6 remedii pentru tratarea torticolisului 100% naturale
 

6 remedii pentru tratarea torticolisului

Suferiți frecvent de torticolis? Descoperiți aceste remedii naturale ce vă vor ajuta să atenuați și să controlați problema!
6 remedii pentru tratarea torticolisului

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Căutați de mult timp remedii naturale pentru tratarea torticolisului? Astăzi vă explicăm câteva dintre ele, deoarece menținerea aceleiași posturi timp de multe ore, somnul prost, ridicarea de greutăți sau efectuarea unei mișcări bruște pot fi cauzele acestei dureri de gât.

Dacă nu doriți să utilizați analgezice chimice pentru această contractură musculară, citiți mai departe pentru a descoperi cele mai bune remedii pentru tratarea torticolisului. Simptomele vor dispărea în câteva ore!

Cauze și caracteristici ale torticolisului

Este o contracție a mușchilor gâtului care nu permite capului să se miște corect. Apare o tensiune la anumite mișcări. Torticolisul este cauzat de inflamația mușchiului sternocleidomastoidian. Este posibil să ne trezim dimineața fără să putem mișca gâtul.

În cazul în care torticolisul este congenital, conform acestui studiu, poate fi tratat prin fizioterapie și controlul stimulării. De obicei, acest tip de torticolis apare la copii. Astăzi ne vom ocupa de cel mai comun tip, ce apare din cauza posturii greșite.

Femeie cu durere de gât

 

Deși oricine poate fi afectat de torticolis, boala apare mai des între 30 și 60 de ani, adică în timpul vârstei active a adulților. Cauzele torticolisului sunt diverse.

În majoritatea cazurilor, durerea apare din cauza unei poziții greșite a capului în timpul somnului, unei mișcări puternice sau forțate la nivelul gâtului, unui traumatism violent, cum ar fi un accident de mașină, menținerii unei posturi mult timp (în fața computerului, de exemplu ) sau unui flux de aer din aceeași direcție pentru o lungă perioadă de timp.

Simptomele torticolisului sunt ușor de recunoscut: rigiditate a gâtului, durere severă la nivelul gâtului atunci când doriți să efectuați o mișcare specifică și ținerea capului într-o poziție neobișnuită.

Sfaturi pentru tratarea sau evitarea torticolisului

Stați corect pe scaun

Spatele trebuie să fie drept, complet sprijinit de spătarul scaunului, picioarele sprijinindu-se în întregime pe podea. Vă puteți folosi de perne. Alegeți spătare înalte care vă ajută să susțineți gâtul în timp ce lucrați, mai ales dacă petreceți multe ore în aceeași poziție.

 

Folosiți corect scaunul auto

Trebuie să fie ferm, să nu permită alunecarea și să ofere sprijin lombar corect, care poate fi ajustat în funcție de înălțime. Dacă mașina nu este nouă, luați în considerare schimbarea scaunelor. Tetiera este foarte importantă, deoarece protejează gâtul împotriva eventualelor coliziuni.

Atenție la pat și pernă

Salteaua trebuie să fie fermă, cu arcuri. Unii oameni aleg să așeze o scândură rigidă sub saltea. Cea mai bună poziție pentru a dormi este pe lateral, cu picioarele îndoite și genunchii la nivelul pieptului, în poziție fetală.

Perna nu trebuie să fie prea înaltă sau prea joasă. Pentru durerile de gât, cea mai proastă poziție este cu fața în jos. Dormiți 6-8 ore în fiecare noapte pentru a ajuta mușchii să se relaxeze.

Nu stați în aceeași poziție multe ore

Dacă lucrați într-un birou și trebuie să stați la lucru toată ziua, faceți pauze scurte și întindeți-vă mușchii. Dacă munca vă obligă să stați în picioare sau să mergeți, odihniți-vă puțin la fiecare două ore. Acest lucru este esențial.

Faceți exerciții cervicale

Le puteți face la birou, în metrou, la semafor în timp ce conduceți, când pregătiți cina, când stați la coadă la piață sau la bancă, când vă uitați la televizor sau când beți o ceașcă de cafea cu prieteni.

Faceți cercuri mai mult sau mai puțin mari cu capul, apoi spuneți „da” și „nu” cu capul. Aduceți urechile la umeri, ridicați umerii la nivelul urechilor, etc. Mișcările ar trebui să fie lente. În acest fel, veți întări mușchii cervicali și va fi mai dificil să suferiți de torticolis. Exercițiile sunt foarte ușor de realizat și, mai presus de toate, eficiente.

Remedii pentru tratarea torticolisului

Primul remediu pentru tratarea torticolisului este căldura. Aplicați ceva cald pe locul dureros timp de aproximativ 20 de minute.

O altă opțiune este să faceți o baie cu apă fierbinte (cât puteți suporta). Mușchii se vor relaxa și durerea se va diminua. Există și o serie de remedii naturale pentru tratarea torticolisului:

  • Luați o frunză de varză și aplatizați-o cu un sucitor. Încălziți-o pe grătar și așezați-o pe zona dureroasă cât mai mult timp posibil.
  • Puneți câteva picături de ulei esențial de camfor într-un castron mic și amestecați cu un cățel de usturoi zdrobit. Cu această pastă, masați zona dureroasă. Dacă torticolisul apare din cauza unei vânătăi, puteți freca zona cu tinctură de arnică.
  • Oregano este un remediu incredibil pentru durerile de gât. Beți două-patru căni de ceai preparat cu oregano (o lingură la ¼ litru de apă). Mușchii se vor relaxa. De asemenea, puteți face o cataplasmă cu frunze de oregano și puțină apă fierbinte, astfel încât lichidul să pătrundă în zona afectată.
  • Faceți un amestec din cinci picături de ulei esențial de mușețel, cinci picături de ulei de eucalipt și 20 ml de ulei vegetal (măsline, floarea-soarelui sau porumb). Masați gâtul cu acest amestec de mai multe ori pe zi.

Ați încercat vreodată aceste remedii casnice pentru a trata torticolisul? Care dintre ele a avut cele mai mari efecte? Sperăm să puteți rezolva această problemă dureroasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Garra G, Singer AJ, Leno R, Taira BR, Gupta N, Mathaikutty B, Thode HJ. Heat or cold packs for neck and back strain: a randomized controlled trial of efficacy. Acad Emerg Med. 2010 May;17(5):484-9.
  • Hogg-Johnson S, van der Velde G, Carroll LJ, Holm LW, Cassidy JD, Guzman J, Côté P, Haldeman S, Ammendolia C, Carragee E, Hurwitz E, Nordin M, Peloso P; Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders. The burden and determinants of neck pain in the general population: results of the Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders. Spine (Phila Pa 1976). 2008 Feb 15;33(4 Suppl):S39-51.
  • Kazeminasab S, Nejadghaderi SA, Amiri P, Pourfathi H, Araj-Khodaei M, Sullman MJM, Kolahi AA, Safiri S. Neck pain: global epidemiology, trends and risk factors. BMC Musculoskelet Disord. 2022 Jan 3;23(1):26.
  • Sherman KJ, Cherkin DC, Hawkes RJ, Miglioretti DL, Deyo RA. Randomized trial of therapeutic massage for chronic neck pain. Clin J Pain. 2009 Mar-Apr;25(3):233-8.
  • Witt CM, Jena S, Brinkhaus B, Liecker B, Wegscheider K, Willich SN. Acupuncture for patients with chronic neck pain. Pain. 2006 Nov;125(1-2):98-106.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.