6 beneficii oferite de tamarillo sau arborele cu roșii
 

6 beneficii oferite de tamarillo sau arborele cu roșii

Deși tamarillo devine tot mai popular, este necunoscut în multe țări. Fructul tropical se remarcă prin aroma sa, multiplele utilizări și beneficiilepentru sănătate.
6 beneficii oferite de tamarillo sau arborele cu roșii
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 16 aprilie, 2023

Tamarillo este un fruct necunoscut, dar foarte apreciat pentru calitățile sale nutritive. Aroma sa dulce acrișoară îl fac un ingredient perfect pentru numeroase rețete. Fructul provine de la arborele cu roșii. Descoperiți 6 beneficii oferite de tamarillo pentru sănătate!

Tamarillo sau arborele cu roșii: o comoară tropicală

Beneficii oferite de tamarillo sau arborele cu roșii
Tamarillo este considerat un fruct exotic și sănătos, ușor de încorporat în preparatele dulci și sărate.

Tamarillo (Solanum betaceum sau Cyphomandra b etácea) este fructul unui arbust cu același nume originar din Anzii peruvieni. Principalele țări producătoare sunt Peru, Columbia, Brazilia, Chile, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Tamarillo aparține aceleiași familii ca și cartofii sau vinetele, dar în acest caz fructul este oval, mic (între 3 și 5 centimetri) și roșu portocaliu. Are o coajă subțire și o pulpă suculentă asemănătoare cu cea a unei roșii obișnuite. Eliberează o aromă foarte plăcută și conține semințe învelite într-un strat gelatinos, cu o aromă dulce foarte proeminentă.

Deși nu este locul origine, Noua Zeelandă a fost țara care a promovat tamarillo pe piața fructelor. Fructul se numește și „tomatillo”, „sachatomate”, „roșie andină”, „mango nordic” sau „roșie yucca”.

Proprietăți și nutrienți ai fructului tamarillo

Conform datelor obținute de la Institutul din Noua Zeelandă pentru Cercetarea Culturilor și Alimentelor, compoziția nutrițională pentru 100 grame de produs proaspăt este următoarea:

  • Energie: 36 kilocalorii
  • Proteine: 1,8 grame
  • Grăsimi: 0,5 grame
  • Carbohidrați: 4,3 grame
  • Fibre: 3,6 grame

Pe lângă acestea, tamarillo oferă componente interesante, cum ar fi polifenolii, carotenii și antocianii. Este o sursă remarcabilă de vitamina A, C și B6 și minerale (potasiu, mangan și cupru).

Acești compuși conferă fructului o serie de proprietăți. După cum subliniază autorii Wang și Zhu, tamarillo este un aliment antiinflamator, antioxidant, antiproliferativ (inhibă reproducerea celulelor, în special celulele canceroase) și anti-obezitate. Datorită tuturor acestor caracteristici, se crede că are un mare potențial ca aliment sănătos.

6 beneficii oferite de tamarillo, fructul arborelui cu roșii

Consumat în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate și împreună cu un stil de viață sănătos, tamarillo poate oferi anumite beneficii pentru organism: protecția cardiovasculară, prevenirea bolilor cronice sau eliminarea constipației.

Antioxidant

Compușii cu activitate antioxidantă protejează organismul împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi. Aceștia din urmă, când apar în exces, sunt legați de unele boli cronice și inflamatorii și de îmbătrânirea celulară.

Protector pentru sănătatea cardiovasculară

Sodiul și potasiul sunt doi electroliți necesari pentru buna funcționare a organismului, mai ales în ceea ce privește sistemul cardiovascular. Activitățile lor sunt similare, dar îndeplinesc funcții diferite.

Experții de la Școala de Sănătate Publică Harvard notează faptul că un aport ridicat de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și acest lucru poate provoca probleme cardiace. Potasiul ajută organismul să relaxeze vasele de sânge și să elimine sodiul prin rinichi, scăzând astfel tensiunea arterială.

Organismul are nevoie de mai mult sodiu decât potasiu. Prin urmare, consumul fructelor care îl conțin este benefic pentru sănătate. Sodiul în exces crește riscul de deces prin infarct.

