Ce ar trebui să mănânci înainte de alergare? - Doza de Sănătate
 

Ce ar trebui să mănânci înainte de alergare?

Pregătirea pentru alergare este importantă, nu doar în ceea ce privește încălzirea, ci și în ceea ce privește alimentația. Performanța în orice activitate depinde foarte mult de obiceiurile alimentare.
Ce ar trebui să mănânci înainte de alergare?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Una dintre cele mai importante întrebări pe care ar trebui să și le pună sportivii este ce să mănânci înainte de alergare. Fără îndoială, este o întrebare logică, deoarece, în funcție de alegerile tale alimentare, performanța ta poate fi mai bună sau mai proastă.

În practică, a mânca înainte, în timpul și după antrenament este la fel de important ca sportul în sine și are un impact decisiv asupra performanței.

Ce ar trebui să mănânci înainte de alergare?

Anumite alimente te pot ajuta să atingi performanțe optime în timpul exercițiilor fizice. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații importante!

1. Batoane de granola

Batoane pe care să le mănânci înainte de alergare
Batoanele de granola sunt ușoare și includ ingrediente nutritive și sățioase.

Scopul mesei pre-antrenament este de a oferi corpului combustibilul de care are nevoie pentru energie optimă și performanță maximă. Este important să te asiguri că mâncarea este ușoară.

Din acest motiv, batoanele de granola sunt o opțiune excelentă, deoarece oferă rapid glucoza de care are nevoie corpul. Sunt o masă rapidă și ușoară care îți oferă energia de care ai nevoie pentru antrenament.

2. Proteine naturale

O altă opțiune excelentă pe care ți-o recomandăm este o proteină naturală, care se găsește în alimente precum carnea de pui sau tonul. Desigur, deoarece vorbim despre o masă înainte de antrenament, ar trebui să consumi porții mici pentru a evita să alergi cu stomacul plin.

Acest tip de proteine naturale este foarte sănătos și oferă toată energia de care ai nevoie pentru performanțe sportive maxime. De asemenea, te ajută să te simți sătul.

3. Pâine integrală

Una sau două felii de pâine integrală de grâu, împreună cu o bucată de carne de curcan îți calmează pofta de mâncare și îți oferă energia de care ai nevoie pentru o alergare bună.

În acest caz, carnea de curcan este o proteină naturală de calitate, în timp ce pâinea integrală conține carbohidrați cu absorbție lentă, lucru perfect înainte de alergare.

4. Nuci

Tipuri de nuci
Pline de acizi grași esențiali și minerale, nucile sunt o gustare rapidă și nutritivă înainte de a te antrena.

De asemenea, îți recomandăm să consumi nuci înainte de antrenament. Aceste gustări delicioase au numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea generală. De asemenea, nucile sunt o gustare rapidă, sănătoasă și sățioasă, care oferă multă energie înainte de antrenament.

5. Mic dejun echilibrat

Dacă ai puțin mai mult timp, poți pregăti un mic dejun complet cu câteva ore înainte de antrenament. Este important să alegi alimentele potrivite.

În acest caz, un mic dejun complet, echilibrat și recomandat poate consta în ouă fierte, fructe proaspete bogate în vitamina C, lapte degresat și o porție mică de nuci, de exemplu.

6. Brânză cu conținut scăzut de calorii

Brânza cu conținut scăzut de calorii, în special brânza albă, este ideală înainte de a merge la alergat. Este suficient să consumi două sau trei felii, fie ca atare, fie cu pâine integrală pentru o masă mai completă.

De asemenea, poți combina o felie de brânză cu conținut scăzut de calorii cu o bucată de carne curcan. Este un lucru rapid, sănătos și perfect înainte de orice tip de antrenament.

7. Smoothie-uri

Fată care știe ce să mănânci înainte de alergare
Pe lângă beneficiile alimentelor din compoziția lor, smoothie-urile sunt ușoare pentru stomac, ceea ce le face sățioase și complete.

Smoothie-urile, în special shake-urile proteice, oferă multe beneficii corpului înainte de a face mișcare. Această opțiune excelentă este rapidă și sănătoasă. Poți opta pentru shake-uri naturale sau pudră.

Dacă alegi smoothie-uri naturale, poți face un smoothie cu lapte degresat și o banană foarte coaptă. Poți amesteca pudre proteice sănătoase cu apă sau lapte.

Recomandări generale pentru a mânca înainte de a alerga

Aceste sfaturi sunt foarte utile pentru orice sportiv sau alergător:

Când să mănânci înainte de alergare

Persoană care merge pe jos
Înainte de a alerga, planifică ora mesei, astfel încât să ai suficientă energie pentru antrenament.

Este esențial să mănânci cu cel puțin o oră până la 30 de minute înainte de a începe antrenamentul. Dacă este o masă completă și mai grea, îți recomandăm să mănânci cu două ore înainte.

Este important să digeri alimentele înainte de a începe să alergi, deoarece nivelul tău de energie depinde de acest proces!

Ce să mănânci înainte de alergare

Au dispărut miturile care spuneau că ar trebui să alergi sau să practici orice alt sport pe stomacul gol. Acest mit a fost folosit în special de persoanele care doreau să slăbească mai repede. În realitate, trebuie să mănânci înainte de antrenament, astfel încât corpul tău să aibă suficient combustibil pentru a-l transforma în energie. Ceea ce este cu adevărat important este tipul de mâncare pe care o consumi.

Având în vedere îngrijorarea cu privire la ce să mănânci înainte de a alerga, ar trebui să alegi alimente sănătoase și ușoare, care să ofere multă energie. Performanța ta va depinde de acest aspect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Giezenaar C., Lange K., Hausken T., Jones KL., et al., Acute effects of substitution, and addition, of carbohydrates and fat to protein on gastric emptying, blood glucose, gut hormones, appetite, and energy intake. Nutrients, 2018.
  • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
  • McGlory C., Devries MC., Phillips SM., Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. J Appl Physiol, 2017. 122 (3): 541-548.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.