11 beneficii ale gelatinei fără aromă
 

11 beneficii ale gelatinei fără aromă

Gelatina este un aliment hrănitor care poate contribui la prevenirea și tratarea mai multor boli. Există dovezi ale beneficiilor sale?
11 beneficii ale gelatinei fără aromă
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 17 decembrie, 2022

Gelatina fără aromă este un produs incolor, translucid și fără gust care este obținut din colagenul din țesutul conjunctiv animal. În general, este un ingredient folosit pentru a îngroșa jeleuri, sosuri, gume, prăjituri și alte produse alimentare. Descoperiți cele 11 beneficii ale gelatinei fără aromă!

Gelatina este o proteină complexă care oferă în mod dovedit beneficii pentru sănătate. Deși nu este un aliment vindecător sau miraculos, conținutul său nutrițional a fost asociat cu prevenirea și tratarea mai multor probleme de sănătate.

Proprietățile nutriționale ale gelatinei fără arome

Conform informațiilor oferite de Encyclopedia of Food and Health, gelatina este o proteină insolubilă obținută prin hidroliza colagenului, o structură de bază care se găsește în piele, tendoane, oase și țesuturi conjunctive. Este un produs cu aplicații multiple în industria cosmetică, farmaceutică, fotografică și alimentară. Aminoacizii săi sunt următorii:

  • glicină: 27%
  • prolină: 16%
  • valină: 14%
  • hidroxiprolină: 14%
  • acid glutamic: 11%

Compoziția poate varia în funcție de tipul de țesut animal utilizat la preparare. În general, acest ingredient este foarte bogat în glicină, un aminoacid foarte important pentru sănătate.

11 beneficii ale gelatinei fără aromă pentru sănătate

Înainte de a cunoaște beneficiile gelatinei nearomatizate, este important să facem câteva precizări. În primul rând, nu este un aliment „vindecător” sau „super puternic” împotriva bolilor.

Deși are efecte benefice dovedite științific, nu există dovezi care să demonstreze eficacitatea sa în tratamentul bolilor. De fapt, cele mai multe studii au fost efectuate pe animale și in vitro, motiv pentru care sunt necesare studii specifice la om.

Un alt lucru de reținut este faptul că gelatina nu este un substitut pentru tratamentele medicale. În unele cazuri, poate fi considerată un adjuvant pentru ameliorarea simptomelor anumitor boli. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie un tratament de primă linie. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să consultați medicul.

1. Ajută la gestionarea zahărului din sânge

Glicina este unul dintre aminoacizii conținuți de gelatină. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Endocrinological Investigation, acest aminoacid poate ajuta pacienții cu diabet de tip 2 să-și gestioneze boala. Mai exact, ajută la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge și previne complicațiile asociate cu inflamația.

Medic care vorbește despre glicemie
Gelatina fără aromă are efecte pozitive la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medicamentos.

2. Îmbunătățește digestia

Gelatina este un aliment hidrofil, adică atrage lichidele, chiar și atunci când este gătită. Această calitate o face să fie un supliment ideal pentru sistemul digestiv, deoarece ajută la reținerea sucurilor gastrice pentru a facilita digestia.

Absorbția sa îmbunătățește mișcările intestinale. În același timp, favorizează expulzarea deșeurilor reținute în colon. În plus, datorită aportului său de glicină, ajută la refacerea mucoasei gastrice. În acest sens, optimizează asimilarea nutrienților și previne dezvoltarea bolilor digestive.

3. Îmbunătățește sănătatea articulațiilor și a oaselor

Gelatina se remarcă printr-o concentrație semnificativă de aminoacizi esențiali. Din acest motiv, este un bun supliment pentru menținerea sănătății oaselor și a cartilajelor articulare.

