Prevenirea și tratarea venelor varicoase - Doza de Sănătate
 

Prevenirea și tratarea venelor varicoase

Venele varicoase apar în urma problemelor de circulație la nivelul picioarelor. Pentru a preveni apariția lor sau a le ameliora, este recomandat să practici câteva exerciții simple și să mănânci cât mai multe alimente bogate în acizi grași omega 3. 
Prevenirea și tratarea venelor varicoase
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Venele sunt ca niște conducte ce transportă sângele în tot corpul, colectând deșeuri care sunt apoi filtrate de către ficat. Astăzi îți vom prezenta câteva soluții pentru prevenirea și tratarea venelor varicoase.

A avea vene puternice, elastice este esențial pentru o circulație bună și o stare de sănătate pe măsură. Dar, odată cu trecerea timpului, venele tind să-și piardă rezistența și să se întărească, provocând diverse probleme.

Îmbătrânirea este o cauză majoră a problemelor circulatorii, însă există și altele ca: sedentarismul, consumul de alimente bogate în grăsimi, fumatul și carențele nutritive.

Venele varicoase

Venele din partea inferioară a corpului au mai mult de lucru decât cele localizate în alte zone. Acest lucru se datorează forței gravitaționale ce îngreunează mișcarea sângelui dinspre picioare către inimă.

În plus, membrele inferioare susțin greutatea întregului corp, fapt ce influențează eficiența cu care este transportat sângele prin vene.

Tratarea venelor varicoase și a durerilor cauzate de acestea

Atunci când venele își pierd din rezistență, valvele care controlează fluxul sanguin cedează în urma presiunii mărite. Vena respectivă nu mai funcționează în mod corespunzător, îngreunând transportul sângelui către inimă.

Atunci când sângele se acumulează în venele din extremitățile inferioare, acestea se pot inflama și pot forma noduli ce creează aspectul neplăcut al varicelor.

Venele varicoase sunt caracterizate de o tentă albăstruie a pielii și umflături la nivelul picioarelor. Pe lângă faptul că sunt inestetice, acestea pot provoca și dureri.

Lăsând la o parte latura estetică, varicele îți afectează în mod direct sănătatea, întrucât țesuturile din jurul lor sunt afectate de acumularea de toxine ce poate duce la dezvoltarea ulcerelor, dacă afecțiunea nu este tratată.

Mai mult, problemele circulatorii continue pot cauza diverse boli cardiovasculare.

Exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Activitatea fizică este una dintre cele mai bune modalități pentru a preveniși trata varicele. Exercițiile bazate pe mișcări constante îmbunătățesc circulația și vizează în mod special problema venelor varicoase.

Cele mai recomandate exerciții sunt:

 • Gimnastica
 • Înotul
 • Mersul pe bicicletă
 • Spinning-ul (bicicleta statică)
 • Yoga
 • Mersul pe jos

O altă opțiune este să urmezi un program de 20 de minute de exerciții de ridicare a greutăților și întinderi ale picioarelor. Acestea ajută la întărirea venelor.

Încheie cu 20 de ridicări ale fiecărui picior.

Alimentația corespunzătoare pentru tratarea venelor varicoase

Alimentația joacă un rol important în protejarea sănătății venelor, acestea având nevoie de anumiți nutrienți pentru a se întări și a se menține elastice.

Este indicat să mărești consumul de alimente bogate în acizi grași omega 3, cum ar fi peștele și semințele. În plus, încearcă să mănânci cât mai multe fructe și legume și să adaugi în dietă aminoacizi din produse precum drojdia de bere și soia.

Suc care întărește venele

Alimente pentru tratarea venelor varicoase

Acest suc întărește capilarele și venele și îndepărtează toxinele din sânge. Consumul regulat îmbunătățește circulația și reduce varicele.

Ingrediente

 • 1 tijă de țelină
 • 2 roșii
 • 1 cățel de usturoi
 • 1 felie de ceapă
 • 1 1/2 cană de gel de aloe vera (300 ml)
 • 1 linguriță de spirulină (5 g)

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele în blender și pasează-le timp de câteva minute. Bea sucul pe stomacul gol.

Remediu natural pentru tratarea venelor varicoase

Remediu natural pentru tratarea venelor varicoase

Acest tratament natural pentru varice este ușor de preparat și oferă rezultate extraordinare, dacă este aplicat în mod regulat. Cumpără varză furajeră și separă frunzele.

Netezește fiecare frunză în parte cu făcălețul și aplică-le pe zonele afectate de varice. Lasă-le să acționeze câteva ore sau de-a lungul nopții.

Este important de știut că tratamentele naturiste nu dau rezultate imediate și necesită o schimbare a stilului de viață și a obiceiurilor zilnice.

Dacă mănânci mai sănătos, faci mișcare în mod regulat și ții cont de sfaturile oferite mai sus, poți ameliora această problemă. Cu toate acestea, în cazuri mai grave, este necesară o intervenție medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.