Untul de illipe: caracteristici, utilizări și beneficii
 

Untul de illipe: caracteristici, utilizări și beneficii

Untul illipe este folosit adesea în cosmetică. De asemenea, este utilizat în medicină pentru tratarea afecțiunilor pielii.
Untul de illipe: caracteristici, utilizări și beneficii
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 09 octombrie, 2022

Untul de illipe poate să nu fie la fel de popular ca untul de cacao sau de shea, dar are proprietăți de reînnoire a pielii. Folosirea sa în cosmetică se datorează numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea pielii. Ce utilizări are untul de illipe?

Oamenii de știință atribuie proprietăți emoliente și hrănitoare acestei grăsimi vegetale, ce oferă acid stearic, oleic și linoleic. Se găsește adesea în cremele de protecție solară și cremele hidratante puternice. În plus, este recomandat pentru tenul matur și părul deteriorat.

Ce este untul de illipe și care sunt caracteristicile acestuia?

Untul de illipe provine din semințele încolțite ale plantei Shorea stenoptera, descrise în baza de date Useful Tropical Plants ca un arbore cu coroană densă, variind de la formă conică la semisferică, cu ramuri ce atârnă și o înălțime care se apropie de 30 m. Arborele este originar din insula Borneo, din Asia de Sud-Est.

Nucile acestui arbore oferă o grăsime cunoscută sub numele de seu Borneo, tangkawang sau illipe. Când cad de pe ramuri, sunt spălate în râuri și uscate la soare; așa se pregătesc pentru a extrage untul.

În general, nucile devin casante la temperaturi ridicate, ceea ce ajută la spargerea cojii pentru a extrage și zdrobi conținutul. Procesul continua într-o presă, unde se obține o pastă.

Untul de Shorea – așa cum este adesea numit – are o culoare verzuie atunci când nu este rafinat; după această fază este maro deschis sau alb. Mirosul său este blând, iar consistența este cremoasă. Se emulsionează cu ușurință, ceea ce simplifică utilizarea sa în formule pentru îngrijirea feței și a părului.

Femeie care folosește untul de illipe
Untul de illipe este plin de acizi grași și antioxidanți. De aici rezultă beneficiile sale pentru îngrijirea pielii.

Beneficiile untului de illipe

Nomenclatorul Internațional al Ingredientelor Cosmetice (Inci Beauty) afirmă că untul de illipe are funcția de emolient, balsam și agent de catifelare. Să vedem și alte beneficii:

  • Este considerat cel mai hrănitor unt existent.
  • Oferă elasticitate și flexibilitate pielii.
  • Este un bun hidratant, de aceea se recomandă pentru refacerea pielii uscate și a părului deteriorat.
  • Protejează părul împotriva electrizării și agenților externi. În cazul părului creț, favorizează formarea buclelor.

Mai mult de 95% din untul de illipe este o fuziune de lipide.

Untul de illipe: utilizări

Untul de illipe este folosit în scopuri gastronomice, medicinale și cosmetice. Ca grăsime vegetală, poate fi folosit la fabricarea ciocolatei, deoarece înlocuiește untul de cacao până la maxim 5%.

În scopuri medicinale și cosmetice, se aplică pe piele. În plus, este potrivit pentru prepararea uleiurilor, a lumânărilor și a altor produse cu multiple beneficii.

Efecte asupra părului

Untul de illipe oferă hidratare părului deteriorat de soare, de chimicale și de factorii de mediu. Este bogat în acizi grași și antioxidanți care pătrund în firele de păr și îmbunătățesc sănătatea scalpului. În plus, redă elasticitatea părului datorită conținutului de acid linoleic, recomandat pentru un păr sănătos și rezistent.

Amestecați puțin unt cu o mască de păr sau cu un balsam și veți vedea cum îmbunătățește aspectul podoabei capilare. Aplicați preparatul o dată pe săptămână, lăsați-l să acționeze cel puțin 5 minute și clătiți cu apă.

Tratament pentru buze

Untul de illipe funcționează ca balsam de buze și ca remediu pentru vindecarea ulcerelor și rănilor bucale. În mod similar, se găsește în compoziția rujurilor și glossurilor cu sau fără culoare.

Fabricarea săpunului

În concentrații cuprinse între 4% și 8%, untul de illipe este folosit pentru a produce săpun ideal pentru pielea uscată. Dacă există o afecțiune suplimentară a pielii, este indicat să consultați dermatologul înainte de a utiliza acest produs.

Unt de uz cosmetic
Untul illipe este folosit pentru a prepara săpunuri hidratante. Este recomandat pentru pielea uscată și sensibilă.

Ingredient în loțiuni

Concentrația folosită variază de la 3% la 5% din formula totală. Aceste produse favorizează refacerea și elasticitatea pielii. Illipe întărește bariera lipidică și reține apa în țesut.

Untul de illipe versus alte grăsimi vegetale

Unturile vegetale au calități care le fac unice și speciale. Untul de shea este bun pentru exfoliere, prevenirea vergeturilor și protejarea împotriva soarelui; untul de cacao reduce iritația și uscăciunea.

Cât despre illipe —deși nu este atât de celebru—, se găsește în compoziția a numeroase produse cosmetice pentru pielea sensibilă și pentru îngrijirea părului. Nu ratați ocazia de a încerca acest produs benefic!

S-ar putea să te intereseze...
Remedii pentru pielea uscată de pe coate și călcâie
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Remedii pentru pielea uscată de pe coate și călcâie

Pielea de pe coate și călcâie este mai uscată decât cea de pe alte părți ale corpului, întrucât aceste zone nu au la fel de multe glande sebacee.



  • Shorea stenoptera. Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Shorea+stenoptera
  • Darmawan MA, Muhammad BZ, Harahap AFP, Ramadhan MYA, Sahlan M, Haryuni, Supriyadi T, Abd-Aziz S, Gozan M. Reduction of the acidity and peroxide numbers of tengkawang butter (Shorea stenoptera) using thermal and acid activated bentonites. Heliyon. 2020 Dec 17;6(12):e05742. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05742. PMID: 33364505; PMCID: PMC7750560.
  • Darmawan, Muhammad & Curie, Catia & Yusuf, Muhammad & Ramadhan, Muhammad & Harahap, Andre & Harahap, Perdana & Gozan, Misri. (2021). Preparation and Characterisation of Indigenous Tengkawang (Shorea Stenoptera) Butter for Food and Cosmetics Material. Hunan Daxue Xuebao/Journal of Hunan University Natural Sciences. 48. 156 – 165.
  • Shorea stenoptera seed butter. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/6898-shorea-stenoptera-seed-butter
  • Hidayat, N.S., Darmawan, M.A., Intan, N., & Gozan, M. (2019). Refining and Physicochemical Test of Tengkawang oil Shorea stenoptera Origin Sintang District West Kalimantan. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543.