Deși dovezile sunt limitate, se crede că proprietățile sale antiinflamatorii ajută la ameliorarea afecțiunilor din aceste sisteme. După cum concluzionează un studiu publicat în Seminars in Arthritis and Rheumatism, gelatina poate reduce riscul de boli precum artrita și osteoartrita.

4. Conține proteine

După cum am menționat deja, gelatina este alcătuită din peste 90% proteine. Ea contribuie la câștigarea masei musculare și la îmbunătățirea performanței fizice. Este recomandată sportivilor și femeilor însărcinate, deoarece aminoacizii săi sunt ușor absorbiți.

 

Beneficii ale gelatinei hidrolizate
Atât sportivii, cât și femeile însărcinate și adulții în vârstă pot consuma gelatină pentru a profita de conținutul său de proteine.

5. Ajută la întărirea unghiilor și părului

Unghiile și părul pot beneficia de aminoacizii conținuți de gelatină. Gelatina se poate consuma sau aplica extern. De fapt, multe produse pentru păr conțin gelatină hidrolizată.

6. Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii

Colagenul este una dintre cele mai utilizate substanțe în fabricarea cremelor și a tratamentelor cosmetice pentru îngrijirea pielii. Deoarece gelatina este făcută din colagen procesat, oferă aminoacizii necesari pentru a menține pielea tânără și sănătoasă.

Consumul și utilizarea locală ajută la minimizarea efectelor negative ale soarelui și toxinelor. În plus, așa cum se detaliază într-un studiu publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture, consumul de colagen îmbunătățește hidratarea facială și favorizează reducerea ridurilor.

7. Ajută la reducerea anxietății și stresului

Glicina conținută în acest ingredient acționează și ca agent natural de calmare. Ea reduce producția excesivă de norepinefrină, un hormon legat de stările de anxietate și panică. Când este absorbită în organism, echilibrează activitatea sistemului nervos.

8. Ajută la protejarea peretelui intestinal

Compușii gelatinei acționează prin inhibarea citokinelor specifice și moleculelor de adeziune implicate în diferite tulburări inflamatorii. La șoareci, s-a descoperitgelatina poate întări bariera intestinală și poate restabili homeostazia intestinală prin recuperarea permeabilității. Această calitate ajută la îmbunătățirea procesului de absorbție a nutrienților.

9. Promovează o calitate bună a somnului

Pacienții cu insomnie pot face față acestei probleme incluzând o mică porție de gelatină în dietele lor. Aminoacizii, în special glicina, au efecte pozitive asupra calității somnului. Potrivit unui studiu publicat în Sleep and Biological Rhythms , glicina este un stimulator al somnului.

10. Este de ajutor împotriva supraponderalității

Gelatina este săracă în calorii și bogată în proteine de înaltă calitate. Din acest motiv, acest ingredient este un supliment potrivit pentru cei care încearcă să slăbească.

Deși nu există dovezi care să indice relația dintre consumul de gelatină și pierderea în greutate, unele studii sugereazăun aport optim de proteine joacă un rol cheie în controlul greutății corporale.

Motivul? Proteinele limitează dorința de a mânca. În același timp, ajută la creșterea consumului de energie în timpul activităților solicitante din punct de vedere fizic.

Femeie cu kilograme în plus
Consumul de gelatină reduce anxietatea legată de alimentație și contribuie la pierderea în greutate.

11. Accelerează vindecarea rănilor

Un studiu recent publicat în Journal of Biomaterials Applications a constatat că gelatina are activitate de vindecare. Prin urmare, poate fi un adjuvant în cazul rănilor superficiale. Se crede că are efecte pozitive în cazul leziunilor interne, precum ulcerul.

Beneficii ale gelatinei fără aromă: un supliment alimentar

Studiile au descoperit efecte pozitive ale gelatinei fără arome folosite ca supliment alimentar. Cu toate acestea, constatările sunt insuficiente pentru a considera că este un remediu. Prin urmare, consumați-o ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Dacă aveți probleme de sănătate, cel mai bine este să consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.