Ce este boala psihogenă în masă?
 

Ce este boala psihogenă în masă?

Dacă un grup de oameni prezintă simptome reale în absența unei anumite boli sau cauze, se numește boală psihogenă în masă.
Ce este boala psihogenă în masă?

Ultima actualizare: 20 martie, 2022

Evenimentele grave care amenință bunăstarea unei întregi populații pot declanșa simptome diverse la persoanele cele mai vulnerabile. Când se întâmplă acest lucru și nu există o cauză organică care să justifice procesul, vorbim despre boala psihogenă în masă, o afecțiune încă necunoscută și prost înțeleasă.

Aceasta se încadrează în rândul tulburărilor neurologice funcționale. Deși simptomele sale sunt ușoare și trecătoare, ele pot compromite calitatea vieții celor care suferă de aceasta.

Ce este boala psihogenă în masă? Principalele caracteristici

Definiția acestei afecțiuni este oarecum subiectivă, deoarece termenii înrudiți utilizați în mod regulat în psihiatrie tind să fie diferiți. De exemplu, patologia similară inclusă în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM) este „nevroza isterică”.

Potrivit unei publicații a Clinicii Mayo, boala psihogenă în masă se încadrează în tulburările neurologice funcționale. Acesta este un set de simptome neurologice care nu pot fi explicate printr-o boală „organică”. Adică, în ciuda eforturilor medicale de a găsi o cauză organică, doar o problemă psihiatrică este indicată ca origine a simptomelor.

Aceasta nu înseamnă că manifestările clinice nu sunt reale. Este un fenomen puțin înțeles, dar cel mai probabil este o consecință a organizării anatomice și funcționale a sistemului nervos în fața unui stimul stresor intens. De fapt, a-i spune unui pacient aflat în criză că simptomele lui sunt „parte a imaginației” ar putea agrava problema.

În cazul specific al bolii psihogene în masă, tulburarea funcțională nu apare la o singură persoană, ci la mai multe. Orice eveniment advers de mediu – știri, de exemplu – este capabil să declanșeze simptome la persoanele predispuse. Acest fenomen este cel mai adesea asociat cu isteria în masă, adesea subdiagnosticată.

Medic ce analizează boala psihogenă în masă

Declanșatorii bolii psihogene în masă

Nu există un singur declanșator care să explice apariția acestei afecțiuni. Ceea ce toate evenimentele au în comun este că trebuie să existe un factor de stres care amenință stabilitatea, calitatea vieții sau bunăstarea celor afectați.

Potrivit unei serii de rapoarte de caz publicate în 2018, aceste momente sunt adesea „zvonuri sau presupuneri de amenințări vitale”. În societatea modernă a țărilor dezvoltate, teama de atacuri teroriste, de arme biologice sau de conflicte de război ar putea provoca episoade de isterie colectivă.

Diagnostic

Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, tratarea unuia sau mai multor cazuri de boală psihogenă în masă poate deveni o provocare. Psihiatrii folosesc criteriile de diagnostic cuprinse în DSM-V. Acestea cuprind următoarele:

  • Abilitățile motorii și simțurile sunt afectate.
  • În ciuda multiplelor investigații, nu poate fi găsită nicio origine neurologică sau organică.
  • Există o asociere cu probleme care afectează dezvoltarea zilnică a persoanei într-un mediu social sau de lucru, de exemplu.

Cele mai frecvente manifestări includ dureri de cap, amețeli și slăbiciune. Cu toate acestea, dacă oamenii simt că au fost expuși la un anumit agent, simptomele ar putea fi mai specifice. Trebuie să apară la mai mulți pacienți într-o perioadă similară de timp, asemenea unui focar epidemiologic.

Tratamentul bolilor psihogene în masă

Deoarece simptomele sunt adesea de lungă durată și severe, mulți pacienți merg la camera de urgență sau la cabinetul medicului pentru a solicita îngrijire. În general, medicul curant va solicita o serie de studii pentru a evalua dacă totul este în regulă. Boala psihogenă în masă va fi stabilită doar prin excludere.

Profesionistul va indica motivele probabile ale simptomelor, clarificând că nu este o problemă mintală sau imaginară, deoarece acest lucru ar putea fi contraproductiv. Dacă pacientul înțelege originea simptomelor, acestea dispar când stimulul stresor este eliminat.

Din păcate, înțelegerea întregii probleme poate fi dificilă, ceea ce face ca tratamentul să fie complex. Dacă situația este recurentă, se solicită suport psihiatric pentru a face față bolii cu cele mai bune instrumente.

Utilizarea medicamentelor nu este de obicei necesară, cu excepția cazului în care există o boală subiacentă – cum ar fi depresia sau tulburarea de anxietate generalizată – și simptomele sunt severe.

Specialist în boala psihogenă în masă

Ce este de reținut despre boala psihogenă în masă?

Boala psihogenă în masă este o afecțiune destul de complexă, care este înțeleasă greșit de mulți profesioniști din domeniul sănătății. Nu este ușor sau posibil să fie diagnosticată rapid, așa că procesul poate fi extins pentru a găsi o soluție bazată pe înțelegere și terapie psihiatrică în cazurile severe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.