Ce este skyr? Beneficii și utilizări ale acestui produs lactat islandez
 

Ce este skyr? Beneficii și utilizări ale acestui produs lactat islandez

Skyr este unul dintre produsele lactate de cea mai înaltă calitate care pot fi incluse în dietă. Se remarcă prin conținutul ridicat de proteine și probiotice.
Ce este skyr? Beneficii și utilizări ale acestui produs lactat islandez
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Skyr este un produs lactat ce este comun în Islanda. A început să se răspândească în diferite bucătării ale lumii datorită valorii sale nutritive. Este un aliment care poate fi benefic pentru sănătate și care poate completa eficient iaurtul natural. Are o doză mare de proteine de înaltă calitate și grăsimi de tip cis, elemente care sunt deosebit de importante pentru sănătate.

Înainte de a începe, este important să rețineți că aportul de lactate este recomandat de majoritatea experților în nutriție. Aceste produse au minerale esențiale care ajută la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice și complexe. Desigur, trebuie consumate fără adaos de zaharuri pentru a nu ridica nivelul glicemiei.

Ce este skyr și ce proprietăți are?

Skyr este un produs lactat din lapte degresat. Temperatura acestuia este ridicată la 100 grade Celsius și apoi redusă brusc la 37 grade Celsius.

Este importantă inocularea bacteriilor care permit fermentarea, așadar produsul conține probiotice. Înainte de a termina prepararea produsului, lichidul trebuie eliminat, partea solidă având o concentrație mare de proteine.

Castron cu skyr
Skyr este asemănător cu iaurtul, deși conține grăsimi de tip cis.

De asemenea, este important de menționat că skyr are un procent mai mic de grăsime decât iaurtul natural sau alte tipuri de produse lactate. Toate sunt de tip cis, adică benefice. Trebuie să evitați grăsimile trans în dietă, deoarece acestea sunt cele care s-au dovedit a fi capabile să stimuleze mecanismele inflamatorii din mediul intern. Consumul regulat duce la dezvoltarea patologiilor.

Beneficiile produsului islandez skyr

În primul rând, skyr este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată. Aceste elemente concentrează toți aminoacizii esențiali. Au și un punctaj bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Din acest motiv, sunt optime pentru a acoperi necesarul zilnic estimat la cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi la persoanele sedentare. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism.

Desert pe bază de skyr
Proteinele prezente în skyr pot ajuta la prevenirea patologiilor cronice.

Consumul de proteine este esențial pentru a asigura o recuperare adecvată după exerciții fizice intense. Este decisiv și pentru evitarea dezvoltării patologiilor cronice și complexe care afectează masa slabă de-a lungul anilor, precum sarcopenia. Aceasta duce la pierderea progresivă a masei musculare și a forței.

De asemenea, skyr este o sursă de probiotice. Aceste elemente colonizează selectiv tractul digestiv, generând beneficii pentru gazdă. Cercetările publicate în revista Molecular Nutrition & Food Research confirmă acest lucru. Sistemul digestiv va deveni mai eficient, iar problemele precum constipația vor fi mai rare.

În plus, probioticele pot ajuta la prevenirea tulburărilor precum intoleranța la anumiți nutrienți. Acestea sunt produse de incapacitatea organismului de a digera substanțe precum lactoza. De multe ori, sunt condiționate de o problemă de diversitate la nivelul microbiotei.

Cum se consumă skyr-ul?

Skyr poate fi consumat la fel ca iaurtul natural. Poate avea diferite arome, ceea ce îi îmbunătățește caracteristicile organoleptice. Desigur, este important să evitați versiunile cu o cantitate mare de zaharuri adăugate pentru a nu genera modificări la nivel metabolic.

În plus, este un aliment care se combină bine cu alte alimente de calitate, precum fulgii de ovăz, nucile și chiar fructele tocate. Poate face parte din micul dejun sau din orice gustare, oferind astfel nutrienți de calitate care ajută la asigurarea unei bune funcționări a sistemului digestiv.

Nu trebuie să uităm nici alternativa includerii skyr-ului în rețetele sărate. De obicei, merge foarte bine cu avocado, cu somon afumat și chiar pe pâine prăjită. Opțiunile de introducere a acestui produs lactat în alimentație sunt variate, așa că vă sfătuim să îl încercați.

Skyr pentru sportivi

Dincolo de beneficiile menționate, skyr este deosebit de important în dieta sportivilor. Reușește să ofere proteine de înaltă calitate într-un context de densitate energetică scăzută.

Datorită acestui fapt, procesele de recuperare pot fi optimizate fără a compromite starea compoziției corporale. Poate fi introdus chiar și în contextul unei diete hipocalorice care are ca scop reducerea procentului de grăsime din organism.

De asemenea, skyr este o sursă bună de calciu. Acest element va ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor, prevenind fracturile în viitor. Oasele sportivilor sunt supuse unui stres ridicat. Este necesară optimizarea aportului de vitamina D și calciu și îmbunătățirea stării masei musculare pentru a evita accidentările.

Includeți skyr în dietă în mod regulat

După cum ați văzut, skyr este un aliment foarte benefic, care poate face parte din dietă în mod regulat, îmbunătățindu-i astfel calitatea. Acest produs oferă o cantitate mare de nutrienți esențiali. În plus, este foarte versatil la nivel culinar. Are caracteristici organoleptice excelente și poate fi combinat cu multe alimente.

Desigur, amintiți-vă că va trebui să vă uitați întotdeauna la eticheta produselor lactate. Nu toate au o calitate bună. Uneori, pot conține aditivi artificiali, precum îndulcitorii, ale căror efecte pe termen mediu nu sunt pe deplin cunoscute. Fiți precauți la consumul acestor substanțe pentru a evita pe viitor disfuncționalitățile care pot afecta sănătatea.

Acum că știți ce este skyr, includeți-l în dietă fără nicio ezitare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.