Ruptura tendonului lui Ahile: cauze, tratament și recuperare
 

Ruptura tendonului lui Ahile: cauze, tratament și reabilitare

Întinderea excesivă a tendonului lui Ahile poate provoca o ruptură parțială sau totală. Această afecțiune declanșează un proces inflamator care produce durere și probleme de mișcare.
Ruptura tendonului lui Ahile: cauze, tratament și reabilitare
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 02 aprilie, 2023

Ruptura tendonului lui Ahile este o leziune a cordonului fibros care leagă mușchii din spatele gambei de osul călcâiului. Este frecventă la persoanele care fac sport, deși este asociată și cu supraponderalitatea și administrarea anumitor medicamente. Ce tratament pentru ruptura tendonului lui Ahile există?

Tendonul suferă o ruptură parțială sau totală din cauza unei întinderi. Adesea, această situație este rezultatul unui salt forțat, al unei accelerări bruște în timpul alergării sau al unei presiuni prea mari. Ruptura poate fi cauzată și de o cădere sau o traumă.

Principalele simptome includ durerea și incapacitatea de a merge; durerea poate varia în intensitate în funcție de gravitatea leziunii. De cele mai multe ori, tratamentul include kinetoterapie și exerciții.

Care sunt cauzele rupturii tendonului lui Ahile?

Tendonul lui Ahile este o bandă de țesut care traversează partea inferioară a spatelui piciorului. Este responsabil de atașarea mușchilor gastronecmius și soleus de osul calcaneului. Această bandă propulsează piciorul de pe sol și permite mersul, alergarea sau săritul.

De obicei, ruptura apare la aproximativ 6 centimetri de locul unde tendonul se unește cu osul călcâiului. Este mai probabil să apară atunci când piciorul este întins și mușchiul gambei este contractat.

Factori de risc

Persoane care își întind mușchii
Unii sportivi sunt mai susceptibili la leziuni ale tendonului lui Ahile.

După cum este detaliat într-un articol din Journal of Functional Morphology and Kinesiology, ruptura tendonului lui Ahile apare cel mai frecvent în timpul sportului. Bărbații de vârstă mijlocie – în special sportivii neantrenați – prezintă un risc mai mare în comparație cu bărbații mai tineri.

Alți factori de risc sunt următorii:

 • Creșterea bruscă a presiunii exercitate asupra tendonului lui Ahile
 • Practicarea sporturilor care implică sărituri
 • Deplasări, căderi sau accidente
 • Tratamente cu injecții cu steroizi
 • Utilizarea prelungită a antibioticelor
 • Abateri anatomice
 • Exces de greutate și obezitate
 • Inflamație cronică sau artrită reumatoidă

Simptomele rupturii tendonului lui Ahile

Uneori, ruptura tendonului lui Ahile este asimptomatică. Cu toate acestea, din cauza severității sau lipsei de tratament, poate provoca următoarele manifestări clinice:

 • Durere la nivelul gambei
 • Incapacitatea de a îndoi piciorul sau de a sta pe vârfuri
 • Mers anormal
 • Incapacitatea de a propulsa piciorul accidentat înainte în timpul mersului
 • Pocnet sau trosnet la apariția rupturii
 • Dificultate la urcarea scărilor
 • Vânătăi sau umflături la nivelul piciorului

Diagnostic

Pentru diagnosticul de ruptură a tendonului lui Ahile, medicul va începe cu un examen fizic al zonei afectate. În primul rând, gamba va prezenta semne sensibilitate sau inflamație.

Apoi, medicul îi va cere pacientului să facă o serie de mișcări și exerciții care permit determinarea intervalului de mișcare și a forței musculare. Dacă tendonul lui Ahile este rupt, capacitate de a împinge în jos sau de a sta pe vârfuri scade.

Testele de diagnostic suplimentare pot include ultrasunete sau RMN. Aceste proceduri sunt nedureroase și oferă imagini ale țesuturilor corpului pentru a vedea întinderea exactă a leziunii.

Tratament pentru ruptura tendonului lui Ahile

Pentru a concepe un tratament adecvat pentru ruptura tendonului lui Ahile, medicul trebuie să ia în considerare factori importanți precum vârsta, stilul de viață și severitatea leziunii. La sportivi, se recomandă operația pentru repararea tendonului.

Înainte de a recurge la chirurgie, există câteva opțiuni eficiente:

Tratament nechirurgical

Tratamentul nechirurgical al rupturii tendonului lui Ahile evită riscurile asociate cu intervenția chirurgicală, cum ar fi infecția. Cu toate acestea, recuperarea poate dura mai mult și ruptura poate reapare. Această alternativă include următoarele:

 • Folosirea cârjelor. Este o măsură sugerată de kinetoterapeutul ortoped pentru a menține tendonul în repaus.
 • Gheață pe zona afectată. Aplicarea pungilor cu gheață timp de 15 sau 20 de minute, la fiecare 4 sau 6 ore, ajută la reducerea durerii și a inflamației.
 • Analgezice și antiinflamatoare fără prescripție medicală. Acestea ajută la controlul durerii și al umflăturilor.
 • Repaus în primele săptămâni
 • Exerciții de recuperare ghidate de un kinetoterapeut

Intervenția chirurgicală pentru ruptura tendonului lui Ahile

Tratament pentru ruptura tendonului lui Ahile
În cazul rupturii complete sau severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Specialistul potrivit este medicul traumatolog.

