O dietă care te ajută să-ți reglezi glicemia - Doza de Sănătate
 

O dietă care te ajută să-ți reglezi glicemia

Consumul de alimente cu abilitatea de a regla glicemia nu este indicat doar celor care suferă de diabet. Din contră, acest obicei ne poate ajuta pe toți să evităm mâncatul între mese.
O dietă care te ajută să-ți reglezi glicemia

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Diabeticii și persoanele care simt nevoia să mănânce dulciuri deși nu le este foame ar trebui să includă alimente cu abilitatea de a regla glicemia în dieta lor zilnică. Dintre alimentele care te ajută să-ți reglezi glicemia, cele mai eficiente sunt Stevia rebaudiana, scorțișoara, mazărea, drojdia de bere și ovăzul.

În articolul de azi te invităm să descoperi care sunt proprietățile benefice oferite de alimentele tocmai enumerate și cum le poți utiliza pentru a-ți regla glicemia în mod natural.

5 alimente cu ajutorul cărora îți reglezi glicemia

Stevia rebaudiana

Primul aliment ce poate regla glicemia pe care vrem să ți-l prezentăm este Stevia rebaudiana. În ultimii ani, această plantă originară din Paraguay a devenit o alternativă foarte populară a zahărului și a îndulcitorilor artificiali. Pe lângă faptul că este dulce, Stevia rebaudiana are numeroase proprietăți terapeutice.

Multe persoane care suferă de diabetul de tip II au reușit să-și protejeze sănătatea cu ajutorul acestei plante. Poți utiliza frunzele sale (fie proaspete, fie uscate) sau poți achiziționa extract de Stevia rebaudiana.

Evită însă îndulcitorii pe bază de Stevia rebaudiana. Aceste produse nu conțin aproape deloc planta propriu-zisă și sunt atât de rafinate încât nu prezintă niciun beneficiu medicinal.

Poți să îți reglezi glicemia cu ajutorul unor plante

Scorțișoara

Această mirodenie delicioasă are abilitatea de a reduce glicemia, nivelul de colesterol și nivelul de lipide din sânge. Scorțișoara poate să mențină valorile substanțelor menționate scăzute pentru o perioadă scurtă după ce o consumi.

Conform cercetărilor științifice, scorțișoara crește sensibilitatea organismului la insulină, hormonul al cărui rol este să țină sub control glicemia. Tipul de scorțișoară cel mai benefic pentru organism este cel Ceylon. Poți să iei tablete cu scorțișoară Ceylon sau să incluzi acest ingredient în preparate și ceaiuri.

Dacă fierbi puțină scorțișoară cu lapte vegetal (de migdale, de alune, de ovăz sau de orez) pentru 15 minute, vei obține o băutură delicioasă. Adaugă puțină cacao sau extract de vanilie, după gust. Ca să-ți reglezi glicemia, doza zilnică recomandată de scorțișoară este de 1-6 g (aproximativ o linguriță).

Poți să îți reglezi glicemia cu scorțișoară

Mazărea

Mazărea, deseori numită „insulina vegetală”, are o valoare nutritivă foarte mare, datorită căreia prezintă abilitatea de a regla glicemia. Acest beneficiu se datorează în mod special conținutului său de fibre și proteine.

După ce servești o masă care include mazăre, glicemia nu crește în exces (ceea ce de obicei se întâmplă în acest moment), ci rămâne stabilă. Această leguminoasă nu permite celorlalte alimente consumate să modifice indicele glicemic.

Cel mai bine este să consumi mazărea proaspătă, pe care o poți fierbe cu alte legume sau cartofi. De asemenea, acest aliment poate fi combinat și cu ouă sau ciuperci. O altă variantă este să achiziționezi mazăre sub formă de pulbere.

Drojdia de bere

Drojdia de bere este un aliment medicinal bogat în vitamine și minerale, în special în crom. Rolul cromului este să regleze glicemia, motiv pentru care este un supliment excelent pentru diabetici sau pentru cei care poftesc frecvent dulciuri.

Poți achiziționa drojdie de bere sub formă de pulbere (poate fi amestecată cu sucuri și iaurt) sau, dacă nu îți place gustul său ușor amar, poți opta pentru tablete cu drojdie. Anumite firme care produc drojdie de bere au reușit să îndepărteze gustul obișnuit al acestui produs.

Poți să îți reglezi glicemia cu drojdie de bere

Reglezi glicemia cu ovăz

Ovăzul reprezintă o cereală bogată în fibre solubile. Acest tip de fibre încetinește digestia și absorbția carbohidraților, prevenind creșterea exagerată a glicemiei și secreția excesivă de insulină ce au loc după servirea mesei.

Poți consuma fulgi de ovăz la micul dejun sau poți include această cereală în diverse preparate dulci și gustoase. Ovăzul este un ingredient ideal pentru a îngroșa supele și cremele și a mări consistența smoothie-urilor. De asemenea, poți să-l combini cu diverse făinuri pentru a prepara biscuiți și fursecuri.

Mai poți prepara băuturi pe bază de ovăz, pe care să le servești la micul dejun sau ca gustare. Nu te vei sătura niciodată de acest aliment hrănitor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.