișcări repetitive în astfel de situații.

Persoană cu durere de genunchi

Tehnică greșită

După cum am menționat, sportul în sine nu este motivul pentru disconfortul la genunchi. Tehnica necorespunzătoare are un impact mai mare asupra articulațiilor.

Săritorii începători sar prea sus și lovesc pământul cu putere. Acest lucru trebuie corectat prin practică, deoarece va fi decisiv în reducerea riscului de rănire.

Suprasolicitare

Uneori, cu scopul de a îmbunătăți rezistența fizică și rezultatele sportive, unii oameni fac antrenamente excesive. Din cauza impactului și mișcărilor repetitive, articulațiile au de suferit.

Suprasolicitarea provoacă oboseală musculară, care ulterior compromite performanța. Cel mai bine este să vă antrenați moderat și să lăsați loc pentru odihnă.

Suprafețe dure

Spațiul ales pentru a sări coarda determină efectele. Când suprafețele sunt prea dure, impactul asupra genunchilor este puternic.

Prin urmare, este indicat să săriți coarda în locuri care amortizează puțin săriturile, cum ar fi o podea din lemn sau un teren de baschet. Dacă nu aveți acest tip de spațiu, puteți opta pentru o saltea.

Cum să preveniți disconfortul la genunchi atunci când săriți coarda?

Cea mai bună modalitate de a evita inconvenientele este prin implementarea măsurilor preventive. În acest sens, este necesar să aflați dacă aveți vreo boală care ar putea împiedica execuția corectă. Dacă da, cel mai bine este să găsiți alte modalități de a face sport.

Deoarece la început poate fi dificil, este recomandat să apelați la un antrenor profesionist. Acesta vă va ghida în funcție de condiția fizică. Alte sfaturi sunt următoarele:

  • Țineți coarda jos: aceasta înseamnă că salturile vor fi ușoare, fără a ridica excesiv picioarele. Un salt ușor este suficient pentru a atenua impactul asupra genunchilor.
  • Găsiți o suprafață potrivită: așa cum am menționat, trebuie să căutați spații care să amortizeze salturile. Un covor ferm sau o saltea de yoga pot funcționa.
  • Alegeți încălțăminte adecvată: nu este indicat să folosiți pantofi cu talpa plată pentru a face acest exercițiu. Alegeți pantofi concepuți pentru alergare. Aceștia au suport pentru arcada tălpii și alte caracteristici care asigură confort și siguranță.
  • Frecvența antrenamentului: ceea ce contează este menținerea unei rutine eficiente. Nu are rost să petreceți mult timp antrenându-vă dacă la final mușchii și articulațiile sunt deteriorate. Trebuie să vă faceți timp să vă odihniți, de 2 sau 3 ori pe săptămână.
  • Întindere și încălzire: exercițiile de întindere și încălzire pregătesc corpul pentru activități extenuante. Acest lucru optimizează performanța și reduce șansele de rănire. Prin urmare, înainte de a începe să săriți coarda, puteți dedica câteva minute acestor activități.
Femeie care sare coarda

Săritul corzii are beneficii interesante

Nu există dovezi care să demonstreze că săriturile regulate afectează sănătatea genunchilor. Dimpotrivă, săritul corzii este o activitate cu impact mai mic în comparație cu alte discipline, cum ar fi alergarea.

Cel mai interesant lucru este că optimizează consumul de energie și contribuie la pierderea grăsimii. Astfel, atât greutatea, cât și sănătatea tind să se îmbunătățească. Fără îndoială, este o formă distractivă de activitate fizică, ușor de practicat și cu beneficii importante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • McDonnell, J., Zwetsloot, K. A., Houmard, J., & DeVita, P. (2019). Skipping has lower knee joint contact forces and higher metabolic cost compared to running. Gait & Posture, 70, 414–419. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2019.03.028
  • Getchell B, Cleary P. The Caloric Costs of Rope Skipping and Running. Phys Sportsmed. 1980 Feb;8(2):55-60. doi: 10.1080/00913847.1980.11948561. PMID: 29278062.
  • Fountaine CJ, Schmidt BJ. Metabolic cost of rope training. J Strength Cond Res. 2015 Apr;29(4):889-93. doi: 10.1519/JSC.0b013e3182a35da8. PMID: 23897017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.