Ziua Mondială a Alimentației: să nu lăsăm pe nimeni în urmă
 

Ziua Mondială a Alimentației: să nu lăsăm pe nimeni în urmă

În ciuda faptului că există suficientă hrană pentru toți oamenii din lume, eradicarea foametei nu a fost deocamdată posibilă. Trebuie garantată securitatea alimentară.
Ziua Mondială a Alimentației: să nu lăsăm pe nimeni în urmă
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 16 octombrie, 2022

Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită în fiecare an pe 16 octombrie. Data aleasă reprezintă ziua aniversară a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, fondată în 1945.

În fiecare an, Ziua Mondială a Alimentației are o temă diferită. Sărbătorirea acestei zile are ca obiectiv principal promovarea alimentației sănătoase, securității alimentare și eradicării foametei până în 2030.

Conceptul de securitate alimentară implică faptul că toți oamenii din lume au acces fizic și economic la alimente suficiente, sigure și nutritive pentru a-și satisface nevoile și preferințele alimentare, pentru a duce o viață activă și sănătoasă.

Ziua Mondială a Alimentației în 2022

Copil cu greutate diferită
Accesul la o dietă sănătoasă și echilibrată este un drept al oricărei ființe umane.

În acest an, tema aleasă este „Mâncare sigură, sănătate mai bună”. Accentul se pune pe promovarea adoptării unei alimentații echilibrate și sănătoase în toate gospodăriile. Acest lucru necesită acces la alimente sigure (nu dăunătoare) pentru oameni, mediu și animale.

Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită de toți cei care participă și beneficiază de procesul lanțului alimentar, de la fermieri până la distribuitori, lucrători din supermarketuri, intermediari și bucătari.

Toți avem un rol important în promovarea alimentației sănătoase.

Mâncarea trebuie să fie pentru toată lumea

Alimentația sănătoasă este un drept al oricărei ființe umane și, în plus, reprezintă baza unei dezvoltări fizice și psihice adecvate a copiilor. Consumul unei diete echilibrate și adecvate vârstei este esențial pentru întregul proces de dezvoltare umană. Foametea are efecte dăunătoare asupra organismului.

Alimentația adecvată a copiilor este o datorie a adulților, iar educația alimentară trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă acasă. Pe lângă copii, adulții în vârstă sunt și ei predispuși la tulburări asociate cu malnutriția.

Cum puteți susține Zilei Mondiale a Alimentației?

Există multe modalități de a susține Ziua Mondială a Alimentației, inclusiv:

  • Participați la programe de eradicare a foametei.
  • Evitați risipa.
  • Promovați o alimentație sănătoasă, echilibrată și variată acasă.
  • Evitați alimentele ultraprocesate.
  • Cumpărați produse locale proaspete care sunt vândute la piețele fermierilor.
  • Faceți voluntariat la cantinele sociale.
  • Arătați-le copiilor ce înseamnă manipularea corectă și depozitarea corespunzătoare a diferitelor alimente.
  • Sprijiniți educația alimentară în școli.
  • Contribuiți, pe cât posibil, cu donații pentru a elimina foametea.
  • Mulțumiți celor care se implică.

Milioane de oameni suferă de foame

Copil foarte sărac
Reducerea deșeurilor este primul pas în lupta împotriva foametei în lume.

Potrivit Națiunilor Unite, 820 de milioane de oameni suferă de foame și aproximativ 155 de milioane de copii sunt subnutriți. Cea mai mare parte a populației înfometate trăiește în Asia de Sud și Africa subsahariană. Statistic, 3.1 milioane de copii mor în fiecare an din cauza malnutriției și la fiecare 5 secunde unul moare din cauza unei tulburări asociate cu foametea.

Deși credem contrariul, există suficientă mâncare pentru toată lumea

În prezent, în lume sunt produse suficiente alimente pentru a hrăni toată populația globului. Cu toate acestea, aproximativ 20% din producție este irosită în fiecare an. Din acest motiv, Ziua Mondială a Alimentației are ca obiectiv eradicarea foametei. Reducerea risipei alimentare este primul pas important.

Foamea îi afectează în principal pe copii

Când copiii nu primesc constant hrană, apare o încetinire sau oprire a creșterii, precum și slăbiciune fizică. Există și deficiențe cognitive și mintale, ceea ce îngreunează concentrarea și asimilarea cunoștințelor la școală. Mamele care suferă de foame vor avea bebeluși mai slabi și mai predispuși la diferite boli.

Pandemia a inversat progresul

Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere a disponibilității și producției de alimente, precum și o creștere a șomajului și o scădere a veniturilor. Prețurile au crescut, îngreunând achiziția alimentelor.

Sărbătorirea acestei zile ajută pe toată lumea

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Alimentației nu numai că ajută la atragerea atenției asupra problemei, ci este și o reamintire constantă a faptului că foamea poate fi eradicată.

Pe lângă promovarea unei alimentații adecvate, avem nevoie de programe de protecție socială care promovează securitatea alimentară și de introducerea unor practici agricole ce protejează mediul.

Foametea nu este singura problemă asociată cu sistemul alimentar. Există și altele, precum obezitatea, degradarea mediului (care afectează culturile și creșterea animalelor) și schimbările climatice, care sunt deseori ignorate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.