Rețetă de profiterol cu diverse arome
4 minute
Deși profiterolul convențional conține frișcă, putem face mai multe variante și adapta rețeta la gusturile noastre pentru a obține diverse arome.
Scris de Indira Ramírez Terán
Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022
Profiterolul este un „must” în orice cofetărie. Vă oferim o rețetă de profiterol cu diverse arome, pentru a profita de acest desert delicios și răcoritor!
Profiterolul este făcut din aluat de ecler și umplut cu cremă, frișcă sau ciocolată. De obicei, are 4 centimetri diametru, deși există și variații. Se servește cu înghețată sau ciocolată.
Opțiunea 1: Rețetă de profiterol cu frișcă
Ingrediente pentru 12 bucăți:
- 35 grame de unt
- 75 grame de făină
- ½ pahar de apă
- 2 ouă
- 1 gălbenuș de ou
Pentru umplutură:
- 2 linguri de smântână lichidă foarte rece
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 50 grame de zahăr pudră
Preparare:
- În primul rând, trebuie sa faceți aluatul. Pentru a face acest lucru, cerneți făina.
- Într-un vas, puneți apa împreună cu untul și un praf de sare. Fierbeți la foc mediu.
- Când apa clocotește, se adaugă făina cernută, se lasă focul mic și se amestecă cu o spatulă până se formează o pastă groasă care se desprinde de pereții și fundul recipientului. Acest amestec este cunoscut sub numele de aluat choux, fiind tradițional în bucătăria franceză.
- Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
- Odată ajuns la temperatura camerei, puneți aluatul choux într-un bol și adăugați ouăle unul câte unul. Trebui să fie un aluat fluid.
- Puneți aluatul într-o pungă de patiserie cu o duză de 1,5 centimetri diametru.
- Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, faceți biluțe de aluat choux de 3 centimetri diametru. Aveți grijă să lăsați spațiu între ele pentru a nu se lipi.
- Coaceți biluțele în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15 minute. Apoi, coborâți temperatura la 180 °C și așteptați încă 5 minute.
- Scoateți tava din cuptor și lăsați preparatul la răcit.
- Tăiați sferele cu un cuțit de bucătărie. Umpleți-le cu frișcă naturală. Smântâna lichidă foarte rece se pune într-un recipient rece. Se bate până prinde formă. Se adaugă zahărul pudră și vanilia și se bate în continuare. Când este foarte cremoasă și fermă, se pune într-o pungă de patiserie cu cap decorativ și se umplu sferele.
- La final, se presară deasupra zahăr pudră, scorțișoară sau cacao.
Încercați și: Budincă de porumb: rețetă delicioasă
Opțiunea 2: Rețetă de profiterol cu glazură de ciocolată și fructul pasiunii
Ingrediente:
Pentru crema de ciocolată:
- 150 grame de ciocolată
- 150 grame de cremă de lapte
Glazură cu fructul pasiunii:
- 1 cană suc de fructul pasiunii
- ¾ cană de zahăr
Preparare:
- Mai întâi repetați procedura de mai sus pentru a pregăti 12 bucăți de profiterol.
- Apoi, într-o cratiță mică, puneți crema de lapte și încălziți la foc mic. Nu o lăsați să dea în clocot. Adăugați ciocolata tocată, opriți focul și amestecați până se topește.
- Așteptați să se răcească.
- Între timp, într-o altă cratiță, puneți sucul de fructul pasiunii și zahărul. Încălziți la foc moderat până când amestecul se îngroașă.
- La final, puneți crema de ciocolată într-o punga de patiserie cu vârf decorativ, umpleți sferele și glazurați deasupra cu preparatul din fructul pasiunii.
Opțiunea 3: Profiterol cu ciocolată și cremă de vanilie
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 2 căni de lapte
- 4 gălbenușuri
- ¾ cană de zahăr
- 2 linguri de amidon de porumb
- 2 linguri de unt
- 1 linguriță de extract de vanilie
Pentru toppingul de ciocolată:
- 100 grame de ciocolată neagră
- 1 cană de cremă de lapte
- 1 lingură de unt
Recomandăm: Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten
Preparare:
- Pentru început, într-o cratiță, încălziți jumătate din cantitatea de lapte cu jumătate din cantitatea de zahăr.
- Amestecați gălbenușurile, vanilia și zahărul rămas. Într-un alt bol, amestecați laptele rămas și amidonul de porumb.
- Apoi, turnați laptele fierbinte puțin câte puțin peste gălbenușuri, amestecând bine. Aduceți la punctul de fierbere și continuați să amestecați.
- Adăugați laptele cu amidonul de porumb.
- Puneți untul, luați vasul de pe foc și amestecați în continuare până când amestecul devine omogen și dens.
- Luați de pe foc și puneți vasul la bain-marie inversat (cu gheață).
- Când crema este rece, folosiți o pungă de patiserie și umpleți sferele de profiterol.
- Pregătiți învelișul de ciocolată punând la fiert crema de lapte și ciocolata neagră. Luați de pe foc și adăugați untul. Așteptați să se răcorească.
- Acoperiți fiecare sferă de profiterol cu puțin topping. O idee bună este să serviți desertul alături de o ceașcă de ciocolată caldă.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.