Menținerea pielii sănătoase

Tamarillo conține nutrienți benefici pentru menținerea pielii îngrijite, protejate și hidratate. Vitamina C stimulează sinteza colagenului (o proteină care face parte din structura pielii) și exercită un rol antioxidant care protejează împotriva radiațiilor UVB.

Vitamina A este o substanță necesară pentru menținerea integrității mucoaselor și pielii. Aceasta ajută la menținerea tonusului (evită depigmentarea), conferă fermitate și elasticitate și participă la vindecarea rănilor.

Sănătatea ochilor

Vitamina A are legătură și cu sănătatea ochilor. Este benefică pentru funcționarea sănătoasă a suprafeței ochiului și, de asemenea, pentru formarea fotoreceptorului de rodopsină.

Acesta din urmă este important pentru vederea pe timp de noapte, deoarece permite ochilor să vadă în condiții de lumină scăzută. În plus, unii experți consideră că retinolul poate preveni miopia, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Ajutor digestiv

Tamarillo conține o cantitate interesantă de fibre. Fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal prin ameliorarea unor situații precum constipația.

În plus, fibrele alimentare sunt hrana microbiotei intestinale. Când resturile nedigerate ajung în colon, bacteriile intestinale le fermentează și dau naștere unei acțiuni prebiotice cu efecte pozitive asupra sănătății.

Prevenirea obezității, diabetului și bolilor cronice

Beneficiile introducerii fructelor și legumelor în dietă sunt cunoscute de multă vreme. Dincolo de protecția împotriva bolilor cardiovasculare, în ultimii ani s-au făcut cercetări privind relația acestora cu problemele cronice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2.

Alimentele cu multe fibre nu sunt dense din punct de vedere caloric. De asemenea, după cum arată studiile, acestea permit o golire gastrică mai lentă și induc o senzație mai mare de sațietate. De asemenea, îmbunătățesc toleranța la glucoză și pot fi eficiente în scăderea colesterolului.

Cum se folosește tamarillo pentru a vă bucura de beneficii?

Rețetă cu tamarillo
Tamarillo poate fi consumat ca atare, în salate sau în smoothie-uri.

Fructul tamarillo poate crea confuzie prin aspectul său asemănător cu cel al unei roșii mici. De fapt, este un aliment complet diferit. Este un ingredient foarte popular în Noua Zeelandă, Australia sau India, unde face parte din deserturi, sosuri și feluri principale.

Puteți mânca atât pulpa, cât și semințele, dar este de preferat să separați coaja, deoarece poate fi puțin amară. Acestea sunt câteva dintre cele mai comune moduri de a consuma tamarillo:

  • Cea mai ușoară opțiune este consumul fructului simplu și proaspăt, fără nici un fel de pregătire. Pentru a face acest lucru, se taie în jumătate și se mănâncă pulpa cu ajutorul unei linguri. Dacă vi se pare că gustul este prea acru, folosiți puțin zahăr sau îndulcitor.
  • Pulpa poate fi amestecată în smoothie-uri și sucuri de fructe cu banane, căpșuni, portocale sau iaurt. În plus, este folosită pentru a face gemuri, jeleuri și sosuri.
  • Feliat este perfect pentru salate, pâine prăjită, sandvișuri sau salate de fructe. De asemenea, poate fi servit ca topping pe înghețată și diverse prăjituri.

Tamarillo: un fruct cu multe beneficii pentru o dietă sănătoasă

Tamarillo este un fruct necunoscut pentru mulți oameni. De asemenea, este mai greu de găsit și în comparație cu alte fructe și poate avea un preț mai mare.

Tamarillo este un fruct delicat. Din acest motiv, la cumpărarea acestuia, alegeți acele exemplare cu coaja netedă, strălucitoare și fără pete. Pentru a controla punctul de maturitate, trebuie să apăsați ușor cu degetele: dacă pulpa cedează, este momentul optim pentru consum.

Fructele ușor verzi se păstrează la temperatura camerei pentru a facilita maturarea. Fructele coapte se țin în frigider și se consumă cât mai repede.

În cazul în care puteți cumpăra tamarillo, vă recomandăm să-l încercați fără ezitare, deoarece aroma și textura sa sunt uimitoare. Oferă nutrienți interesanți și este un aliment perfect pentru o dietă sănătoasă.

Dacă vă pasionează grădinăritul, puteți planta arborele tamarillo. Este ușor de îngrijit și oferă fructe apetisante și sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.