Cum să slăbești fără a urma o cură - Doza de Sănătate
 

Cum să slăbești fără a urma o cură

Cel mai bun mod de a avea o greutate sănătoasă și stabilă este îmbunătățirea alimentației fără a urma o dietă restrictivă. În acest fel, nu numai că poți lupta împotriva obezității, ci îți poți îmbunătăți și calitatea vieții!
Cum să slăbești fără a urma o cură
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Urăști să fii la dietă? O dietă restrictivă nu este cel mai bun mod de a pierde în greutate și de a te menține în formă pe termen lung. Potrivit experților, aceasta oferă doar schimbări pe termen scurt. Așadar, cum poți să slăbești fără a urma o cură drastică?

Cel mai bun mod de a ajunge la o greutate sănătoasă este să-ți îmbunătățești dieta fără a fi nevoie să recurgi la extreme. În acest fel, nu numai că poți combate obezitatea, ci îți poți îmbunătăți calitatea vieții!

O dietă restrictivă te poate ajuta să slăbești?

Tacâmuri pe o farfurie goală

Majoritatea oamenilor au încercat una dintre aceste diete sau cunosc pe cineva care a făcut-o. Principalul lucru de luat în considerare este următorul: la început, oamenii pierd în greutate, dar simt anxietate din cauza numeroaselor restricții. În cele din urmă, ajung să abandoneze dieta, deoarece este prea complicată. Acest lucru se termină cu un efect de yo-yo.

De ce se întâmplă acest lucru în cazul dietelor restrictive?

În prima fază, persoana este motivată și este ușor să urmeze dieta pe care a ales-o. Din cauza deficitului caloric, observă că slăbește rapid.

Cu toate acestea, observă și că multe alimente sunt interzise, în funcție de tipul dietei „minune”… și că aceste alimente sunt din ce în ce mai greu de evitat.

Aceste diete pot provoca deficiențe nutriționale și pot fi în cele din urmă nesănătoase. De asemenea, din perspectivă psihologică, pot crește nivelul de anxietate, lipsa de concentrare, iritabilitatea și chiar riscul de a suferi de depresie. Toate aceste simptome pot duce la o tulburare alimentară.

Când persoana este deja scufundată în toate aceste simptome fizice și psihice, devine din ce în ce mai dificil să urmeze dieta din cauza frustrării pe care aceasta o generează.

Cum să slăbești fără a urma o cură

În loc să adopți o dietă restrictivă și să te expui la orice pericol, îți recomandăm să alegi alte modalități de a pierde în greutate care nu au nicio legătură cu alimentația restrictivă.

Ești gata să încerci aceste opțiuni? Dacă da, continuă să citești sfaturile pe care urmează să ți le oferim. De asemenea, nu uita faptul că perseverența este esențială atunci când încerci să obții rezultate.

1. Bea suficientă apă

Fată care știe cum să slăbești fără a urma o cură
Apa este necesară pentru funcțiile de bază ale corpului. Te menține plin de energie și te împiedică să mănânci alimente inutile.

Deși pare o exagerare, este adevărat. Apa este foarte sănătoasă pentru organism. Crezi sau nu, consumul de apă te poate ajuta să pierzi în greutate.

Apa te ajută să elimini toxinele și te menține hidratat/ă și energizat/ă. Acest lucru te poate împiedica să mănânci alimente bogate în zahăr pentru a te simți sătul/ă. Apa va face acest lucru!

De asemenea, te va ajuta să elimini aproape întotdeauna gustările dintre mese.

2. Uită de mașină: mergi pe jos!

În zilele noastre, mașina este mijlocul obișnuit de transport al tuturor. Știm că este foarte confortabil, dar poate interfera cu călătoria către slăbire. Pe lângă faptul că este dăunător mediului, mersul cu mașina ne împiedică să facem în mod activ unul dintre cele mai bune exerciții fizice existente: mersul pe jos.

3. Identifică alimentele nesănătoase

Secretul nu este adoptarea unei diete restrictive, ci mai degrabă identificarea alimentelor care te-ar putea determina să te îngrași. Scopul este să le scoți treptat din viața ta. Băuturile răcoritoare industriale, prăjiturile și toate acele alimente cu grăsimi saturate sunt o alegere foarte proastă pentru organism, potrivit unui articol publicat în revista BMC Public Health.

4. Spune adio stresului

Fată obosită la serviciu
Stresul ne afectează pe toți. Folosește tehnici de relaxare și elimină sursa anxietății.

Crezi sau nu, stresul este rău pentru sănătate și va contribui, de asemenea, la creșterea în greutate. Cel mai bine este să identifici ce îți provoacă anxietate.

Identifică și elimină tot ceea ce generează stres în viața de zi cu zi. Nimic nu merită să-ți sacrifici sănătatea. Stresul poate fi declanșatorul multor boli și cel mai bine este să-l elimini la timp. Pentru a te relaxa, poți practica exerciții de meditație sau alte activități relaxante.

Alte strategii, precum suplimentarea cu melatonină, s-au dovedit eficiente în reducerea nivelurilor de anxietate, potrivit unui studiu publicat în 2017. Aportul regulat al acestei substanțe poate îmbunătăți calitatea odihnei și poate ajuta la reducerea stresului, care are un impact pozitiv asupra sănătății și pierderii în greutate.

5. Dansează și distrează-te

Exercițiile fizice te ajută să arzi grăsimi. Una dintre activitățile pe care le poți include în rutina zilnică este dansul, deoarece mișcările alerte te vor face să transpiri. Nu te vei simți obosit/ă pentru că te vei distra foarte mult! Unele săli de sport au programe de dans pentru a slăbi.

6. Dormi suficient

Tânără care știe cum să slăbești fără a urma o cură
O odihnă bună îți va oferi mai multă energie pentru a face față zilei de lucru.

Experții ne recomandă să dormim între 6 și 8 ore pentru a avea performanțe ridicate în activități și pentru a ne menține sănătoși. Dacă dormi corespunzător și suficient, te vei simți mult mai bine. Pentru început, te vei simți mai puțin stresat/ă și vei avea mult mai multă energie.

Conform publicației American Journal of Epidemiology, restricționarea somnului poate provoca probleme metabolice și, în cele din urmă, ne poate determina să ne îngrășăm.

7. Gătește acasă pentru a evita o dietă restrictivă

Gătitul acasă poate face o diferență imensă. Mâncatul la restaurant te împiedică să cunoști toate ingredientele care sunt puse în mâncare. De asemenea, nu știi cu câtă grăsime este preparată și dacă mâncarea este de cea mai bună calitate. Pregătirea propriilor alimente te va ajuta să știi ce este mai bine pentru sănătate.

Poți să slăbești fără a urma o cură drastică

În concluzie, este posibil să slăbești în siguranță și sănătos fără o dietă restrictivă. Un stil de viață sănătos îți va oferi rezultate sigure și permanente. Îmbunătățirea anumitor aspecte ale vieții zilnice și exercițiile fizice regulate te pot ajuta să reduci kilogramele în plus, fără efect de yo-yo.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhao Y., Wang L., Xue H., Wang H., Wang Y., Fast food consumption and its associations with obesity and hypertension among children: results from the baseline data of the childhood obesity study in China mega cities. BMC Public Health, 2017.
  • Impellizzeri P., Vinci E., Gugliandolo MC., Cuzzocrea F., et al., Premedication with melatonin vs midazolam: efficacy on anxiety and compliance in paedriatric surgical patients. Eur J Pediatr, 2017. 176 (7): 947-953.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.