Intervenția chirurgicală pentru repararea tendonului lui Ahile este o procedură care implică o incizie în partea inferioară a piciorului. Tendonul rupt este cusut.

Așa cum este detaliat într-un studiu împărtășit de Frontiers in Surgery, tratamentul chirurgical scade rata de recidivă, dar are o rată mai mare de complicații în comparație cu tratamentul conservator.

Recuperare

Procesul de recuperare a rupturii tendonului lui Ahile include o serie de exerciții de fizioterapie care urmăresc întărirea mușchilor picioarelor și, bineînțeles, a tendonului. De cele mai multe ori, există o recuperare completă în 4 sau 6 luni.

Este foarte important să apelați la un profesionist, deoarece exercițiile trebuie introduse treptat. Nivelul de intensitate se va schimba pe măsură ce faza de recuperare progresează.

În plus, există un tip de recuperare care este cunoscut sub numele de „recuperare funcțională”. Acesta constă în efectuarea unor exerciții de susținere a greutății axate pe gleznă, care se fac în primele săptămâni după accidentare. De fapt, acestea sunt puse în practică atunci când pacientul poartă dispozitivul de imobilizare.

O analiză a studiilor împărtășite de Foot Ankle Clinic a raportat faptul că aceste tipuri de terapii pot oferi rezultate similare cu tratamentul chirurgical. Desigur, trebuie să apelați la un specialist în kinetoterapie. Ideea este de a recupera mobilitatea și performanța fizică.

Odată ce procesul de recuperare este încheiat, riscul de a suferi o nouă traumă crește. Prin urmare, este important să luați măsuri preventive, cum ar fi următoarele:

 • Rămâneți în formă și faceți exerciții de încălzire și întindere înainte de orice practică sportivă.
 • Evitați pantofii cu toc înalt sau încălțămintea neadecvată pentru sport.
 • Adresați-vă medicului dacă vreți să jucați tenis, baschet și altele.
 • Mențineți o dietă sănătoasă.
 • Evitați să fiți supraponderali.

Ruptura tendonului lui Ahile se tratează

Ruptura tendonului lui Ahile poate provoca durere și limita mișcarea. Deși îi afectează mai des pe sportivi, oricine poate avea această problemă, fie că este vorba despre un accident, un sport sau supraponderalitate.

De multe ori, se ameliorează după o perioadă de odihnă și practicarea kinetoterapiei. Cu toate acestea, uneori este necesară o intervenție chirurgicală. Prin urmare, dacă există suspiciuni de această leziune, cel mai bine este să consultați un medic pentru ca acesta să vă recomande cel mai potrivit tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Aminlari A, Stone J, McKee R, Subramony R, Nadolski A, Tolia V, Hayden SR. Diagnosing Achilles Tendon Rupture with Ultrasound in Patients Treated Surgically: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Emerg Med. 2021 Nov;61(5):558-567. doi: 10.1016/j.jemermed.2021.09.008. Epub 2021 Nov 17. PMID: 34801318.
 • Egger AC, Berkowitz MJ. Achilles tendon injuries. Curr Rev Musculoskelet Med. 2017 Mar;10(1):72-80. doi: 10.1007/s12178-017-9386-7. PMID: 28194638; PMCID: PMC5344857.
 • Glazebrook M, Rubinger D. Functional Rehabilitation for Nonsurgical Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Foot Ankle Clin. 2019 Sep;24(3):387-398. doi: 10.1016/j.fcl.2019.05.001. Epub 2019 Jun 22. PMID: 31370992.
 • Metzl JA, Ahmad CS, Levine WN. The ruptured Achilles tendon: operative and non-operative treatment options. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008 Jun;1(2):161-4. doi: 10.1007/s12178-008-9025-4. PMID: 19468891; PMCID: PMC2684209.
 • Park SH, Lee HS, Young KW, Seo SG. Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Clin Orthop Surg. 2020 Mar;12(1):1-8. doi: 10.4055/cios.2020.12.1.1. Epub 2020 Feb 13. PMID: 32117532; PMCID: PMC7031433.
 • Shamrock AG, Varacallo M. Achilles Tendon Rupture. [Updated 2023 Mar 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430844/
 • She, G., Teng, Q., Li, J., Zheng, X., Chen, L., & Hou, H. (2021). Comparing Surgical and Conservative Treatment on Achilles Tendon Rupture: A Comprehensive Meta-Analysis of RCTs. In Frontiers in Surgery (Vol. 8). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fsurg.2021.607743
 • Tarantino D, Palermi S, Sirico F, Corrado B. Achilles Tendon Rupture: Mechanisms of Injury, Principles of Rehabilitation and Return to Play. J Funct Morphol Kinesiol. 2020 Dec 17;5(4):95. doi: 10.3390/jfmk5040095. PMID: 33467310; PMCID: PMC7804867.
 • Zellers JA, Christensen M, Kjær IL, Rathleff MS, Silbernagel KG. Defining Components of Early Functional Rehabilitation for Acute Achilles Tendon Rupture: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2019 Nov 25;7(11):2325967119884071. doi: 10.1177/2325967119884071. PMID: 31803789; PMCID: PMC6878623.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.