Semințele de ojoche: proprietăți și beneficii
 

Semințele de ojoche: proprietăți și beneficii

Dacă sunteți în căutarea unui înlocuitor de cafea, nu puteți rata băutura făcută din semințe de ojoche, o plantă cu multe minerale.
Semințele de ojoche: proprietăți și beneficii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 12 octombrie, 2022

Semințele de ojoche sunt un aliment comun în țări precum Mexic și Brazilia. Sunt o sursă de nutrienți de înaltă calitate. Nu se găsesc ușor în zonele europene, deși încetul cu încetul se răspândesc în întreaga lume datorită beneficiilor lor pentru sănătate. Unii le consideră un superaliment, un termen care nu este mereu pe placul experților în nutriție.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că plantele care cresc în sudul continentului american conțin antioxidanți în cantități mari. Aceste elemente ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi, prevenind dezvoltarea anumitor patologii complexe. Controlul inflamației este cheia pentru a preveni agravarea stării de sănătate de-a lungul anilor.

Nutrienții din semințele de ojoche

Semințele de ojoche pot fi folosite pentru a face o băutură care funcționează ca înlocuitor pentru cafea. Nu conțin elemente toxice sau substanțe alergene.

De asemenea, nu sunt afectate de aflatoxine, lucru foarte benefic din punct de vedere al siguranței alimentare. Carbohidrații din compoziția lor au un indice glicemic scăzut și sunt o sursă de minerale și vitamine esențiale.

Cafea boabe și râșnită
Cu semințele de ojoche, puteți pregăti o infuzie asemănătoare cafelei.

Mai presus de toate, trebuie să evidențiem prezența calciului, a fierului și a vitaminelor A, B, C și E. De asemenea, aceste semințe sunt o sursă de proteine. Pot fi incluse fără prea multe probleme în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate.

Beneficiile semințelor de ojoche

Din punct de vedere al beneficiilor, semințele de ojoche ajută la prevenirea anemiei cu deficit de fier. Este clar că acest mineral are o disponibilitate scăzută. Cu toate acestea, atunci când este administrat cu o cantitate semnificativă de vitamina C, absorbția este îmbunătățită. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în revista Annals of the New York Academy of Sciences.

Cafea cu whiskey
Vreți să renunțați la cafea? Înlocuiți cana zilnică cu o băutură din ojoche!

Vitamina C este capabilă să îmbunătățească funcția imunitară, atât cea înnăscută, cât și cea adaptativă. Un studiu publicat în Nutrients demonstrează acest lucru. Menținerea nivelului acestui element în intervale optime va contribui la o mai bună gestionare a simptomelor în cazul dezvoltării unei boli infecțioase. Din acest motiv, se recomandă suplimentarea aportului.

La toate acestea trebuie adăugat conținutul de potasiu al semințelor, un mineral care are o acțiune antagonistă cu cea a sodiului când vine vorba de controlul tensiunii arteriale. Este necesar un aport suficient și continuu pentru evitarea episoadelor de hipertensiune arterială, care pot fi nocive. Un articol publicat în Journal of the American Heart Association confirmă acest lucru.

Cum se consumă semințele de ojoche?

În general, semințele de ojoche sunt folosite pentru a face o băutură asemănătoare cafelei, mai ales în ceea ce privește caracteristicile organoleptice. De asemenea, se pot fierbe până formează o pastă și se pot transforma în clătite, care pot fi umplute cu diverse ingrediente. Au fost folosit chiar și ca înlocuitor al porumbului în unele culturi.

Deși este adevărat că nu sunt un ingredient obișnuit în gastronomia europeană, sunt folosite frecvent în diferite preparate din țările din sudul continentului american. Au o aromă asemănătoare nucilor, așadar pot îmbunătăți rezultatul final al multor feluri de mâncare.

Semințele de ojoche

După cum ați văzut, semințele de ojoche conțin vitamine, minerale și antioxidanți de înaltă calitate. Pot fi incluse în dietă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire în timp. Aceste elemente sunt necesare pentru ca organismul să funcționeze eficient. Desigur, pentru a experimenta efecte pozitive, trebuie introduse în contextul unei alimentații variate și echilibrate.

Pentru a termina, trebuie remarcat faptul că aportul excesiv de antioxidanți în anumite situații poate fi dăunător. De exemplu, atunci când facem exerciții fizice, nu este recomandat un aport suplimentar. Căile de comunicare celulară pot fi inhibate, afectând negativ hipertrofia și câștigurile de forță musculară. Desigur, cei din alimente sunt necesari pentru a optimiza procesele de recuperare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.