Rețeta Pastel de Belem: tartă delicioasă din Portugalia
 

Rețeta Pastel de Belem: tartă delicioasă din Portugalia

Vă vom arăta pașii necesari pentru a face acasă rețeta Pastel de Belem cu puține ingrediente!
Rețeta Pastel de Belem: tartă delicioasă din Portugalia
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rețeta Pastel de Belem reprezintă mici tarte delicioase din Portugalia. Sunt preparate în aproape toate patiseriile. Deși rețetele pot varia de la un loc la altul, toate se bazează pe o serie de ingrediente comune. Vă vom învăța cum să faceți aceste delicatese acasă, astfel încât să puteți profita la maxim de ele sau să surprindeți vizitatorii!

Cum se prepară rețeta Pastel de Belem?

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că rețeta Pastel de Belem este o opțiune mai bună dacă este preparată acasă. Variantele industriale conțin elemente precum zaharurile simple, grăsimile trans și aditivii artificiali. Aceste produse pot modifica nivelurile de inflamație din mediul intern, crescând riscul de îmbolnăvire.

Așadar, dacă aveți timp și dorință să pregătiți acasă aceste delicatese, nu puteți rata această rețetă!

Patiser care prepară rețeta Pastel de Belem

Ingrediente

Dacă doriți să pregătiți rețeta Pastel de Belem acasă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 litru de lapte integral
 • 500 grame de zahăr alb
 • 100 grame de făină de grâu
 • 12 gălbenușuri de ou
 • 600 grame de foietaj
 • Coaja unei jumătăți de lămâie
 • Un baton de scorțișoară
 • Unt
 • Forme metalice

Instrucțiuni pas cu pas pentru aluat

 1. Faceți tăieturi dreptunghiulare în aluatul foietaj.
 2. Rulați cilindri de aproximativ 3 centimetri.
 3. Ungeți formele cu unt și puneți în fiecare dintre ele câte un cilindru de aluat. Folosiți forme mici.
 4. Înțepați aluatul cu o furculiță pe margine și lăsați-l să se odihnească 20 de minute. Puțin câte puțin, va lua forma matrițelor.

Instrucțiuni pas cu pas pentru cremă

 1. Puneți 200 mililitri de lapte într-o cană și adăugați faina. Bateți bine și dați deoparte.
 2. În același timp, încălziți laptele împreună cu coaja de lămâie și scorțișoară într-o cratiță.
 3. Când dă în clocot, adăugați amestecul de făină puțin câte puțin, amestecând continuu.
 4. Când fierbe din nou, scoateți coaja de lămâie și batonul de scorțișoară.
 5. Adăugați zahărul în amestec.
 6. Încetul cu încetul, se va îngroșa.
 7. Lăsați amestecul să stea 10 minute după ce opriți focul.
 8. Pentru a continua, separați gălbenușurile de albușurile ouălor.
 9. Bateți ușor gălbenușurile într-un castron și treceți-le printr-o sită înainte de a le combina cu restul ingredientelor.

Coacerea pas cu pas

În acest moment, nu mai rămâne decât să asamblați și să coaceți tartele. Acest proces este cel mai simplu, dar are micile sale secrete.

 1. Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius pentru 5 minute.
 2. Aranjați formele în tavă.
 3. Umpleți-le cu cremă.
 4. Coaceți tartele timp de 15 până la 20 de minute, până când blatul devine maro auriu.
 5. Lăsați tartele să se răcească puțin înainte de consum.

Contraindicațiile tartelor portugheze

Tarte pe farfurie

Pastel de Belem sunt foarte gustoase, dar nu sunt indicate în caz de patologie metabolică. În acest caz, cel mai bine este să restricționați aportul de zaharuri simple, deoarece este contraproductiv. Unele opțiuni, cum ar fi dieta ketogenică, s-au dovedit a fi o alternativă mult mai bună pentru a îmbunătăți metabolismul glucozei.

Un consum mare de carbohidrați simpli poate favoriza excesul de greutate. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Current Diabetes Reports. Pentru a evita această problemă, este indicat să vă bazați dieta pe aportul de alimente proaspete, limitând prezența carbohidraților cu indice glicemic ridicat.

Trebuie menționat faptul că acești nutrienți pot fi necesari în anumite contexte. De exemplu, atunci când efectuați exerciții fizice de mare intensitate. Carbohidrații reprezintă principalul substrat energetic pentru acest tip de efort. În plus, dacă sunt combinați cu proteine cu mare valoare biologică, vor favoriza recuperarea, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Pregătiți rețeta Pastel de Belem acasă

După cum ați văzut, puteți să pregătiți Pastel de Belem acasă într-un mod simplu. Dacă urmați pașii de mai sus, veți obține un rezultat fantastic din punct de vedere organoleptic. Tartele portugheze excelente alături de cafea sau un ceai după-amiaza. Sunt bune și la desert. Desigur, mereu cu moderație, deoarece sunt energizante.

Amintiți-vă că, atunci când obiectivul este îmbunătățirea stării de sănătate, trebuie să adoptați o serie de obiceiuri benefice. A practica exerciții fizice în mod regulat este decisiv, mai ales dacă ridicați greutăți. Astfel, inflamația din mediul intern va fi mereu sub control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Dashti, H. M., Mathew, T. C., & Al-Zaid, N. S. (2021). Efficacy of Low-Carbohydrate Ketogenic Diet in the Treatment of Type 2 Diabetes. Medical principles and practice : international journal of the Kuwait University, Health Science Centre30(3), 223–235. https://doi.org/10.1159/000512142
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.