Utilizările arnicii: beneficii și contraindicații - Doza de Sănătate
 

Utilizările arnicii: beneficii și contraindicații

Utilizarea arnicii pentru ameliorarea durerilor musculare și a vânătăilor datează din Antichitate. Îți vom spune mai multe despre beneficiile acestei plante, precum și care sunt contraindicațiile sale.
Utilizările arnicii: beneficii și contraindicații
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Conform literaturii populare, beneficiile și utilizările arnicii sunt foarte variate.

Această plantă face parte din familia Asteraceae, care este originară din Europa Centrală și de Sud, dar se întâlnește și în Asia și America de Nord. Probabil ai auzit de ea deoarece este un ingredient comun în creme sau unguente pentru a ameliora vânătăile și durerile musculare. Deși cea mai populară utilizare a arnicii este tratarea anumitor tulburări inflamatorii, unele persoane spun că aceasta poate fi benefică și în ceea ce privește creșterea părului.

Vrei să afli mai multe despre beneficiile și contraindicațiile acestei plante?

În articolul de azi, îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Utilizările și beneficiile arnicii

Așa cum am menționat anterior, utilizarea arnicii, care are un aspect similar cu margareta, datează din Antichitate. Generație după generație a folosit-o pentru a vânătăile și durerile musculare.

Mai jos, îți vom oferi detalii despre proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale arnicii.

Floarea de arnică
Arnica constituie o plantă din Europa care are proprietăți benefice pentru sănătate.

1. Ajută la ameliorarea durerii

Arnica este populară datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Conform unei recenzii publicate în The Journal of Pharmacy and Pharmacology, conține numeroși compuși chimici, inclusiv flavonoide și acizi fenolici. Din acest motiv, se spune că poate să reducă inflamațiile și să amelioreze durerea.

De asemenea, un studiu publicat în The Cochrane Library despre utilizarea topică a plantelor pentru a trata osteoartrita arată că gelul din extract de arnică produce efecte similare cu ibuprofenul. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian util împotriva durerii resimțite de persoanele cu osteoartrită.

Merită însă menționat faptul că studiile sunt neconcludente în ce privește eficiența proprietăților de ameliorare a durerii ale acestei plante. Mai mult, nu există informații detaliate și precise cu privire la dozaj.

2. Ajută la ameliorarea vânătăilor

Vânătăile apar în urma unei lovituri sau unui traumatism la nivelul oricărei părți a corpului. Ele apar atunci când vasele de sânge cele mai apropiate de suprafața pielii se sparg în urma impactului.

Arnica poate ajuta la reducerea acestor semne datorită efectului său antiinflamator. În acest sens, o recenzie publicată în American Journal of Therapeutics indică faptul că arnica este mai eficientă decât un placebo în tratarea mai multor probleme. De pildă, durerea posttraumatică și postoperatorie, edemul și vânătăile.

Pe de altă parte, un studiu publicat în The British Journal of Dermatology a demonstrat că gelul cu 20% arnică este mai eficient decât cel cu 5% vitamina K și un placebo în cazul persoanelor cu hematoame mici create de laser.

3. Contribuie la prevenirea căderii părului

Pe lângă beneficiile menționate mai sus, arnica ar putea avea proprietăți în ceea ce privește promovarea creșterii părului și prevenirea căderii acestuia. Se pare că utilizarea uleiului acestei plante ajută la reducerea iritării și inflamării scalpului.

În acest caz, surse multiple de date anecdotice validează eficiența utilizării arnicii în scopul menționat și includerea acesteia în rutinele pentru îngrijirea părului. Însă există foarte puține documente științifice cu privire la acest aspect.

Utilizările principale ale arnicii și cum să o folosești

Una din cele mai populare utilizări ale arnicii este ca remediu topic. Însă o poți folosi și pentru a prepara o infuzie. Îți vom arăta cum poți prepara ambele opțiuni.

Gelul de arnică

Utilizarea topică este cea mai potrivită pentru tratarea inflamațiilor și a vânătăilor. Din acest motiv și datorită capacității sale de absorbție, gelul de arnică constituie o idee bună în asemenea cazuri.

Pentru a-ți prepara propriul unguent, urmează pașii detaliați mai jos.

Ingrediente:

 • 2 căni (400 ml) de ulei de cocos
 • 1/2 cană (50 g) de arnică deshidratată
 • 1/2 cană (62 g) de ceară de albine rasă

Mod de preparare:

 • Mai întâi, toarnă uleiul de cocos într-o oală. Adaugă arnica deshidratată și las-o să fiarbă timp de aproximativ o oră.
 • Apoi, strecoară compoziția și pune oala înapoi pe foc. Adaugă ceara de albine și continuă să fierbi până se topește.
 • Ia vasul de pe foc și așteaptă câteva minute.
 • Acum, toarnă toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează până obții un amestec fin.
 • Pune unguentul într-un borcan de sticlă cu capac și depozitează-l într-un loc răcoros și uscat.

Infuzia de arnică

Acest mod de a consuma arnica este foarte simplu. Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente și întreg procesul îți va răpi doar câteva minute. Pe lângă consumul direct, poți aplica infuzia de arnică topic dacă ai o vânătaie sau orice durere musculară.

Ingrediente:

 • 1 cană (250 ml) de apă
 • 1 mână de frunze de arnică
 • Miere (ingredient opțional)

Mod de preparare:

 • Mai întâi, toarnă apa într-un recipient și încălzește-o la foc mediu.
 • Înainte să atingă punctul de fierbere, adaugă mâna de frunze de arnică și lasă totul să stea 10 minute.
 • Dacă vrei, poți îndulci infuzia cu miere.
Castron cu arnică pisată
Gelurile și infuziile de arnică sunt ușor de preparat și pot fi aplicate pe pielea cu vânătăi.

Posibile reacții adverse produse de utilizările arnicii

Deși este o plantă care poate fi folosită ca alternativă naturală pentru a trata problemele menționate anterior, este important să luăm în considerare posibilele reacții adverse ale arnicii. În doze mari, aceasta poate cauza greață, vomă și disconfort digestiv.

Totodată, unele persoane sunt alergice la componentele acestei plante. De asemenea, gravidele și femeile care alăptează ar trebui să o evite, deoarece poate avea un impact negativ asupra sănătății bebelușilor. Astfel, este necesar să consulți un medic dacă ai orice întrebări înainte de a folosi arnica.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.