Semințe de in pentru curățarea colonului - Doza de Sănătate
 

Semințe de in pentru curățarea colonului

Semințele de in au importante proprietăți anticancerigene, și, datorită conținutului crescut de fibre, sunt utile și în curele de slăbire, scad colesterolul și previn constipația.
Semințe de in pentru curățarea colonului
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tratamentul cu semințe de in este folosit ca remediu pentru diferite afecțiuni, sub formă de cataplasme, dar mai ales pentru curățarea colonului și arderea grăsimilor. De asemenea, semințele de in sunt folosite în curele de slăbire. Vreți să aflați cum? Citiți următorul articol și veți afla în ce mod puteți să vă curățați colonul și să scăpați de surplusul de grăsime cu ajutorul semințelor de in!

În primul rând, ar trebui să știți că intestinul gros (colonul) este responsabil de eliminarea din organism a rezidurilor și materiilor solide nedigerate. Atunci când acestea nu sunt eliminate complet și se acumulează, apar problemele. Pătrunderea în sânge a toxinelor poate provoca anumite boli, care, la rândul lor, pot afecta iremediabil organismul.

Printre problemele care pot apărea se numără: constipația, diabetul, încetinirea metabolismului, afecțiunile hepatice și renale, problemele de văz și de auz, artrita, cancerul. De asemenea, pot apărea scăderea ritmului de creștere a părului și a unghiilor și scăderea tonusului pielii.

Curățarea colonului și pierderea în greutate

Probabil vă  întrebați ce legătură există între curățarea colonului și pierderea în greutate. Fără îndoială, curățarea colonului este primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă vreți să scăpați de kilogramele în plus.

Trebui să știm că nu tot ceea ce mâncăm trebuie păstrat în organism. Rezidurile digestiei, adică fecalele, trebuie îndepărtate, altfel, așa cum am precizat anterior, se pot acumula în intestine făcându-vă să simțiți balonată și dându-vă o stare proastă. Aceasta se întâmplă dacă alimentația dumneavoastră zilnică nu este echilibrată, cuprinzând prea multă făină albă, zahăr rafinat și grăsimi.

Aceste obiceiuri alimentare proaste pot provoca și dureri abdominale, disconfort, creștere în greutate și alergii, precum și indigestie sau o digestie lentă.

Semințe de in pentru colon

Când începeți curățarea colonului pentru pierderea în greutate sau pentru a înlătura orice urme de fecale rămase în intestine, trebuie să vă schimbați și dieta, incluzând alimente sănătoase, precum fructe, legume, cereale integrale, nuci și alte alimente bogate în fibre.

De ce sunt atât de bune semințele de in?

Semințele de in sunt un important agent anticancer, care datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega 3 reglează fluxul de estrogen. De asemenea, semințele de in conțin o substanță care reglează presiunea arterială, au efect energizant, dar sunt o alegere excelentă și pentru echilibrarea metabolizării grăsimilor și ca sursă de calciu.

În plus, deoarece conțin mai multe fibre alimentare decât celelalte cereale, semințele de in sunt considerate superalimente, comparabile cu oricare dintre alimentele enumerate mai sus. De aceea sunt recomandate în curele de slăbire, pentru scăderea colesterolului și pentru prevenirea constipației.

De asemenea, semințele de in reduc riscul apariției cancerului de sân, de prostată, de plămâni și de colon. Și au efecte remarcabile în cazul următoarelor probleme și afecțiuni:

 • Stres
 • Diabet
 • Retenția lichidelor
 • Producția de spermă
 • Depresie
 • Alergii
 • Funcția endocrină
 • Problemele de vedere
 • Și altele…
Colon

Cum se folosesc semințele de in pentru curățarea colonului și pierderea în greutate

Majoritatea clismelor și produselor de curățare a colonului acționează doar pe o porțiune mică de intestin, de aproximativ 50 cm. Dacă mâncați însă semințe de in trei săptămâni la rând, vă veți putea curăța întreg colonul.

Semințele de in vor curăța complet intestinele, înlăturând orice urme de materii solide, mucus, paraziți, fără să afecteze sănătatea microflorei intestinale. Urmând acest procedeu veți și slăbi, grăsimile fiind arse mai repede, semințele de in având un efect pozitiv în reglarea metabolismului lipidelor.

Substanțele din semințele de in se absorb ușor, elimină toxinele, reduc colesterolul, topesc grăsimile și scad nivelul glucidelor în sânge. Curățarea colonului cu ajutorul semințelor de in este indicată pentru persoanele care suferă de:

 • Inflamații ale sistemului gastro-intestinal și tractului respirator superior 
 • Ulcere de stomac, gastrită, colită sau ulcere duodenale
 • Infecții ale tractului urinar, pielonefrite sau cistite
 • Obezitate sau tulburări ale metabolizării lipidelor

În locul micului dejun obișnuit, ar trebui să mâncați timp de trei săptămâni următoarele preparate:

 • Prima săptămână: amestecați o linguriță de semințe de in cu 100 ml de kefir (îl puteți găsi în aproape toate magazinele alimentare sau în cele de produse naturiste)
 • A doua săptămână: amestecați două lingurițe de semințe de in cu 100 ml de kefir
 • A treia săptămână: amestecați trei lingurițe de semințe de in cu 150 ml de kefir

Pe parcursul zilei, ar trebui să mâncați cât mai sănătos și chiar să țineți un regim cu raw food, bogat în legume, fructe, cereale integrale, nuci și apă. Puteți înlocui kefirul și cu iaurt grecesc sau cu iaurt integral, cumpărat sau făcut în casă.

O altă rețetă care folosește semințele de in, indicată pentru slăbit și curățarea colonului

Acest preparat ar trebui consumat zilnic, timp de o lună. Vă va ajuta să slăbiți în jur de 5 kg, dacă veți urma și o dietă sănătoasă, veți face sport și veți bea multă apă (2 l pe zi). Fierbeți o linguriță de semințe de in într-o ceașcă de apă. Amestecul este gata când capătă o consistență vâscoasă. Strecurați lichidul și beți-l înainte de micul dejun. Preparați doar cantitatea necesară pentru o zi. Aveți grijă: pentru că are efect laxativ, veți merge la baie mai des.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bozan, B., & Temelli, F. (2008). Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.12.009
 • Morris, D. H. (2007). LINAZA:Un Producto Premier de Salud y Nutrición. LINAZA- Un Producto Premier de Salud y Nutrición.
 • Ricklefs-Johnson, K., Johnston, C. S., & Sweazea, K. L. (2017). Ground flaxseed increased nitric oxide levels in adults with type 2 diabetes: A randomized comparative effectiveness study of supplemental flaxseed and psyllium fiber. Obesity Medicine. https://doi.org/10.1016/j.obmed.2017.01.002
 • Rodriguez-Leyva, D., Bassett, C. M. C., McCullough, R., & Pierce, G. N. (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canadian Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/S0828-282X(10)70455-4
 • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.