De ce foștii se întorc mereu...
 

De ce foștii se întorc mereu...

Te-ai întrebat vreodată de ce unii foști încearcă mereu să se întoarcă la tine? Răspunsul te poate surprinde.
De ce foștii se întorc mereu...

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Cu siguranță te-ai întrebat dacă este adevărat că foștii se întorc mereu. De asemenea, este probabil ca acest gând să fi apărut ca urmare a unei despărțiri.

Când o relație se termină, este normal să te simți copleșită, mai ales dacă cealaltă persoană a decis să-i pună capăt și te-a luat prin surprindere.

Toți foștii se întorc mereu?

Cuplu pe bancă în parc

Depinde de mai mulți factori, dar cel mai important este motivul separării. Dacă fostul tău a fost cel care a luat decizia de a vă despărți, poate să regrete. Dacă despărțirea a fost decizia ta, este posibil să nu fie de acord cu motivele tale. Poate că ți-a cerut „un timp să te gândești” sau a crezut că îl vei aștepta în timp ce îți limpezești mintea.

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care un fost dorește să se întoarcă este adesea din cauza amintirilor. Dacă relația ta a fost frumoasă și despărțirea a fost cordială (în anumite limite), probabil că are o imagine bună despre tine. Acest lucru se poate întâmpla și dacă după despărțire ați păstrat legătura sau ați continuat să fiți prieteni.

De ce foștii se întorc mereu?

Revenind la acei foști care nu renunță sau care cred că pot reapărea oricând vor, motivele pot fi multe. Cele mai frecvente sunt următoarele:

1. Pentru că te cunoaște deja

Începerea unei relații de la zero necesită efort. Când vrei să impresionezi, apelezi la ce e mai bun din tine: haine noi, parfum sau o anumită exagerare când vorbești despre tine, printre alte aspecte. Sunt acțiuni simple care, totuși, fac parte din iluzia începutului.

Fostul tău poate fi singur și prea leneș pentru a trece din nou prin această aventură. Este posibil ca el să prefere să se întoarcă la cineva pe care îl cunoaște deja (în acest caz, tu). Ar sări peste pașii inițiali și ar avea aceleași avantaje ca înainte (fie că este vorba despre sex, bani sau atenție).

Desigur, acest motiv nu este suficient pentru ca relația să funcționeze, deoarece trebuie să existe angajament, interes și respect.

2. Pentru că își amintește doar părțile bune

În timp, unii oameni uită și își idealizează foștii parteneri. Își amintesc doar de vremurile bune și creierul lor le ascunde motivele despărțirii.

În aceste situații, este obișnuit să apară dorul. Nostalgia este un sentiment plăcut, dar nu se bazează întotdeauna pe amintiri reale.

3. Pentru că este gelos

Sunteți prieteni pe rețelele de socializare ?Aveți prieteni comuni? Atunci știe cât de bine o duci fără el. Dacă te-ai văzut cu cineva nou, poate că mândria lui rănită este mai puternică decât el. Nu te va lăsa să te vezi cu altul!

Fii foarte atentă! Odată ce își atinge scopul, își va pierde interesul pentru tine.

4. Pentru că vrea sex

Desigur, este unul dintre cele mai faimoase motive pentru care foștii se întorc aproape întotdeauna… sau nu pleacă deloc. Dacă v-ați simțit grozav în privat, de ce ar trebui să renunțe?

Problema este că, dacă încă ești îndrăgostită, poate fi dăunător și supărător. La un moment dat îți vei da seama că te vrea doar pentru sex și nimic mai mult.

5. Pentru că este posesiv

Uneori, foștii parteneri se întorc pentru a-și revendica statutul de putere și control. Acest tip de persoană este toxică, creând un mediu de dependență emoțională și anxietate de despărțire. Fii atentă dacă s-a schimbat cu adevărat sau s-a adaptat temporar pentru a-și atinge scopul.

 

S-a schimbat cu adevărat?

Nu toți foștii care se întorc o fac pentru profit. Este adevărat că, în anumite circumstanțe, unii regretă greșelile și sunt dispuși să ia relația în serios.

În acest caz, este important să-ți amintești motivul despărțirii. Dacă ați fost în relații bune și încă ai sentimente pentru el, poate că este timpul să reflectezi asupra posibilității de a relua relația.

Dacă, pe de altă parte, s-a întâmplat ceva traumatizant, gândește-te de două ori. Meriți să fii fericită cu cineva care te prețuiește cu adevărat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Journal of Social and Personal Relationships. (2013). “It’s complicated”: The continuity and correlates of cycling in cohabiting and marital relationships. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407513501987
  • Social Psychological and Personality Science. (2017). Wanting to Stay and Wanting to Go: Unpacking the Content and Structure of Relationship Stay/Leave Decision Processes. https://doi.org/10.1177/1948550617722834
  • Nelson, Noelle. Dangerous Relationships: How To Identify And Respond To The Seven Warning Signs Of A Troubled Relationship. Da Capo Press, 2001.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.