De ce a ști să asculți face parte din îngrijirea bătrânilor?
 

De ce a ști să asculți face parte din îngrijirea bătrânilor?

Ascultarea activă este o abilitate pe care toată lumea ar trebui să o dezvolte, în special cei care au grijă de bătrâni.
De ce a ști să asculți face parte din îngrijirea bătrânilor?
Maria Alejandra Morgado Cusati

Scris și verificat de filosoful Maria Alejandra Morgado Cusati.

Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2023

Auzirea și ascultarea nu sunt la fel. Ascultarea activă presupune atenția la sensul din spatele cuvintelor, pentru a înțelege și respecta sentimentele sau ideile vorbitorului. A ști să asculți este o calitate pe care toată lumea ar trebui să o dezvolte, deoarece este cea mai bună modalitate de a întări legăturile, de a rezolva conflicte și de a-i ajuta pe ceilalți.

Atunci când ne pasă de o altă persoană, ascultarea activă și empatică devine și mai relevantă. Este cea mai eficientă modalitate de a recunoaște nevoile altei persoanei.

De ce a ști să asculți face parte din îngrijirea bătrânilor?

Toți vârstnicii, atât cei care au probleme, cât și cei care nu au probleme, necesită o atenție specială. Aceasta implică îngrijiri medicale, asistență socială, timp petrecut împreună și altele. Un aspect crucial care este adesea trecut cu vederea este nevoia de a fi auzit și înțeles de către cei dragi, de îngrijitori și de societate în general.

A ști să asculți este un proces fundamental care contribuie semnificativ la bunăstarea și calitatea vieții bătrânilor. Acest studiu a stabilit că ascultarea activă susține sănătatea mintală la persoanele în vârstă. Prin urmare, este un proces care nu trebuie ignorat.

Printre marile sale beneficii se numără următoarele:

  • Facilitează cunoașterea nevoilor reale ale vârstnicilor, ceea ce va ajuta la satisfacerea lor în mod adecvat.
  • Încurajează disponibilitatea, apropierea, înțelegerea și întâlnirile intergeneraționale.
  • Ajută în caz de stres, tristețe, disperare, durere și angoasă.
  • Combate singurătatea.
  • Întărește legăturile. Îi va ajuta pe bătrâni să-și exprime problemele cu încredere.
  • Promovează încrederea, siguranța și stima de sine a persoanelor în vârstă.

Cum să exersezi ascultarea activă?

Tânără și bunica ei
Înțelegerea problemelor fizice și emoționale prin care trec adulții în vârstă este esențială pentru a ști să asculți corect.

Ascultarea activă implică energie suplimentară și dăruire. Prin urmare, nu avem tendința să o aplicăm zilnic. În general, în timp ce celălalt se exprimă, ne gândim la alte subiecte care ne interesează mai mult. În cele din urmă, creăm neînțelegeri sau conflicte inutile.

Trebuie să evităm acest obicei și să practicăm ascultarea activă. Pentru a face acest lucru, recomandăm următoarele:

1. Acordă atenție limbajului corpului

Gesturile și expresia corporală sunt o parte fundamentală a comunicării, deoarece ne oferă informații valoroase despre interlocutor. Fii atent la priviri, la mișcarea mâinilor, la tensiunea umerilor, la expresiile faciale, la tonul vocii, etc. Acest lucru îți va oferi câteva indicii despre dispoziție.

De asemenea, încearcă să fii atent la corpul tău și să transmiți deschidere și înțelegere. Evită să-ți încrucișezi brațele, să te încrunți, să caști sau să-ți pui mâinile pe șolduri.

În schimb, poți avea o privire plină de compasiune, poți zâmbi sau poți strânge mâna interlocutorului.

2. Parafrazează mesajul interlocutorului

Aceasta implică rezumarea și rostirea în propriile cuvinte a mesajului perceput. Interlocutorul va observa că l-ai ascultat cu atenție. Un exemplu este: „Îmi pot da seama din tonul vocii tale că acest lucru este important pentru tine. Ceea ce cred că încerci să spui este… Nu-i așa?”

3. Pune întrebări doar dacă este necesar

Dacă nu ești sigur de mesaj, cel mai bine este să întrebi direct. Este o modalitate eficientă de a-l invita pe cel din fața ta să vorbească despre sentimentele și ideile sale.

Alte recomandări pentru a da dovadă de interes și a ști să asculți

Bunic și nepoată
Pentru ca relația dintre îngrijitor și persoana în vârstă să fie adecvată, este important ca nevoile ambelor părți să fie respectate.

Majoritatea îngrijitorilor au o listă lungă de lucruri de făcut. Cu toate acestea, acordă timp pentru a asculta persoana iubită care îmbătrânește. Acest lucru poate însemna amânarea altor sarcini. Totuși, transmite un mesaj important: ceea ce au de spus oamenii în vârstă contează.

Evită răspunsurile grăbite. În schimb, amână conversația pentru altă dată și nu uita să o începi din nou când ai timp.

A ști să asculți: un leac pentru suflet

Persoanele în vârstă au nevoie de sprijin și înțelegere, mai ales că bătrânețea presupune o serie de schimbări care le perturbă rutina și le face din ce în ce mai dependente.

Acest lucru generează stres, anxietate și chiar depresie. În acest caz, cel mai bun mod de a le ajuta să se simtă mai bine este ascultarea activă. Dacă ai grijă de cineva mai în vârstă, nu subestima puterea acestui instrument!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.