Rețetă de ají rocoto și ají de pollería pentru preparatele peruane
 

Rețetă de ají rocoto și ají de pollería pentru preparatele peruane

Vă vom învăța cum să pregătiți două sosuri tipice din gastronomia peruană pentru a îmbunătăți aroma preparatelor: ají rocoto și ají de pollería.
Rețetă de ají rocoto și ají de pollería pentru preparatele peruane
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ají rocoto și ají de pollería sunt două sosuri celebre de origine peruană care sunt folosite pentru diferite feluri de mâncare. Ele îmbunătățesc aroma rețetelor, oferind în același timp o cantitate ridicată de micronutrienți și fitochimicale. Vă vom învăța să le pregătiți pe amândouă într-un mod simplu.

Rețineți că sosurile ar trebui să apară în dietă cu moderație. În mod normal, au tendința de a crește valoarea energetică a meselor, iar consumul lor regulat ar putea dezechilibra balanța energetică în favoarea aportului. Acest lucru poate determina o creștere progresivă a greutății corporale.

Rețetă de ají rocoto

Există mai multe moduri de a face acest sos. Unii îl fac din ingrediente crude, alții preferă să le gătească pe grătar. Rețineți că rezultatul final poate fi puțin picant. Aceasta indică existența unei substanțe, capsaicina, care are mai multe beneficii pentru sănătate. Printre altele, s-a dovedit că poate promova pierderea în greutate.

Ingrediente

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru ají rocoto sunt următoarele:

 • 4 ardei rocotos
 • 1 ceapă
 • 4 biscuiți sărați
 • 1/2 cană de huacatay
 • 2 caței de usturoi
 • 1/4 cană de lapte evaporat
 • Câteva picături de suc de lămâie
 • 1 cană de brânză proaspătă
 • Ulei de măsline extravirgin
 • 4 cartofi fierți
 • 4 frunze de salată verde
 • Sare și piper
Preparat cu sos ají rocoto

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Spălați și curățați ardeii. Cel mai bine este să-i puneți sub jet de apă, să-i tăiați cu un cuțit și să îndepărtați semințele. În cazul în care lăsați niște semințe, sosul poate fi iute.
 2. Tăiați ceapa, huacatay și usturoiul în cuburi foarte mici.
 3. Puneți ulei de măsline într-o tigaie și căliți mai întâi ceapa. Când ajunge la un ton transparent, adăugați usturoi, huacatay și rocotos. Se amestecă totul și se fierbe la foc mediu timp de cel puțin 3 minute.
 4. Puneți totul în paharul unui blender împreună cu biscuiții tocați. Mixați adăugând treptat laptele evaporat și picăturile de suc de lămâie. În acest moment, adăugați sare și piper.
 5. Adăugați brânza proaspătă și amestecați din nou.
 6. Sosul se servește într-un castron, iar deasupra se așază salata verde, aranjând în jur cartofii fierți și feliați. Totul va fi decorat cu un ou fiert și măsline.

Ají de pollería

Descoperiți cum să pregătiți ají de pollería, un sos care însoțește adesea puiul la grătar! Este una dintre cele mai cunoscute rețete ale gastronomiei peruane. Are o aromă inconfundabilă. Cu toate acestea, este o sursă de calorii din cauza conținutului de ulei.

În orice caz, oferă o serie de fitonutrienți cu capacitate antioxidantă care pot ajuta la neutralizarea formării radicalilor liberi. Acest efect este hotărâtor în prevenirea semnelor îmbătrânirii, după cum arată cercetările publicate în revista Clinical Interventions in Aging.

Este important de reținut faptul că, la prepararea acestui tip de sos, trebuie întotdeauna folosit un ulei de calitate. Cel mai bun lucru este sa optați pentru ulei de măsline extravirgin. Conține o cantitate semnificativă de acizi grași omega 3 care s-au dovedit a fi necesari pentru controlul mecanismelor inflamatorii din corpul uman.

Ingrediente

Pentru a prepara ají de pollería, vor fi necesare următoarele ingrediente:

 • 6 ardei galbeni fără semințe, tăiați în jumătate
 • Apă
 • 1/2 cățel de usturoi
 • 1 linguriță de muștar
 • O linguriță de oregano uscat
 • Sare
 • 6 frunze de huacatay
 • 1/2 cană de lapte
 • 5 linguri de ulei de măsline
Carne de pui cu ají rocoto

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Puneți cei 6 ardei galbeni într-o oală și acoperiți-i cu apă. Gătiți-i la foc mediu timp de 15 minute.
 2. Lăsați ardeii să se răcească și îndepărtați coaja.
 3. Puneți ardeii în paharul unui blender împreună cu jumătatea de cățel de usturoi, lingurița de muștar, lingurița de oregano uscat, sarea, huacatay, laptele și 4 linguri de ulei.
 4. După ce totul a fost zdrobit, adăugați o lingură de ulei și procesați din nou până obțineți un amestec suficient de gros.

Pregătiți acasă ají rocoto și ají de pollería

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți sosurile ají rocoto și ají de pollería acasă pentru a însoți mai multe feluri de mâncare, în special carnea. Ambele sosuri vor oferi o aromă excelentă, îmbunătățind astfel caracteristicile organoleptice ale multor rețete tradiționale. Oricum, nu uitați că trebuie să obțineți ingrediente de calitate.

Este necesar să subliniem că, pentru o sănătate bună, este necesară combinarea unei serii de obiceiuri adecvate. Este necesar să vă optimizați dieta și să faceți exerciții regulate sau să vă expuneți frecvent la lumina soarelui. În caz contrar, poate apărea o deficiență de vitamina D, un nutrient foarte important pentru controlul inflamației din mediul intern.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.