Riscurile suplimentelor de colagen
 

Riscurile suplimentelor de colagen

Suplimentele de colagen sunt folosite în prevenirea și tratamentul afecțiunilor legate de articulații, oase sau piele. Dar care sunt riscurile lor?
Riscurile suplimentelor de colagen
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 23 decembrie, 2022

Suplimentele de colagen ajută la inversarea pierderii naturale de colagen din organism ca urmare a trecerii timpului. Cu toate acestea, ele trebuie prescrise de un medic specialist. Care sunt riscurile suplimentelor de colagen?

Colagenul este proteina pe care corpul uman o produce în cele mai mari cantități. Are o structură fibroasă pentru a da consistență epidermei, părului, oaselor, tendoanelor, cartilajelor și dinților. În plus, se găsește și în țesutul care înconjoară și protejează mușchii și organele interne.

Suplimentele sunt utilizate în prevenirea și tratamentul afecțiunilor legate de articulații, oase și piele. Cu toate acestea, au unele riscuri… Vrei să știi care sunt acestea?

Tipuri de suplimente de colagen

Conform rezultatelor cercetărilor publicate de Journal of Drugs in Dermatology, beneficiile suplimentelor de colagen pentru vindecarea rănilor și elasticitatea pielii sunt  din ce în ce mai convingătoare.

Există diferite prezentări:

 • Capsule, lichide sau pulberi care pot fi luate pe cale orală
 • Batoane proteice și gustări îmbogățite cu colagen. Acestea sunt unele dintre cele mai noi suplimente.
 • Creme cu colagen. Ele ajută la prevenirea și netezirea ridurilor.

Citește mai mult: 11 beneficii ale gelatinei fără aromă

Lingură cu pudră de colagen
Suplimentele de colagen pot fi achiziționate sub diverse forme. Cele mai frecvente sunt sub formă de pulbere sau capsule care se administrează pe cale orală.

Colagenul este disponibil și sub formă de injecții:

Utilizarea suplimentelor de colagen

Utilizarea suplimentelor de colagen a devenit populară în ultimii ani. Beneficiile lor variază de la ameliorarea durerilor articulare, până la îmbunătățirea sănătății pielii. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii includ următoarele:

 • Întârzie îmbătrânirea și previn apariția ridurilor.
 • Îmbunătățesc elasticitatea pielii.
 • Întăresc părul și unghiile.
 • Reduc rigiditatea și disconfortul articular.
 • Blochează degradarea oaselor și scad riscul de osteoporoză.
 • Previn pierderea masei musculare.
 • Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară.

Cine nu ar trebui să ia suplimente de colagen?

În general, oricine poate lua acest tip de supliment dacă are prescripție medicală și este supravegheat de medic. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient de contraindicațiile colagenului și să respecți dozajul recomandat.

Colagen și calciu

Dacă iei calciu, evită aportul de colagen marin. După cum explică un studiu efectuat la Universitatea din Sonora și publicat de Journal of Biological and Health Sciences, această proteină este extrasă din cartilaj și oase, așa că suplimentele conțin deja suficient calciu. Combinând suplimentele de colagen și calciu, poți dezvolta hipercalcemie, cu simptome precum:

 • Dureri osoase
 • Oboseală: pe măsură ce calciul se acumulează în sânge, celulele roșii au nevoie de tot mai mult timp pentru a transporta oxigenul în diferite părți ale corpului.
 • Vărsături și diaree
 • Puls neregulat: inima trebuie să lucreze mai mult

Sarcină și alăptare

Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să se consulte cu medicul înainte să ia suplimente. De asemenea, este de preferat ca suplimentele de colagen să fie pure pentru a evita substanțele nocive. Se recomandă colagenul bovin, deoarece peștele și fructele de mare au un risc mai mare de a produce alergii.

Riscurile suplimentelor de colagen

Deși, aplicarea locală de colagen este relativ sigură, alte prezentări pot produce efecte secundare. Totuși, aceste reacții adverse sunt rare și nu sunt asociate cu probleme grave. De fapt, un studiu efectuat pe un supliment oral de colagen și publicat în Journal of Medicinal Food a arătat că niciunul dintre subiecți nu a dezvoltat efecte adverse.

Probleme gastrointestinale

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 2016 de mai mulți cercetători de la Centrul pentru Sănătate Musculoscheletală (Universitatea din California), din 191 de voluntari, 14 au dezvoltat probleme gastrointestinale în urma administrării de suplimente de colagen. Deși acest efect secundar este rar, există posibilitatea să apară.

