5 beneficii ale făinii de cocos pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

5 beneficii ale făinii de cocos pentru sănătate

Făina de nucă de cocos miroase și are gust de nucă de cocos. În acest articol foarte interesant, vei afla totul despre ea!
5 beneficii ale făinii de cocos pentru sănătate
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cocosul este la modă în zilele noastre. De fapt, din ce în ce mai mulți oameni folosesc ulei de cocos sau lapte în rețetele lor pentru a le face mai sănătoase. Astăzi, vom vorbi despre făina de nucă de cocos, un ingredient care a devenit esențial în rețetele de fitness și mâncărurile vegane. Care sunt cele mai importante beneficii ale făinii de cocos?

Acest tip de făină poate înlocui alte făinuri, cum ar fi făina albă. În acest fel, poți face produse de patiserie, precum prăjiturile sau brioșele, mai sănătoase, bogate în fibre alimentare și mult mai sărace în carbohidrați și calorii.

Ce este făina de cocos?

Făina de nucă de cocos este un aliment nutritiv, deoarece conține 50% fibre dietetice, proteine și minerale. În plus, cel mai important lucru este conținutul scăzut carbohidrați și amidon. Grăsimea pe care o conține este complet sănătoasă. Are gust și miroase delicios și este, de asemenea, foarte hrănitoare. Am decis să evidențiem următoarele caracteristici ale făinii de cocos:

  • Este o alternativă bună la făina de grâu, deoarece nu conține gluten și lactoză.
  • Conține aproximativ 45% fibre. Astfel, poate favoriza tranzitul intestinal.
  • Este bogată în grăsimi bune. Potrivit unui articol publicat în revista Progress in Cardiovascular Diseases, aceasta conține un acid gras numit acid lauric. Acest acid gras nu afectează negativ sănătatea cardiovasculară și crește, de asemenea, nivelul bun de colesterol.
  • Este nevoie de mai puțin din această făină pentru a găti, ceea ce compensează faptul că este mai scumpă decât făina de grâu.
  • Este potrivită pentru vegani.
Beneficii ale făinii de cocos
Făina de nucă de cocos este un ingredient care se remarcă deoarece are un conținut ridicat de fibre. În plus, conține și antioxidanți, vitamine și minerale.

Cum se face făina de cocos

Așa cum spune numele său, nuca de cocos este ingredientul principal în făina de nucă de cocos. Pentru a face această făină, ai nevoie de nuci de cocos naturale și proaspete. Stoarce-le pentru a obține laptele de cocos și, ulterior, extrage uleiul.

Apoi, dă prin răzătoare pulpa de nucă de cocos complet uscată până obții rezultatul final, care este o făină fină. Făina de nucă de cocos miroase și are gust de nucă de cocos. De asemenea, este dulce în mod natural și face ca deserturile să fie mai sănătoase.

Beneficii ale făinii de cocos

1. Bogată în fibre

Acest produs este bogat în fibre. De fapt, conține 45 până la 60 de grame de fibre la 100 de grame. Merită menționat faptul că făina de cocos conține mai multe fibre decât tărâțele de grâu, semințele de chia, semințele de in, tărâțele de ovăz sau prunele uscate.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Practică Clinică, datorită acestei caracteristici, făina de cocos poate ajuta tranzitul intestinal. De asemenea, joacă un rol important într-o dietă echilibrată care urmărește scăderea colesterolului și ajută la accelerarea apariției senzației de sațietate.

2. Conține oligoelemente

Acest produs este bogat în seleniu, un oligoelement interesant datorită puterii sale de a reduce producția de radicali liberi. 10 grame de făină de nucă de cocos asigură 21% din aportul zilnic recomandat (DZR) pentru adulți.

Acest ingredient derivat din nuca de cocos este, de asemenea, bogat în mangan. Acest oligoelement joacă un rol important în organism. În plus, vitaminele B8, C și B1 din compoziția sa au o mare putere antioxidantă.

În plus, făina de cocos conține cantități mici de fier. Corpul nu poate sintetiza acest oligoelement și, prin urmare, trebuie să obții fier prin dietă.

Făină de nucă de cocos
Făina de cocos este ideală pentru a înlocui făinurile convenționale în diferite rețete. De asemenea, acest produs este bogat în oligoelemente.

3. Conține o cantitate mare de acid lauric

Acest produs conține acid lauric, care este un acid gras saturat foarte special. Acidul lauric acționează ca un stimulent pentru activarea sistemului imunitar și a glandelor tiroide. Proprietățile antimicrobiene ale acestui acid gras sunt studiate împotriva virușilor precum HIV, herpes sau rujeolă. În plus, anumite grăsimi din nuca de cocos sunt separate de ulei pentru a fi vândute separat datorită valorii lor nutriționale ridicate. Acidul lauric este vândut sectoarelor industriale și farmaceutice.

4. Este bogată în proteine

Acesta este motivul pentru care este o făină sățioasă. Două linguri de făină de cocos conțin 5 grame de proteine. Grăsimile prezente în făina de nucă de cocos îți vor activa metabolismul pentru a nu depozita țesut adipos și a arde calorii. Așadar, făina de nucă de cocos este foarte sănătoasă.

5. Nu conține gluten sau colesterol

Datorită acestui fapt, persoanele sensibile sau cele care au intoleranță la gluten o pot consuma. O informație bună pentru vegetarieni și vegani este faptul că oferă 20% proteine ​​și toți cei 8 aminoacizi esențiali. Făina de cocos are un indice glicemic foarte scăzut: 35. Este săracă în zaharuri simple (14% comparativ cu 70% în cazul făinii albe, care conține și amidon). Prin urmare, este perfectă pentru cei care își monitorizează nivelul glicemiei (diabeticii și cei care doresc să slăbească).

Profită de aceste beneficii ale făinii de cocos pentru a prepara deserturi sănătoase

Pe lângă aroma sa captivantă, făina de nucă de cocos are proprietăți importante și beneficii pentru sănătate. De aceea, trebuie să o incluzi în dietă dacă vrei să adopți un stil de viață sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Santos HO., Howell S., Earnest CP., Teixeira FJ., Coconut oil intake and its effects on the cardiometabolic profile a structured literatura review. Prog Cardiovasc Dis, 2019. 62 (5): 436-443.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., Rey E., Rogers J., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.