Ce sunt frunzele de kaffir lime și cum se folosesc în bucătărie?
 

Ce sunt frunzele de kaffir lime și cum se folosesc în bucătărie?

V-ați gândit vreodată să folosiți frunze de kaffir lime pentru a spori aroma preparatelor? Aflați cum puteți profita de ele în bucătărie!
Ce sunt frunzele de kaffir lime și cum se folosesc în bucătărie?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 02 iunie, 2023

Cei pasionați de aroma citricelor trebuie să descopere un ingredient vedetă al bucătăriei thailandeze: frunzele de kaffir lime. Planta este originară din Asia de Sud-Est (Thailanda, Malaezia și Indonezia). De acolo, s-a răspândit pe toate continentele. Frunzele de kaffir lime sunt folosite pentru a aroma diferite preparate, de la supe la salate și chiar prăjeli.

Aroma frunzelor este intensă. Una sau două frunze sunt suficiente într-un preparat. În plus, acestea se remarcă prin compoziția lor nutritivă. Descoperiți proprietățile și utilizările lor în bucătărie!

Frunzele de kaffir lime: origine

Denumirea științifică a plantei este Citrus hystrix. Aparține genului Citrus (Rutaceae), iar mirosul frunzelor și al fructelor sale amintește de cedru. Se caracterizează printr-un parfum intens emanat de glandele uleioase. Planta conține o cantitate mare de ulei, pe lângă alți compuși bioactivi.

În general, toate speciile acestui gen au capacitatea de a se combina între ele. Citrus hystrix împreună cu alte patru specii sunt considerate „specii părinte” pentru nenumărate alte soiuri.

Arborele este mic, cu o înălțime medie de 2 metri, deși poate ajunge până la 10 metri. Fructele au formă sferică sau piriformă și sunt aspre. Pulpa este suculentă, galben-verzuie. Gustul este acid, amar și cu o aromă caracteristică.

Frunzele sunt de culoare verde închis, dar cele tinere sunt mai deschise. Având în vedere aspectul său, arborele este adesea folosit în scopuri ornamentale.

Frunzele de kaffir lime folosite proaspete
Frunzele de kaffir lime sunt apreciate pentru capacitatea lor de a spori aromele.

Componentele active ale frunzelor de kaffir lime

Aceste frunze au o aromă puternică și pătrunzătoare, care nu poate trece neobservată. Această aromă este dată de prezența uleiurilor esențiale, care sunt substanțe foarte volatile.

În prezent, industria cosmetică, agroalimentară și farmaceutică utilizează frunzele ca aromă și ingredient activ. Acestea sunt formate din peste 100 de molecule de alcooli, cetone, aldehide, esteri, terpenoide și fenilpropanoide. Predomină uleiurile precum citronelalul (66,5%) și Z-izocitralul (40,39%).

Experții în cercetarea farmaceutică au descoperit că uleiurile esențiale din frunzele de kaffir lime au o capacitate antioxidantă ridicată. Alți compuși bioactivi, cum ar fi farnesalul, sinensalul și neril propanoatul, sunt responsabili de aroma intensă.

Frunzele de kaffir lime au proprietăți medicinale

Deoarece fructele și frunzele acestei plante sunt o sursă de uleiuri esențiale, acestea au fost studiate pentru a fi folosite în diferite industrii. După cum au indicat Stampella și alți cercetători, în scop medicinal, frunzele de kaffir lime sunt folosite sub formă de infuzie în următoarele scopuri:

  • Ca tranchilizant
  • Pentru a avea grijă de sănătatea inimii
  • Împotriva diabetului
  • Pentru a reduce tensiunea arterială

Maceratul se face cu frunze zdrobite în apă rece. Pentru infuzie, se folosesc aproximativ 4 sau 5 frunze la 1 litru de apă. Infuzia se consumă rece pe tot parcursul zilei.

Cum se folosesc în bucătărie?

Frunzele sunt folosite proaspete, congelate, întregi, tocate sau zdrobite alături de alte condimente. Când sunt adăugat la final, este de preferat să fie folosite crude și tocate mărunt. Nervura mediană a frunzei trebuie îndepărtată.

Deoarece frunza este oarecum groasă, se adaugă întreagă și proaspătă în tocănițe, supe, sosuri, chutney, dressinguri sau curry picant. Se poate folosi și uscată și măcinată pentru aceste preparate.

Cel mai practic mod de utilizare este pudra. Când frunzele sunt deshidratate, uleiurile sunt concentrate, iar aroma este mai puternică.

O cantitate mică de frunze uscate, întregi sau măcinate, este suficientă pentru orice preparat. În exces, aroma acestor frunze poate umbri orice alt condiment. Prin urmare, trebuie să fiți atenți la cantitatea pe care urmează să o folosiți.

Una sau două frunze de kaffir lime vor fi suficiente pentru legume, pește, carne, fructe de mare și dulciuri (în special cele cu fructe ca ingredient principal). Frunzele de kaffir lime vor oferi întotdeauna o notă de prospețime.

Preparat cu frunzele de kaffir lime
Frunzele de kaffir lime sunt folosite la prepararea mâncărurilor dulci și sărate.

Frunzele de kaffir lime sunt un ingredient valoros în bucătărie?

Desigur. Aceste frunze, grație aromei lor distincte, pot spori proprietățile senzoriale ale oricărui preparat care caută să cucerească invitații. Le puteți pregăti și sub formă de infuzie pentru a calma anxietatea sau pentru a scădea tensiunea arterială. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi aceste beneficii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wu, G., Terol, J., Ibanez, V. et al. Genomics of the origin and evolution of CitrusNature 554, 311–316 (2018). https://doi.org/10.1038/nature25447
  • Castroviejo, S., Muñoz Garmendia, F., Navarro, C., Sánchez, A. (2020). Flora iberica IX: 123-128. Real Jardín Botánico, CSIC, Madrid. Disponible en: https://bibdigital.rjb.csic.es/records/item/9895-flora-iberica?offset=1
  • Prakash, B., Kedia, A., Mishra, P. K., & Dubey, N. K. (2015). Plant essential oils as food preservatives to control moulds, mycotoxin contamination and oxidative deterioration of agrifood commodities–Potentials and challenges. Food Control, 47, 381-391.
  • Song, C., Härtl, K., McGraphery, K., Hoffmann, T., & Schwab, W. (2018). Attractive but toxic: emerging roles of glycosidically bound volatiles and glycosyltransferases involved in their formation. Molecular Plant, 11(10), 1225-1236.
  • Warsito, Warsito & Noorhamdani, Noorhamdani & Sukardi, Sukardi & Suratmo, Suratmo. (2018). Assessment of antioxidant activity of citronellal extract and fractions of essential oils of Citrus hystrix DC. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. 17. 1119-1125. 10.4314/tjpr.v17i6.19.
  • Pablo C. Stampella, Norma I. Hilgert & M. Lelia Pochettino. Usos medicinales de los cítricos (Citrus l., Rutaceae) entre los criollos del sur de Misiones (Argentina). GAIA SCIENTIA (2018). VOLUME 12(1): 90-108. Disponible en: https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/94695/CONICET_Digital_Nro.4d9bcee6-518d-4b62-8f54-c348f0b05e10_A.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.