Semințele de pin: valoare nutritivă, beneficii și mod de consum
 

Semințele de pin: valoare nutritivă, beneficii și mod de consum

Ați mâncat vreodată semințe de pin? Acest fruct oleaginos are beneficii pentru sănătate. Aflați care sunt!
Semințele de pin: valoare nutritivă, beneficii și mod de consum
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 14 mai, 2023

Cu siguranță ați auzit de semințele de pin sau le-ați consumat vreodată, dar probabil nu știți de unde vin și ce beneficii aduc sănătății. Aceste nuci delicioase se găsesc în solzii conurilor produse de pinul silvestru sau pinul de pădure. Descoperiți ce beneficii au semințele de pin și cum se consumă!

Semințele de pin sunt consumate crude sau în preparate sărate și dulci. În plus, în ultimul deceniu, recunoașterea valorii lor nutritive a crescut cererea de produs la nivel mondial.

Astăzi sunt considerate cel mai exclusivist și mai scump fruct oleaginos de pe piața internațională.

Ce sunt semințele de pin?

Pinus pinea L. este un conifer originar din zonele de coastă ale Mediteranei. Astăzi, este cultivat în Asia, Australia, Orientul Mijlociu și America de Sud. Arborele poate atinge până la 15 metri înălțime. Acesta produce conurile care adăpostesc semințele sau nucile de pin. Acestea sunt considerate cele mai scumpe nuci din lume, deoarece randamentul lor este minim.

Pentru a obține 1 kilogram de semințe de pin comestibile sunt necesare aproximativ 40 kilograme de conuri. În plus, semințele sunt foarte delicate, deoarece tind să oxideze ușor.

Semințele de pin sunt mici, albicioase și alungite. Pentru a le recolta, conul trebuie lăsat să se usuce vara. Acesta se deschide singur și eliberează semințele. Semințele au o aromă asemănătoare cu cea a migdalelor sau a nucilor românești.

Valoare nutritivă

Semințele de pin au o valoare nutritivă ridicată, oferind grăsimi polinesaturate, vitamine și minerale.

Tipuri de nuci
Semințele de pin sunt cele mai scumpe nuci.

Calorii și macronutrienți

Atât caloriile, cât și macronutrienții sunt exprimați la 100 grame de produs:

 • Calorii: 693
 • Proteine: 14 grame
 • Grăsime totală: 68,6 grame
 • Grăsimi saturate: 4,6 grame
 • Grăsimi mononesaturate (omega-9): 19,9 grame
 • Grăsimi polinesaturate (omega-3): 41,1 grame
 • Carbohidrați: 4 grame
 • Fibre: 1,9 grame

După cum se poate observa în informațiile nutriționale, nucile de pin sunt o sursă importantă de proteine și grăsimi nesaturate, precum omega-3, care reprezintă 60% din totalul grăsimilor. Acest lucru determină o râncezire rapidă, așa că semințele de pin trebuie păstrate departe de lumina soarelui.

O lingură de nuci de pin acoperă 35% din necesarul zilnic de grăsimi polinesaturate. Contribuția energetică este ridicată. Cantitatea de fibre reprezintă aproape jumătate din cantitatea totală de carbohidrați.

Vitamine si minerale

Valorile sunt exprimate în miligrame la 100 grame de nuci de pin:

 • Fier: 5,6
 • Magneziu: 270
 • Zinc: 6,5
 • Potasiu: 780
 • Fosfor: 650
 • Niacină: 6,9
 • Vitamina E: 13,7

În plus, nucile de pin sunt bogate în fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fier. Niacina este în concentrație foarte bună și, atunci când sunt prăjite, tinde să crească și mai mult. Vitamina E este echivalentă cu 10% din doza zilnică recomandată.

Semințele de pin au multe beneficii pentru sănătate

Valoarea nutritivă a nucilor de pin este influențată de compoziția lor chimică, în special de calitatea grăsimii, de vitamine și de minerale.

