7 sfaturi pentru tratarea spasmului ocular
 

7 sfaturi pentru tratarea spasmului ocular

Dacă aveți un spasm ocular sau un tic nervos la nivelul ochilor, există câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a atenua această problemă.
7 sfaturi pentru tratarea spasmului ocular
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 15 ianuarie, 2023

Dacă pleoapele se zbat sau se închid involuntar, este posibil să aveți un tic nervos. Acesta este un spasm care este adesea însoțit de probleme de vedere sau sensibilitate la lumină. Poate apărea în mod repetat sau izolat. Mai jos, vă oferim cele mai bune sfaturi pentru sfaturi pentru tratarea spasmului ocular.

Ticurile nervoase sunt tremurături foarte fine ale mușchilor care pot apărea din diverse cauze. Orice mușchi striat poate fi afectat, iar intensitatea este variabilă. De multe ori, spasmele sunt ușoare și trec neobservate.

Dacă ticul nu este grav, acesta poate fi tratat cu câteva măsuri simple. Această particularitate a corpului se numește și „blefarospasm” sau spasm al pleoapelor.

Cauzele spasmului ocular

În primul rând, este important să identificați cauza acestui eveniment. Pentru a face acest lucru, este esențial să consultați un oftalmolog pentru a exclude orice boală cronică. În majoritatea cazurilor, nu există o cauză clară.

Ticurile apar, dispar sau se modifică des. Un tic nervos ocular poate fi declanșat de diferiți factori, de la situații cotidiene până la traume.

Femeie afectată de stres

 

Potrivit MedlinePlus, cele mai frecvente cauze ale acestei probleme sunt următoarele :

 • Stresul
 • Lipsa somnului
 • Oboseala vizuală
 • Consumul de substanțe toxice, precum alcoolul
 • Consumul excesiv de tutun și cofeină

La origine se pot afla anumite deficiențe nutriționale (cum ar fi lipsa de magneziu, potasiu, calciu și vitamina B12), alergii și boli precum sindromul Sjögren.

Academia Americană de Oftalmologie precizează faptul că lipsa de hidratare a ochiului, loviturile în zonă și utilizarea medicamentelor pentru boli precum Parkinson pot provoca spasme oculare.

Semne de avertizare

Dacă aveți și amețeli sau vedere încețoșată, consultați medicul cât mai curând posibil, deoarece acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Alte simptome care necesită atenție imediată sunt:

 • Pleoapele căzute
 • Durerea de cap
 • Clipitul foarte lent
 • Ticurile care durează săptămâni sau chiar luni
 • Secrețiile neobișnuite
 • Iritațiile și umflarea ochiului

7 sfaturi pentru tratarea spasmului ocular

Dacă spasmele au o origine emoțională, există posibilitate de a opta pentru tratamente naturale (cu acordul medicului). Este posibil ca problema să fie temporară și să nu necesite medicamente psihotrope. În această situație, puteți urma sfaturile de mai jos pentru tratarea spasmului ocular.

1. Deschideți și închideți ochii aplicând presiune

Forțați clipitul. Închideți ochii cu putere, țineți apăsat timp de 30 de secunde și apoi deschideți-i la fel de puternic. Ochii vor genera lacrimi care vor ameliora uscăciunea (este un factor care provoacă spasme).

O alternativă mult mai recomandată este utilizarea picăturilor lubrifiante pentru ochi. Această măsură este sugerată pentru tratamentul blefarospasmului în articolul Academiei Americane de Oftalmologie citat mai sus.

2. Masați ochii

Femeie care are nevoie de tratarea spasmului ocular
Înainte de a pune mâinile pe față, trebuie să le spălați întotdeauna bine cu apă și săpun.

Manualul MSD afirmă faptul că frecarea ochilor duce la dispariția spasmelor pleoapei. Cu ajutorul vârfurilor degetelor, faceți mișcări circulare pe pleoape timp de 20 de secunde.

3. Clipiți

Clipitul de mai multe ori la rând poate reduce disconfortul cauzat de spasmele pleoapelor. Cu această acțiune simplă, puteți lubrifia ochii în mod natural.

4. Evitați stresul

Stresul și anxietatea pot provoca spasme oculare. Pentru a evita aceste probleme, trebuie să luați o pauză de la toate acele situații tensionate. Încercați să luați lucrurile ușor și, dacă credeți că este necesar, puteți solicita ajutorul psihologului.

5. Odihniți-vă și mâncați sănătos

Modul în care trăiți zilnic este cheia pentru prevenirea spasmelor. Publicațiile medicale la care am făcut referire mai sus vorbesc despre lipsa somnului sau odihna necorespunzătoare drept cauză a spasmelor oculare.

Pentru a evita această problemă, nu uitați să dormiți cel puțin opt ore pe zi. Deoarece nutriția și bunăstarea sunt strâns legate, este necesar să adoptați o dietă echilibrată și să beți suficientă apă.

6. Evitați cofeina, alcoolul și tutunul

Un alt sfat util pentru tratarea spasmelor oculare este evitarea exceselor. Cofeina, alcoolul și tutunul tind să provoace daune atunci când sunt consumate în exces. Reducerea sau evitarea tuturor acestor substanțe poate ajuta la ameliorarea problemei. Creșterea numărului de exerciții efectuate zilnic poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului nervos și la combaterea spasmelor oculare.

7. Folosiți picături sau comprese reci

Tratarea spasmului ocular cu picături
O soluție bună pentru ochii uscați este utilizarea picăturilor lubrifiante.

Dacă aveți ochii uscați, consultați medicul pentru a vă prescrie picături sau un gel special pentru hidratare. De asemenea, puteți folosi remedii naturiste și aplica apă sau mușețel sub formă de comprese.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Costa Rica, mușețelul are capacitatea de a reduce inflamația în zona perioculară. Cu toate acestea, rețineți că este necesar să aveți permisiunea unui oftalmolog înainte de a folosi această rețetă populară. Urmați acești pași:

 • Mai întâi, pregătiți o infuzie de mușețel.
 • Așteptați până ajunge la o temperatură suportabilă.
 • Spălați foarte bine zona.
 • Înmuiați o compresă în infuzie sau în apă rece.
 • Aplicați-o imediat pe ochii închiși și așteptați câteva secunde.
 • Repetați cu o compresă, tot pentru câteva secunde.
 • Respectați instrucțiunile medicului oftalmolog.

Tratarea spasmului ocular: discutați cu medicul oftalmolog

În concluzie, dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, unul dintre cele mai bune sfaturi este să consultați un specialist pentru a preveni complicațiile. Evitați autodiagnosticarea și nu recurgeți la automedicație . Amintiți-vă că acest articol este doar un ghid pentru ameliorarea problemei într-un mod natural și simplu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.