Logo image
Logo image

Budincă de porumb: rețetă delicioasă

3 minute
Vă vom învăța cum să pregătiți un desert tipic columbian cu puține ingrediente. Rezultatul final vă va surprinde prin caracteristicile sale organoleptice.
Budincă de porumb: rețetă delicioasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rețeta de budincă de porumb este un desert tradițional columbian, ușor de preparat și cu caracteristici organoleptice rafinate. Nu este nevoie de mult timp sau de multe ingrediente pentru a o prepara. În plus, este capabilă să ofere o doză bună de energie, așadar poate fi încorporată în dietă înainte de un efort intens.

Înainte de a începe, trebuie avut în vedere faptul că deserturile dulci pot apărea în mod ocazional în dietă. Desigur, este recomandat ca prepararea acestora să fie făcută acasă pentru a folosi ingrediente hrănitoare și sănătoase.

Rețetă de budincă de porumb pas cu pas

În Columbia, budinca de porumb este un desert tipic al sezonului de Crăciun. De fapt, este principalul aperitiv pentru sărbători precum Crăciunul și Revelionul.

Ingrediente

  • 3 kilograme de porumb
  • 6 litri de apă
  • 1 kg de panela
  • Cuișoare și scorțișoară
  • 1 shot de coniac
  • Nucă de cocos rasă
  • Stafide
  • 3 linguri de unt (45 g)
  • Puțină sare

Notă: trebuie să aveți recipiente de dimensiuni considerabile pentru a pregăti această rețetă. Se face în cantități mari, deși, dacă preferați o dimensiune mai moderată, puteți reduce ingredientele.

Recomandăm și: 2 rețete de biscuiți cu faină de năut și ciocolată

Some figure

Instrucțiuni

  • Trebuie să începeți prin a găti porumbul, dar nu trebuie să fie excesiv de moale. Odată fiert, se lasă să se odihnească și se macină.
  • Apoi, se încorporează în apă și se strecoară, astfel încât să nu rămână boabe la final. Când textura este foarte fină, se pune din nou pe foc. Se adaugă introduc panela, scorțișoară, cuișoare, sare și unt.
  • Se amestecă până se îngroașă aluatul. Se adaugă nuca de cocos, stafidele și coniacul. După câteva minute la foc mediu, se pune amestecul în forme și se lasă până se răcește.
  • După două ore, va fi gata de consum. Se poate servi cu fritje, smântână sau alt tip de cremă de patiserie.

O altă variantă de a pregăti budincă de porumb

Vă oferim o altă variantă de a face budincă de porumb, în acest caz folosind făina ca ingredient principal. Este o versiune mai simplă, dar oferă un rezultat final excelent. Pentru aceasta, veți avea nevoie de următoarele elemente:

  • 200 de grame de făină de porumb
  • 200 de grame de panela răzuită
  • 500 de mililitri de lapte
  • 1 baton de scorțișoară
  • 3 cuișoare
  • 50 de grame de unt
  • 1 litru de apă
  • Sare

Instrucțiuni

  • Trebuie să începeți prin a răzui panela și a o pune în lapte. Se amestecă bine până se dizolvă complet.
  • În continuare, într-un alt vas, se pun fain, scorțișoara, cuișoarele și apa. Se amestecă totul și se încălzește la foc mediu timp de 20 de minute, amestecând pentru a evita lipirea sau arderea.
  • Se adaugă laptele cu panela și se fierbe alte câteva minute.
  • Se adaugă untul, care va fi integrat rapid în preparat. Se amestecă 30 de minute continuu până se îngroașă.
  • Se pune în forme.
  • Se lasă să se răcească, apoi se poate consuma.
Some figure

Beneficiile porumbului

Înainte de a încheia rețeta, vă spunem care sunt principalele beneficii ale includerii porumbului în contextul unei alimentații echilibrate și variate.

Ajută la prevenirea constipației

Porumbul conține o cantitate mare de fibre. Această substanță este esențială pentru a evita constipația. Reușește să mărească volumul fecalelor, deoarece stimulează mecanoreceptorii tubului și generează mișcări peristaltice mai intense. În acest fel, se realizează un tranzit mai puternic și o coborâre eficientă a materiilor fecale.

Recomandăm și: Fursecuri de Crăciun pe care le poți prepara în compania copiilor

Oferă energie de calitate

Trebuie remarcat faptul că porumbul reușește să ofere carbohidrați de bună calitate, cu lanț lung. Acești nutrienți sunt foarte importanți pentru sportivi, deoarece asigură umplerea corectă a depozitelor de glicogen.

Va întârzia apariția oboselii odată ce activitatea fizică a început. Desigur, carbohidrații trebuie să fie întotdeauna consumați cu o porție generoasă de proteine, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Faceți budincă de porumb acasă

După cum ați văzut, pregătirea budincii de porumb columbiene este foarte simplă. În plus, este o opțiune interesantă ca desert sau gustare. Bineînțeles, nu este indicat să abuzați de ea, deoarece conține zaharuri simple. Poftă bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Natillas (postre). (s.f.). En Wikipedia. Disponible en https://es.wikipedia.org/wiki/Natillas_(postre)
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.