Ce sunt și cum se prepară almojábanas?
 

Ce sunt și cum se prepară almojábanas?

Vă vom învăța cum să pregătiți almojábanas într-un mod simplu. Sunt pâinici mici cu brânză, care sunt foarte comune în bucătăria sud-americană.
Ce sunt și cum se prepară almojábanas?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Almojábanas reprezintă un tip de pâine foarte popular în Columbia. Este simplu de preparat și are o textură și o aromă excelente. Almojábanas pot fi incluse în alimentație cu moderație, deoarece sunt o sursă de carbohidrați. De asemenea, sunt o variantă mai bună decât pâinea albă, deoarece nu sunt făcute cu făină de grâu.

Este important de menționat că prezența carbohidraților în dietă este recomandată în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, ar trebui să alegeți întotdeauna alimente care oferă zaharuri cu lanț lung. Acestea au un proces de absorbție mai lent, așadar vor avea un impact mai mic asupra nivelului de glucoză din sânge și astfel vor proteja sănătatea pancreatică pe termen mediu.

Ingrediente pentru a prepara almojábanas

Pentru a pregăti niște almojábanas fabuloase, vor fi necesare următoarele ingrediente:

 • O cană de făină de porumb prefiartă
 • 2 linguri de zahar alb granulat
 • 1 linguriță de praf de copt
 • 1/4 linguriță de sare
 • 4 căni de caș, queso fresco sau brânză proaspătă frământată
 • 1 ou mare bătut la temperatura camerei
 • Lapte
Platou cu almojábanas

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Preîncălziți cuptorul la 230 de grade Celsius cu căldură de sus și jos.
 2. Într-un castron mare, amestecați ingredientele uscate, adică făină, zahăr, praf de copt și sare.
 3. Apoi, adăugați brânza și amestecați bine, astfel încât toate elementele să fie bine integrate.
 4. În acest moment, adăugați oul și începeți să lucrați aluatul cu mâinile.
 5. Turnați laptele puțin câte puțin până obțineți un rezultat omogen.
 6. Împărțiți aluatul în aproximativ 10 sau 12 părți egale și modelați-le în bile mici.
 7. Puneți pâinile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
 8. Coaceți almojábanas timp de 15 până la 20 de minute, până când devin maro auriu.
 9. Lăsați-le să se răcească puțin înainte de a le consuma.

Beneficiile pâinicilor almojábanas

Consumul de almojábanas în cantități moderate poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea trebuie incluse în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Pe lângă asigurarea echilibrului energetic, este esențială evitarea deficitelor nutriționale care pot afecta negativ funcționarea organismului uman.

Oferă o cantitate mare de energie

Almojábanas sunt alimente foarte energizante, în principal datorită conținutului lor de făină și brânză. Acestea permit umplerea eficientă a rezervelor de glicogen, ceea ce este decisiv pentru sportivi. Este esențial să se asigure un aport bun de carbohidrați înainte de antrenament pentru a preveni apariția precoce a oboselii și pentru a crește performanța fizică.

În plus, după antrenamentele de forță, este important să putem înlocui glicogenul pierdut. Pentru aceasta, vom consuma carbohidrați împreună cu o doză de proteine cu mare valoare biologică, așa cum ne sfătuiește un studiu publicat în revista Nutrients. Din fericire, almojábanas oferă ambii nutrienți.

Previn problemele musculare

Este necesar să acoperim zilnic necesarul de proteine. În caz contrar, anumite patologii care afectează masa slabă, precum sarcopenia, ar putea apărea în timp. Potrivit cercetărilor publicate în revista BioMed Research International, o dietă adecvată trebuie combinată cu exerciții fizice regulate pentru a evita această problemă. Cel puțin jumătate dintre proteine trebuie să aibă o valoare biologică ridicată.

Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pentru menținerea sănătății oaselor în timp. Acest element face parte din structura scheletului. Obținerea unei cantități adecvate va reduce riscul de a suferi fracturi și alte probleme care condiționează funcționalitatea organismului, așa cum se arată într-un studiu publicat în revista Nutrients.

Pâine feliată

Brânza este o sursă de calciu. Cu toate acestea, va fi necesar să ne asigurăm că nivelurile de vitamina D din organism sunt optime. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne expunem la lumina soarelui în mod frecvent. Radiațiile solare stimulează sinteza endogenă a vitaminei D și astfel se realizează o fixare optimă a mineralului la nivel osos.

Precauții atunci când consumați almojábanas

Deși almojábanas pot fi incluse cu moderație în contextul unei alimentații sănătoase, trebuie luate în considerare anumite precauții în ceea ce privește consumul lor. Sunt alimente foarte energizante, așa că nu trebuie folosite la mesele principale. Ar trebui să fie principala sursă de carbohidrați din farfurie.

Persoanele cu intoleranță la lactoză pot dezvolta reacții neplăcute. În acest caz, puteți alege o brânză fără lactoză pentru a preveni disconfortul ulterior. Atunci când alegeți o garnitură, evitați sosurile pentru a nu adăuga mai multe calorii în farfurie.

Pregătiți o rețetă simplă de pâine almojábanas

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți almojábanas acasă fără multe ingrediente. Vă puteți bucura de această rețetă la oricare dintre mesele principale. Mai ales in cazul sportivilor, poate servi la îmbunătățirea proceselor de recuperare printr-un aport mare de carbohidrați.

Pentru o sănătate bună, este necesar să combinați o alimentație corectă cu alte obiceiuri adecvate de stil de viață. Acestea includ exerciții fizice regulate, odihnă bună și expunerea frecventă la lumina soarelui. Veți ajuta la reducerea incidenței patologiilor complexe pe termen mediu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.