Rețetă delicioasă de potârniche cu picioare roșii și vin
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Dacă îți este poftă de ceva nou și diferit, în articolul de azi îți propunem un preparat inedit, ce are la bază o pasăre pe care probabil nu ai încercat-o până acum. Următoarea rețetă de potârniche cu picioare roșii și vin este delicioasă. Aceasta a fost inventată în Toledo (Spania) și prezintă elemente tipice bucătăriei spaniole, inclusiv vinul.
Citește în continuare și nu ezita urmezi pașii de mai jos. Merită să-ți diversifici dieta cu preparate noi și sănătoase!
De unde provine și ce beneficii oferă potârnichea cu picioare roșii și vin?
Așa cum am menționat anterior, potârnichea cu picioare roșii și vin este un preparat originar din orașul spaniol Toledo. Printre altele, acest oraș este celebru pentru vinul produs. Dacă iubești bucătăria spaniolă, suntem siguri că vei considera următoarea rețetă irezistibilă.
Probabil te întrebi care sunt beneficiile consumului acestei surse de proteine animale. În primul rând, carnea albă a potârnichii cu picioare roșii conține mai puține grăsimi decât alte tipuri de carne. Nici conținutul de trigliceride și colesterol al acesteia nu este mare.
Combinația de potârniche cu picioare roșii și vin este sănătoasă și hrănitoare. În plus, fiind un preparat foarte versatil, poți adăuga orice alte ingrediente proaspete dorești.
Citește și:
Importanța urmării unei diete sănătoase
Este foarte important să fim conștienți de ceea ce mâncăm și să nu ne lăsăm conduși de impulsuri. Dacă nu ții cont de calitatea alimentelor ingerate, riști să-ți prejudiciezi sănătatea. Prima victimă a obiceiurilor proaste este sănătatea.
Citește și:
Ca să previi orice probleme, mănâncă mai bine. Iată două sfaturi pe care ar trebui să le pui în aplicare:
1. Consumă mai puțină carne roșie
Acest tip de carne este foarte bogată în proteine. Însă pe parcursul procesului de creștere, selectare, sacrificare industrială și distribuție, diverși patogeni și substanțe pot altera calitatea produsului final. Toate acestea îți pot afecta negativ sănătatea. Așadar, nu consuma carne roșie mai des de o dată pe săptămână.
2. Gătește cu ulei de măsline
Dacă vrei să încerci rețete care implică gătirea alimentelor sote sau prăjirea acestora în ulei, optează pentru uleiul de măsline. Acest ulei vegetal reprezintă una dintre cele mai sănătoase și hrănitoare opțiuni disponibile. În plus, este mai puțin predispus oxidării la temperaturi ridicate.
Rețetă de potârniche cu picioare roșii și vin
Ingrediente:
- 1 potârniche cu picioare roșii fără piele și dezosată (aproximativ 500 g)
- 2 cepe mici
- 2 căței de usturoi decojiți
- 5 foi de dafin
- 1 lingură de piper negru râșnit
- 2-3 cartofi
- 1 cană (250 ml) de vin alb
- 4 căni (1 l) de apă
- 2 crenguțe de rozmarin
- 1 cană (250 ml) de fiertură de legume
- 1 lingură (15 g) de sare
- Ficăței de potârniche și de pui (pentru sos)
Instrucțiuni:
- Mai întâi, taie potârnichea în mai multe bucăți. Mărimea acestora depinde de preferințele tale. Curăță-le și pune-le deoparte.
- Apoi, decojește și taie ceapa în felii foarte subțiri. Pune-le și pe acestea deoparte.
- Pune potârnichea cu picioare roșii și ceapa într-o oală cu apă și pune-o la fiert.
- Adaugă usturoiul, dafinul, sarea și piperul.
- Nu uita să adaugi și vinul alb. Toarnă-l în oală, pune capacul și lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
- Redu focul și lasă să fiarbă până când dispare excesul de lichid (aproximativ 1/5 din acesta).
- Ia carnea, pune-o într-un vas termorezistent și asezoneaz-o cu piper, sare și ierburi aromatice proaspete.
- Gătește carnea în cuptor la 90 °C (200 °F) timp de 40 de minute.
- După ce s-a rumenit bine, poți trece la cartofi.
- Fără a-i decoji, coace cartofii la aceeași temperatură și pentru același interval de timp.
- Scoate cartofii din cuptor, lasă-i să se răcească puțin, apoi decojește-i și adaugă fiertura de legume. Fă un piure fără cocoloașe.
- La final, prepară un sos simplu pe care îl vei turna peste potârniche. Nu vei avea nevoie decât de următoarele ingrediente: vin alb, sare, piper, ceapă și ficăței de potârniche și de pui.
- Gătește ingredientele sote, apoi amestecă-le cu sarea și piperul. Înainte de a servi masa, încălzește sosul și toarnă-l peste preparatul delicios obținut.
Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- 5 platos típicos de Toledo. La Comida típica. 2017. Disponible en: https://lacomidatipica.com/platos-tipicos-toledo.
- Antunes I, Coimbra M, Ribeiro A, Ferreira J et al. Nutritional value of meat lipid fraction from red-legged partridge (Alectoris rufa) obtained from wild and farmed specimens1. Poult Sci. 2019 Feb 1;98(2):1037-1046.
- Coca M. Empieza la temporada de la perdiz: Propiedades, beneficios y consejos. ElNacional.cat. 2022. Disponible en: https://www.elnacional.cat/es/gourmeteria/mercado/empieza-temporada-perdiz_907989_102.html
- Carretto M. V, Cuerdo M. P, Dirienzo M. G, , DiVito M. V. Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio. 2002;5(8):141-149.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.