Logo image
Logo image

Rețetă de gem de cireșe de casă

5 minute
Cauți o rețetă excelentă pentru a te bucura de unul dintre cele mai încântătoare fructe ale verii? Cu moderație, acest gem de cireșe de casă îți permite să te bucuri de acest fruct pe tot parcursul anului.
Rețetă de gem de cireșe de casă
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când vezi acest fruct apetisant în piețele fermierilor primăvara, este momentul potrivit să prepari o rețetă de gem de cireșe de casă. Este minunat pentru a îndulci deserturile, micul dejun sau gustările preparate pentru întreaga familie.

Rețetă de gem de cireșe de casă

Cea mai bună parte a acestei rețete este faptul că este foarte ușor de preparat. Pentru a pregăti orice fel de gem de casă, nu ai nevoie decât de zahăr, lămâie și fructele preferate.

În plus, este nevoie doar de puțin timp pentru gătire, amestecând astfel încât să nu se lipească și de răbdare pentru a îndepărta în prealabil sâmburii și codițele. Cu siguranță merită efortul, iar rezultatul este întotdeauna delicios.

Îl poți folosi pentru a prepara un mic dejun clasic și a-l întinde pe pâine prăjită cu unt. De asemenea, oferă o notă de dulceață iaurtului sau o notă fructată budincii de chia. În plus, îl poți folosi pentru a umple prăjiturile sau orice tip de tort.

Gem de cireșe de casă

Iată rețeta de bază pentru o cantitate medie de cireșe. Deoarece se păstrează bine, poți face mult gem de cireșe de casă. Dacă ai și alte fructe, poți face și alte tipuri de gemuri.

Ingrediente necesare

  • 500 g de cireșe proaspete
  • 250 g de zahăr
  • 1/2 lămâie
Some figure

Instrucțiuni pas cu pas

  • Înainte de a începe, pregătește un castron pentru a curăța cireșele de sâmburi. În acest fel, poți colecta toate sucurile fructului.
  • După ce scoți sâmburii, cântărește cireșele pentru a calcula cu exactitate cantitatea de zahăr de care vei avea nevoie. Ai nevoie de jumătate din greutatea fructelor. Dacă ai 400 g de cireșe, folosește 200 g de zahăr.
  • Apoi, adaugă zeama de lămâie și zahărul deasupra cireșelor. Pune totul în castronul cu suc și amestecă bine, astfel încât toate ingredientele să se combine. Acoperă ingredientele și lasă-le să stea aproximativ 1 oră.
  • Pune amestecul într-o cratiță și gătește totul la foc mare până începe să fiarbă. Apoi, lasă focul mic și continuă să gătești 1/2 oră. Trebuie să amesteci din când în când cu o spatulă din silicon, astfel încât zahărul să nu se lipească.
  • Odată ce a trecut acest interval de timp, zdrobește dulceața de cireșe. Textura finală depinde de ceea ce preferi. O poți face fină sau poți lăsa câteva bucăți întregi de fructe.
  • Pentru a verifica dacă gemul este gata, pune puțin pe o farfurie și testează-l cu degetele. Dacă se formează un fir între degete când le desfaci, este gata. Apoi, ia vasul de pe foc și lasă gemul să se răcească.
  • Deși poate părea că textura este lichidă, în timp va deveni mai densă.
  • Pentru a păstra gemul în siguranță, trebuie să sterilizezi borcanele. Poți face acest lucru scufundând recipientele în apă clocotită timp de 10 minute. După aceea, trebuie să le menții calde până când le folosești.
  • Umple borcanele cu dulceață fierbinte, dar lasă aproximativ jumătate de centimetru de spațiu în partea de sus. Acoperă-le și pune-le în oală cu apă. Apoi, lasă-le să fiarbă încă 30 de minute pentru a elimina agenții patogeni.

Dacă preferi o opțiune mai puțin dulce, poți prepara gem fără zahăr sau cu alți îndulcitori, cum ar fi gemul cu fructe de pădure și stevia.

Încearcă și:

Rețetă de gem de citrice fără zahăr

Fursecurile care se potrivesc cu gem de cireșe de casă

Îți vom arăta o rețetă de fursecuri cu gem în centru, care merg excelent lângă o ceașcă de ceai sau cafea. Le poți savura și ca desert.

Ingrediente necesare pentru 450 g de aluat

  • 3 ouă fierte
  • 2 căni de făină
  • 1/2 cană de unt
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • Coaja unei lămâi
  • Lapte
  • Gem de cireșe de casă

Instrucțiuni pas cu pas

  • Mai întâi, separă albușurile și gălbenușurile. Trece gălbenușurile printr-o sită sau strecurătoare fină.
  • Apoi, fă un vulcan din făină și pune gălbenușurile în centru. Adaugă untul tăiat în bucăți, zahărul, vanilia și lămâia.
  • Amestecă bine până se formează o pastă omogenă și înfășoară aluatul în folie de plastic. Pune-l la frigider timp de aproximativ 30 de minute.
  • Pune făină pe o suprafață de lucru și întinde aluatul cu un sucitor. În mod ideal, ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 0.6 cm. Apoi, formează fursecurile cu un tăietor rotund de 5 cm.
  • Trebuie să creezi de două ori mai multe cercuri decât numărul final de fursecuri, deoarece două cercuri alcătuiesc un singur fursec. Cu un tăietor mai mic, de aproximativ 1.25 cm diametru, fă o gaură în centrul a jumătate din cercurile de aluat.
  • Apoi, acoperă o tavă de copt cu hârtie cerată și așază în ea bucățile fără gaură. Apoi, adăugă fursecurile cu gaură și unge-le cu puțin lapte pentru a obține un rezultat mai frumos.
  • Umple gaura cu o linguriță de gem de cireșe.
  • În cele din urmă, coace fursecurile într-un cuptor fierbinte la 160 °C pentru aproximativ 12-15 minute. Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească.

Îți recomandăm și:

4 rețete de dulciuri vegane delicioase

Some figure

Savurează acest fruct tot timpul anului grație gemului de cireșe

Pentru a prepara gem de cireșe de casă, cel mai bine este să profiți de sezonul optim. În acest caz, sezonul este între lunile mai și iulie. Fructele au gustul cel mai bun și rezultatul este cu adevărat excepțional.

Atunci când cumperi cireșe, alege fructele cu coaja fină și strălucitoare, fără umflături sau pete. Cele de culoare închisă sunt de obicei mai dulci, dar dimensiunea nu pare să aibă importanță în ceea ce privește aroma sau dulceața.

Cireșele conțin puțină pectină, așadar rezultatul este mai subțire decât în cazul altor gemuri. Dacă vrei ca acesta să fie mai dens, poți adăuga un agent de gelifiere, cum ar fi gelatina sau pectina sub formă de pulbere.

Toate alimentele pe care le prepari și le ambalezi acasă, precum gemurile, trebuie să stea într-un loc întunecat, răcoros și uscat. Cea mai bună temperatură este între 10 și 21 °C. Odată deschise, le poți păstra în frigider timp de maxim 1 lună.

Perioadele lungi de timp pot determina pierderea substanțelor nutritive. Gemurile își vor schimba mirosul, gustul și textura. Cu toate acestea, dacă borcanul este închis bine și nu prezintă semne de contaminare cu mucegai sau drojdie, poți consuma fără probleme gemul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andress E.L. Steps in Processing Jams and Jellies. Universidad de Georgia. Revisado mayo 2019.
  • National Institute of food and agriculture. Complete guide to home canning. United States Department of Agriculture.
  • Organización de Consumidores y usuarios. Calendario de frutas y verduras de temporada.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.