Cum scade potasiul tensiunea arterială?
 

Cum scade potasiul tensiunea arterială?

Potasiul este un mineral pe care organismul îl folosește pentru a regla anumite funcții. Cum se obține și cum influențează potasiul tensiunea arterială?
Cum scade potasiul tensiunea arterială?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 18 martie, 2024

Hipertensiunea arterială este o tulburare gravă care crește riscul de afectare a inimii, creierului, rinichilor și altor organe. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1,28 miliarde de adulți între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune. O modalitate de a o controla este prin ajustarea aportului de nutrienți, cum ar fi potasiul, care scad tensiunea arterială.

Experții de la Asociația Americană a Inimii spun că potasiul poate scădea efectele sodiului. Cel mai indicat este să creșteți aportul prin alimentație (la adulții cu o tensiune arterială mai mare de 120/80 mm Hg).

Ce este potasiul și cum se obține?

Potasiul este un mineral care se găsește în multe alimente. Este un tip de electrolit de care organismul are nevoie pentru funcționarea inimii, a rinichilor, a transmisiei nervoase și a contracției musculare.

Dietele bogate în potasiu ajută la evitarea efectelor nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul se găsește în fructele roșii sau violet, precum strugurii și murele, în legume cu frunze verzi și în citrice. Legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii, sfecla, țelina și tuberculii, oferă, de asemenea, cantități suficiente.

De cât potasiu avem nevoie?

Ca și alți micronutrienți, cantitatea de potasiu necesară pe zi depinde de vârstă și sex. În general, pentru un adult sănătos, Societatea Spaniolă de Nefrologie recomandă un aport de 3.500 de miligrame pe zi, care poate ajunge până la 4.700 de miligrame.

Cerințele minime variază între 1600 și 2000 de miligrame zilnic. Din fericire, există mai multe alimente și băuturi naturale care îl conțin.

Strugurii au potasiu pentru a reduce tensiunea arterială.
Strugurii au o cantitate interesantă de potasiu. Prezența lor în dietă promovează sănătatea cardiovasculară.

De ce potasiul scade tensiunea arterială?

Potasiul, ca principal cation în interiorul celulei, a fost subestimat în dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, există dovezi care indică faptul că deficiența acestuia este critică în creșterea tensiunii arteriale.

Pentru a înțelege mai bine cum reușește potasiul să controleze tensiunea arterială, trebuie să ne concentrăm pe rinichi și pe sodiu. Când există mult sodiu în circulație, este dăunător. Rinichii au un mecanism de a elimina excesul de sodiu.

Nivelurile adecvate de potasiu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, deoarece ajută la eliminarea excesului de sodiu în rinichi, în loc să-l rețină. În plus, potasiul ameliorează tensiunea care apare în pereții vaselor de sânge.

Efectul pozitiv al potasiului asupra sistemului vascular scade alte riscuri pentru sănătate. De exemplu, prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge din creier puteți preveni un accident cerebrovascular (ACV). La nivelul rinichilor poate preveni insuficienta renala.

In cazul invers, unii specialisti au aratat ca o deficienta produce o functionare proasta a arterelor. Are loc și o creștere a stresului oxidativ și a sodiului în interiorul celulelor.

Acest lucru este agravat atunci când nivelurile scăzute de potasiu scad substanțele vasodilatatoare, cum ar fi oxidul nitric. În cele din urmă, în ciuda stimulării hormonilor care reglează tensiunea arterială, deficiența de potasiu produce hipertensiune arterială.

Recomandări pentru creșterea consumului de potasiu

S-a constatat că pacienții hipertensivi care își măresc consumul de legume și fructe bogate în potasiu îmbunătățesc semnele de disfuncție arterială, scad tensiunea arterială și au un prognostic cardiovascular favorabil.

Asociația Americană a Inimii explică, de asemenea, că planul de alimentație DASH pentru o inimă mai sănătoasă ajută la controlul tensiunii arteriale. Acest ghid se concentrează asupra surselor de alimente sănătoase, cum ar fi peștele, carnea de pasăre fără piele, fructele, legumele și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi.

Să ne uităm mai detaliat la o listă de alimente care sunt surse de potasiu:

  • Fructe: banane, portocale, kiwi, pepeni, prune uscate, mango, curmale, struguri.
  • Legume: avocado, broccoli, cartofi dulci, dovleac, cartofi, dovleac, roșii, spanac și chard.
  • Leguminoase: mazăre și fasole uscată, fasole neagră, linte, năut.
  • Lactate: lapte degresat, iaurt degresat, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Carne slaba, pasare si peste.
  • Nuci și semințe: alune, migdale, susan, fistic.
  • Tarate si produse cu tarate.

Pe de altă parte, următoarele alimente au un conținut scăzut de potasiu:

  • Fructe: mere, grepfrut, piersici, pere, ananas.
  • Legume: varză, vinete, castraveți, salată verde, ceapă.
  • Alte alimente: orez, paste, pâine și derivatele acestora.

Este indicat să folosiți suplimente de potasiu?

Multe suplimente de vitamine și minerale conțin potasiu. Există și cele care oferă doar acest mineral. Le găsim sub formă de clorură de potasiu, fosfat de potasiu, aspartat de potasiu, bicarbonat de potasiu și gluconat.

Încă nu s-a dovedit care este cel mai bun supliment. În plus, majoritatea oferă doar cantități mici care nu ajung la 100 de miligrame per doză.

Suplimente de potasiu pentru scăderea tensiunii arteriale.
Suplimentele de potasiu nu au dovezi suficiente pentru a fi recomandate la adulții cu hipertensiune arterială.

Cum știu dacă primesc suficient potasiu?

Unii oameni sunt mai predispuși decât alții să obțină suficient potasiu. Pacienții cu boală inflamatorie intestinală, cei care folosesc laxative și diuretice sau cei care suferă de tulburare pica vor avea probleme în menținerea nivelurilor normale ale mineralului.

Cea mai bună modalitate de a asigura un aport bun de potasiu este să consumi suficiente legume și fructe, reducând în același timp alimentele ultraprocesate și cele bogate în sare sau sodiu.

O dietă bazată pe alimente naturale și sănătoase poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale la cei care suferă de hipertensiune arterială. De asemenea, amintiți-vă că ar trebui să urmăriți un stil de viață mai bun, care să ia în considerare activitatea fizică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.