4 rețete incredibile cu fructele prea coapte
 

4 rețete incredibile cu fructele prea coapte

Aveți niște fructe prea coapte acasă? Nu le aruncați! Vă vom arăta câteva rețete pentru a profita de ele!
4 rețete incredibile cu fructele prea coapte
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Mulți dintre noi, când vedem un fruct foarte copt, îl aruncăm. Totuși, unele fructe, cu cât sunt mai coapte și mai moi, cu atât sunt mai delicioase. Prin urmare, vă vom prezenta 3 rețete incredibile cu fructele prea coapte!

Toți experții în nutriție recomandă consumul de cel puțin trei sau patru porții de fructe pe zi. Acest lucru se datorează cantității mari de nutrienți, proteine și vitamine pe care ni le oferă fructele. În plus, consumând fructe, obținem energia și nutrienții necesari pentru ca organismul să funcționeze corect.

3 rețete incredibile cu fructele prea coapte

În primul rând, ceva foarte important de avut în vedere la rețetele cu fructe coapte este faptul că aportul lor de zahăr este mai mare. Când fructele ating un grad ridicat de coacere, există diferențe atât organoleptice, cât și nutriționale.

Carbohidrații complecși sunt descompuși în carbohidrați mai simpli pe măsură ce fructul se coace. Prin urmare, este important să rețineți că ar trebui să consumați fructe foarte coapte cu moderație, mai ales dacă sunteți o persoană sedentară sau aveți un nivel scăzut de activitate fizică.

Rețetele cu fructe foarte coapte pot fi consumate ca parte a unei diete echilibrate, atât timp cât nu exagerați. Cu toate acestea, din cauza conținutului lor ridicat de zahăr, cel mai bine este să le excludeți din dietele persoanelor cu probleme metabolice, precum diabetul sau obezitatea.

Vă invităm să descoperiți câteva rețete incredibile cu fructele prea coapte!

1. Vin aromatic de struguri cu fructe foarte coapte

Rețete incredibile cu fructele prea coapte

 

Unul dintre cele mai bune preparate pentru folosirea strugurilor mult prea copți este vinul. Această băutură rafinată poate fi preparată chiar și acasă, cu ingrediente de bază. În funcție de timpul de fermentație, vă asigurăm că aroma va fi de neegalat!

Ingrediente

 • 3 căni de struguri (360 g)
 • 2 căni de apă (500 ml)
 • 1 cană de zahăr (200 g)
 • 1 lingură de drojdie (15 g)

Preparare

 1. Pentru a face orice fel de vin este nevoie de timp.
 2. Pentru a începe, trebuie să luați strugurii copți și să-i zdrobiți.
 3. Apoi, fierbeți apa într-o oală mare. Când clocotește, puneți strugurii în oală și lăsați-i să stea aproximativ 48 de ore.
 4. Strecurați strugurii cu ajutorul unui filtru din tifon sau bumbac.
 5. Apoi, adăugați zahărul și amestecați bine până se dizolvă.
 6. Adăugați lingura de drojdie și amestecați din nou.
 7. Turnați lichidul într-un borcan închis și depozitați-l într-un loc cald timp de două săptămâni.
 8. Turnați vinul într-o sticlă și beți-l oricând doriți. Acesta este unul dintre cele mai bune preparate cu fructe foarte coapte!

2. Sos de mere

Aceasta rețetă este ideală pentru cei mici. În plus, este foarte ușor de preparat și puteți adăuga și alte fructe, precum o banană sau un mango.

Ingrediente

 • 4 mere roșii
 • 2 căni de apă (500 ml)
 • 2 linguri de zahăr (30 g)
 • 1 lingură de esență de vanilie (15 ml)

Preparare

 1. Pentru început, trebuie curățați și să tăiați merele în pătrate mici. Aveți grijă când faceți acest lucru, deoarece merele vor fi coapte și se vor rupe ușor.
 2. Apoi, fierbeți apa la foc mediu și adăugați zahărul.
 3. Adăugați bucățile de mere și jumătatea de lingură de esență de vanilie. Amestecați bine și fierbeți totul cel puțin 10 sau 15 minute.
 4. La final, trebuie să amestecați bine până obțineți o consistență cremoasă.
 5. Serviți și bucurați-vă de o rețetă delicioasă cu fructe foarte coapte!

3. Smoothie cu banane

Banana este un fruct extrem de popular datorită conținutului ridicat de potasiu. Vă recomandăm să pregătiți această rețetă pentru micul dejun. Amintiți-vă că nu aveți nevoie de mult zahăr, deoarece bananele coapte sunt deja foarte dulci.

Ingrediente

 • 2 banane coapte
 • ½ cană fulgi de ovăz (50 g)
 • 1 cană lapte integral sau degresat (250 ml)
 • 4 sau 5 cuburi de gheață
 • 2 linguri de zahăr (30 g) (opțional)

Preparare

 1. Pentru început, curățați și tăiați bananele în bucăți medii.
 2. Apoi, puneți bucățile într-un blender și adăugați laptele și fulgii de ovăz. Mixați până obțineți un amestec cremos.
 3. Apoi, adăugați zahărul (opțional) și cuburile de gheață.
 4. Serviți și bucurați-vă de un smoothie delicios cu banane coapte!

4. Dulceață de banane cu fructe foarte coapte

Rețete incredibile cu fructele prea coapte și moi

După cum susține Food Chemistry , bananele sunt un aliment foarte hrănitor. Au vitaminele A, B și C și sunt bogate în fibre și minerale esențiale precum potasiul, magneziul și fierul. Acest fruct conține atât carbohidrați simpli, cât și complecși, ceea ce este ideal pentru o dietă echilibrată.

Ingrediente

 • 3 banane coapte
 • Sucul unui grapefruit
 • 1 cană de apă (250 ml)
 • 2 plicuri agar-agar (5 g)
 • 1 ¼ cană de zahăr (250 g)
 • 3 linguri de rom (45 ml)

Preparare

 1. Mai întâi, decojiți și zdrobiți bananele cu ajutorul unei furculițe.
 2. Apoi, stoarceți sucul de grapefruit și turnați-l într-o oală cu apă. Fierbeți la foc mediu.
 3. Adăugați zaharul și agar-agarul și amestecați foarte bine.
 4. Adăugați banana și amestecați până obțineți consistența de dulceață. Luați dulceața de pe foc, așteptați să se răcească și puneți-o în borcane închise ermetic.

Vreți să încercați rețete cu fructele prea coapte? După cum puteți vedea, nu trebuie să aruncați fructele vechi la gunoi. Totuși, ar trebui să vă amintiți întotdeauna că acestea concentrează mai multe zaharuri, așa că ar trebui să fie savurate cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
 • Xiao YY, Kuang JF, Qi XN, et al. A comprehensive investigation of starch degradation process and identification of a transcriptional activator MabHLH6 during banana fruit ripening. Plant Biotechnol J. 2018;16(1):151–164. doi:10.1111/pbi.12756
 • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016, September 1). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.