Sursă de acizi grași omega-9 și omega-3

Lipidele nucilor de pin au caracteristici benefice pentru sănătate. Acidul gras omega-9, cunoscut sub denumirea de acid oleic, se găsește și în uleiul de măsline. Despre acest acid gras s-au scris multe în ceea ce privește prevenirea tulburărilor cardiovasculare.

Acizii grași caracteristici nucilor de pin, pinolenic și sciadonic, sunt acizi grași omega-3 legați de prevenirea bolilor de inimă. Alt acid gras prezent în aceste nuci este acidul linoleic sau omega-6, în echilibru cu omega-3.

Efecte antioxidante

Un alt factor care contribuie la efectele sănătoase ale nucilor de pin este prezența compușilor polifenolici și vitaminici bioactivi. Profesorii Lutz și Loewe vorbesc despre concentrația mare de antioxidanți, vitamina E și fenoli, care au un impact sănătos asupra sănătății.

Polifenolii din făina de semințe de pin au o capacitate mare de a capta radicalii liberi și de a preveni reacția oxidativă în lanț la nivel celular. Din acest motiv, semințele nu pin sunt considerate un aliment funcțional.

Sațietate

Nivelurile ridicate de grăsime din nucile de pin, precum și proteinele, induc sațietatea. Golirea gastrică este încetinită și foamea dispare pentru o lungă perioadă de timp.

Scăderea nivelului de colesterol rău

Profesorii Lutz și Loewe susțin că semințele de pin au un efect antilipogenic, contribuind la scăderea nivelului de trigliceride și LDL sau colesterol rău. Potrivit acestor experți, semințele de pin pot să reducă absorbția colesterolului din dietă datorită prezenței fitosterolilor, precum beta-sitosterolul, campesterolul și stigmasterolul.

În acest fel, consumul de semințe de pin îmbunătățește profilul lipidic. Este recomandat pacienților care au colesterolul ridicat.

Semințele de pin au beneficii pentru colesterol
Semințele de pin ar putea avea un rol în scăderea colesterolului din sânge. Acestea, desigur, trebuie să fie însoțite de o dietă adecvată.

Imunitate

Potrivit unui grup de experți, printre nutrienții care întăresc sistemul imunitar se numără și câteva elemente prezente în nucile de pin. Prin urmare, consumul de semințe de pin este o opțiune bună pentru a crește aportul de zinc, magneziu și fier, favorizând întărirea imunității.

Modul de consum al semințelor de pin

Semințele de pin sunt foarte fragede, cu o aroma fină și puțin dulce. Când sunt proaspete, au un anumit gust rășinos care se diminuează atunci când sunt tocate.

Se pot consuma alături de carne, pește, legume, salate și dulciuri. Există o mare varietate de mâncăruri dulci și sărate care pot fi preparate cu aceste nuci delicioase. De asemenea, pot fi consumate crude și prăjite, ca gustare.

În bucătăria gourmet, ies în evidență câteva preparate savuroase. Cele mai cunoscute sunt vinetele umplute cu roșii și nuci de pin, salata de pepene galben și șuncă iberică cu nuci de pin prăjite sau codul cu nuci de pin și stafide.

Alte feluri de mâncare populare sunt curcanul în stil catalan, cârnații cu cartofi și nuci de pin și spanacul în stil catalan. La capitolul dulciuri, semințele de pin se folosesc în cocas de piñones sau panelletele tipice din Valencia, Catalonia sau Insulele Baleare.

Câte nuci de pin putem consuma pe zi?

În ciuda beneficiilor grăsimii din semințele de pin, trebuie să avem grijă cu aportul zilnic, deoarece numărul caloriilor este ridicat. Prin urmare, 30 sau 40 grame sunt suficiente. Această cantitate înseamnă aproximativ 200 calorii, 4 grame de proteine, 12 grame de grăsimi omega-3 și 6 grame de grăsimi omega-9.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.