Trucuri care scad pofta de mâncare - Doza de Sănătate
 

Trucuri care scad pofta de mâncare

Dacă îți ții mintea ocupată, vei reuși să eviți tentațiile pe care le ai atunci când ești plictisită, obosită sau când nu ai nimic de făcut.
Trucuri care scad pofta de mâncare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cum să te lupți cu poftele ce apar de-a lungul zilei? Aceastea sunt o problemă pentru mulți oameni care încearcă să adopte un stil de viață sănătos. Te confrunți și tu cu această problemă? Ce trucuri eficiente care scad pofta de mâncare folosești?

În realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. Îți prezentăm în cele ce urmează o listă de trucuri și obiceiuri care scad pofta de mâncare în mod eficient. Testează-le și vezi care dintre ele funcționează cel mai bine pentru tine.

Trucuri care scad pofta de mâncare

1. Mergi la plimbare

Activitățile sportive scad pofta de mâncare

Prima opțiune pe lista de trucuri care scad pofta de mâncare este să încerci să te gândești la alte lucruri. Nu este neobișnuit să ai pofte atunci când ești obosită, stresată sau suferi de anxietate. Mersul pe jos te va ajuta să:

  • îți eliberezi mintea.
  • îți îmbunătățești starea de spirit.
  • îți crești nivelul de energie.
  • pierzi în greutate, dacă adopți obiceiul de a merge pe jos cel puțin 30 de minute pe zi.

Este necesar să mergi pe jos 15 minute pentru a uita de poftele alimentare. Dacă îți face plăcere, cere cuiva să te însoțească. Acest lucru te va ajuta să-ți împărtășești ideile și să socializezi. Este important să te menții hidratată înainte și după plimbarea pe jos, deoarece deshidratarea îți poate da senzația de foame.

2. Respiră adânc sau meditează

O altă modalitate de a scăpa de poftele alimentare cauzate de stres este să meditezi sau să practici respirația profundă. Tot ce trebuie să faci este:

  • să găsești un loc liniștit unde nu vei fi deranjată timp de câteva minute;
  • să respiri cât mai adânc posibil în timp ce numeri până la 4;
  • să-ți ții respirația timp de 8 secunde;
  • să expiri treptat și să repeți întreg procedeul de patru ori.

Te vei simți mult mai bine după câteva repetări. Chiar și în acest caz, repetă procedeul de mai multe ori pentru fi sigură că scapi de stres și anxietate. Dacă dorești, poți efectua acest exercițiu de relaxare ascultând muzică.

3. Consumă o gustare sănătoasă

Fructele scad pofta de mâncare

Încerci să consumi alimente care scad pofta de mâncare? Îți este poftă de dulciuri sau poate de ceva sărat de ronțăit? Cel mai probabil acest lucru se întâmplă fiindcă nu ai mâncat în ultimele ore.

Dacă nu ai avut timp să iei o gustare de câteva ore bune, ar trebui să-ți potolești foamea cu ceva sănătos. Dacă tânjești după ceva dulce, mănâncă un fruct proaspăt sau uscat. Dacă vrei ceva crocant, alege alune, migdale sau nuci.

Dacă ți se face mereu poftă de ceva bun la aceeași oră din zi, asigură-te că ai mereu ceva sănătos la îndemână. O idee bună pentru a scăpa de poftele alimentare este să servești gustări sănătoase înainte de ora la care acestea apar de obicei.

4. Bea un pahar de apă

Atunci când ai mintea goală, este posibil să fii obosită. Corpul tău reacționează și cere un aliment nesănătos. Un mod bun de a-ți reduce apetitul este să bei un pahar de apă.

Acest lucru îți va menține creierul hidratat și te va ajuta să te concentrezi asupra altui lucru. Desigur, este important să alegi apă simplă, fără zahăr, cafeină sau chimicale. Dacă dorești, poți adăuga gheață și, de asemenea, poți stoarce o lămâie pentru a aroma apa.

5. Joacă-te puțin pe telefon

Dispozitivele electronice scad pofta de mâncare

A fost demonstrat faptul că jocuri precum Tetris sau alte puzzle-uri pot ajuta la reducerea poftelor alimentare. Este foarte simplu să descarci un joc pe telefon și să te distrezi din când în când.

O sesiune de joacă ar trebui să dureze în jur de trei minute, ceea ce este suficient pentru a-ți distrage atenția. Nu uita însă să nu te lași copleșită de joc și să uiți de responsabilitățile pe care le ai. Dacă nu ai un joc instalat pe telefon, poți desena. Acest lucru are un efect calmant imediat.

6. Vorbește cu cineva

O altă modalitate de a scăpa de poftele alimentare este să vorbești cu cineva pentru a-ți distrage atenția. Acordă-ți câteva minute pentru a discuta cu un coleg de muncă sau sună o persoană dragă. Încearcă să nu discuți despre mâncare sau, dacă totuși faci acest lucru, discută despre variantele sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063.1075.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.