Femeie cu durere de stomac
Consumul de colagen poate provoca disconfort gastrointestinal ca efect secundar.

Aceste simptome includ diaree sau constipație, arsuri la stomac și senzația de stomac plin.

Gust neplăcut în gură

Majoritatea suplimentelor de colagen sunt lipsite de gust, dar pentru că unele dintre ele provin din fructe de mare, tind să aibă o aromă puternică. Acest lucru provoacă un gust neplăcut în gură după ingestie.

Afecțiuni ale pielii

Deși nu există suficiente dovezi științifice, pot exista persoane care dezvoltă reacții alergice.

Unii oameni au raportat episoade severe de acnee atunci când au început să ia suplimente de colagen. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să asocieze colagenul cu astfel de episoade. Problema apare deoarece produsele conțin și alte elemente, precum biotina, zerul sau acidul hialuronic.

Suplimentarea cu colagen este asociată cu apariția sclerodermiei. Aceasta este o boală în care organismul produce colagen în mod excesiv, provocând multiple simptome, cum ar fi rigiditatea articulațiilor și durerea. Cu toate acestea, nu există o bază științifică pentru această relație, deoarece organismul reglează eficient excesul de colagen.

Reacții alergice

În funcție de sursă, poate exista un risc mai mare de a suferi o reacție alergică. După cum detaliază un articol publicat în Nutrition and Health Magazine, peștele, fructele de mare și ouăle sunt alimentele cel mai frecvent utilizate ca surse de extracție. În acest caz, alergiile nu sunt produse de colagenul în sine, ci de alte elemente ce provin din aceeași sursă.

Ce suplimente de colagen să alegi

Când iei suplimente de colagen, optează pentru colagen hidrolizat. Colagenul hidrolizat este supus unui tratament pentru a rupe proteina în particule mai mici, îmbunătățind astfel absorbția acesteia.

Acesta este un supliment potrivit pe termen lung, indicat pentru prevenirea și tratarea bolilor cronice degenerative (osteoartrita și osteoporoza), precum și pentru prevenirea și atenuarea îmbătrânirii dermice.

Teresa Figueres Juher și Esther Basés Pérez (2015)

Alege doar versiuni pure, deoarece unele includ substanțe chimice și alte ingrediente pentru a îmbunătăți textura și a facilita absorbția fără a recurge la procesul de hidrolizare. Substanțele suplimentare adăugate pot avea propriile contraindicații.

De asemenea, ține cont de sursa de extracție, mai ales dacă ai alergii alimentare sau bănuiești că ai putea avea una.

Dacă ai îndoieli cu privire la riscurile suplimentelor de colagen, consultă medicul

De-a lungul anilor, organismul își pierde capacitatea de a produce colagen, așa că mulți recurg la suplimente pentru a încetini îmbătrânirea pielii și a întări oasele și articulațiile.

Cu toate acestea, după cum ai văzut în acest articol, există cazuri în care apar efecte secundare. De aceea, cel mai bine este să consulți mai întâi medicul. Acesta va efectua testele necesare și îți va spune ce suplimente poți lua și în ce concentrație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Basés Pérez, E. (2015). REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO [JB]. NUTRICION HOSPITALARIA, 1, 62–66. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9482
 • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J. y Voss, W. (2019). Un suplemento de colágeno mejora la hidratación, elasticidad, aspereza y densidad de la piel: resultados de un estudio ciego, controlado con placebo y aleatorizado. Nutrientes, 11 (10), 2494. https://doi.org/10.3390/nu11102494
 • Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L. W., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology : JDD18(1), 9–16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
 • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
 • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019, March 14). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
 • Ito, N., Seki, S. y Ueda, F. (2018). Efectos del suplemento compuesto que contiene péptido de colágeno y ornitina sobre las afecciones de la piel y los niveles de IGF-1 en plasma: un ensayo aleatorizado, doble ciego y controlado con placebo. Drogas marinas, 16 (12), 482. https://doi.org/10.3390/md16120482
 • Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826
 • Ramírez-Guerra, H., Ramírez-Suárez, J. y Mazorra-Manzano, M. (2013). PROPIEDADES BIOLÓGICAS DE PÉPTIDOS DERIVADOS DEL COLÁGENO DE ORGANISMOS MARINOS. BIOtecnia, 15 (3), 34. https://doi.org/10.18633/bt.v15i3.156
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.
 • Straub, DA (2007). La suplementación de calcio en la práctica clínica: una revisión de formas, dosis e indicaciones. Nutrición en la práctica clínica, 22 (3), 286-296. https://doi.org/10.1177/0115426507022003286

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.