Importanța preludiului sau a jocurilor înainte de sex
 

Importanța preludiului sau a jocurilor înainte de sex

Preludiul este un aspect esențial în relațiile sexuale. În ciuda acestui fapt, este des neglijat. Care sunt beneficiile sale? În ce constă?
Importanța preludiului sau a jocurilor înainte de sex
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sexualitatea trebuie să fie o sursă de plăcere, relaxare și conexiune umană. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, întâlnirile sexuale nu sunt satisfăcătoare. Acest lucru tinde să apară din cauza absenței preludiului. Se spune adesea că femeile au cel mai mult nevoie de el; cu toate acestea, și bărbații au beneficii în urma practicării preludiului. Care este importanța preludiului sau a jocurilor înainte de sex?

Rutina zilnică, graba și obligațiile nu ne lasă timpul sau energia necesară pentru a avea grijă de relațiile intime. Astfel, multe cupluri ajung să facă sex în mod monoton și automat, concentrându-se doar pe penetrare. Preludiul ne încurajează să savurăm momentul.

Care este importanța preludiului?

Preludiul cuprinde toate acțiunile care au loc înainte de a avea contact sexual. De altfel, orice acțiune sau element care ajută la crearea unui climat favorabil și la creșterea dorinței se încadrează în această categorie.

Cu toții știm despre existența acestui lucru și, deși atât bărbații, cât și femeile și-l doresc și se bucură de el, nu îi acordăm întotdeauna importanța pe care o merită. Trebuie să ne amintim că oamenii nu sunt mașini, ci ființe complexe cu corp, minte și lume emoțională. Aceste trei componente joacă un rol cheie în întâlnirea sexuală.

Jocurile înainte de sex au scopul de creștere a dorinței și a excitării, adică primele două faze ale răspunsului sexual uman. Fără ele, trecem direct în fazele de platou și orgasm, lipsindu-ne de o parte critică a procesului. De ce să renunțăm la o astfel de experiență?

Tineri care cunosc importanța preludiului

Care sunt beneficiile preludiului?

Beneficiile preludiului sunt dezvoltate atât fizic, cât și psihologic. Fac din sex o experiență mult mai complexă și plină de satisfacții. Iată câteva dintre principalele sale efecte!

Evitați să faceți sex inconfortabil sau dureros

Preludiul și jocurile cresc excitația și generează o serie de modificări în organism, care îl pregătesc pentru actul sexual. Mai exact, în cazul femeilor, ajută la lubrifierea și dilatarea adecvată a vaginului. În acest fel, se evită disconfortul sau durerea care pot apărea atunci când preludiul este ignorat.

Crește și sporește plăcerea

Când dorința crește, există o recepție mai mare a stimulilor. Privirile, săruturile, mângâierile… fiecare act este trăit și simțit mult mai intens. Astfel, plăcerea se prelungește atât cât își doresc partenerii. Accentul nu cade pe atingerea orgasmului, ci pe a te bucura de fiecare moment.

În plus, toată activitatea sexuală este mult mai plăcută atunci când se ating niveluri ridicate de excitare. Din acest motiv, dedicarea de timp preludiului va face întâlnirea mai pasională și mai plină de satisfacții.

Previne disfuncțiile sexuale

Preludiul poate preveni apariția anumitor disfuncții sexuale, ajutând la concentrarea atenției pe plăcere, mai degrabă decât pe performanță. Totodată, permite o mai mare comunicare și complicitate în cuplu.

Sporește conexiunea emoțională și intimitatea

Nu putem uita că sexul are o componentă emoțională, mai ales dacă este practicat în cadrul unui cuplu. Astfel, preludiul este un mare aliat pentru a crește conexiunea și sentimentul de intimitate. Preludiul poate ajuta la întărirea legăturii și a încrederii dintre parteneri.

Cum să exersăm preludiul?

Când vine vorba de exersarea preludiului, nu există limite dincolo de consimțământul reciproc. Dimpotrivă, creativitatea poate fi cel mai bun instrument. Desigur, preludiul poate include săruturi, mângâieri și cuvinte rostite pe un ton seducător… Câteva idei pot fi următoarele:

  • Trimiți mesaje text partenerului spunându-i cât de mult îl doriți. Veți crea o așteptare care va crește pe parcursul zilei până la întâlnire. De asemenea, puteți pune un bilet undeva în casă.
  • Creați un mediu încurajator folosind lumânări, parfumuri, lenjerie intimă sau muzică lentă. Stimularea simțurilor este esențială pentru a trezi dorința.
  • Puteți introduce în schemă câteva jucării sexuale și alte accesorii, cum ar fi cătușe, eșarfe, zaruri sexuale, cărți cu întrebări și provocări, etc
  • Jocuri de rol. Întruchiparea diferitelor personaje și îndeplinirea anumitor fantezii pot fi foarte stimulatoare pentru amândoi.
  • Folosiți asertivitatea sexuală. Nu vă fie teamă să întrebați partenerul ce vrea, să exprimați ceea ce simțiți și să încercați diferite tipuri de stimulare.
  • Folosiți creme sau uleiuri pentru a vă masa partenerul. După aceea, puteți schimba rolurile.
Cătușe folosite în BDSM
Jucăriile sexuale sunt foarte utile pentru stimularea înainte de sex.

Importanța preludiului: concluzie

Cel mai important lucru este să vă concentrați atenția asupra momentului prezent. Pe cât posibil, trebuie să lăsați deoparte presiunile pentru a vă bucura de moment. Trebuie amintit că sexul nu este un sprint pentru a ajunge la orgasm.

Este evident că nu vom avea întotdeauna aceeași disponibilitate; chiar și așa, pe cât posibil, nu trebuie să neglijăm acest aspect. Calitatea întâlnirilor noastre sexuale va crește dramatic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miller, S. A., & Byers, E. S. (2004). Actual and desired duration of foreplay and intercourse: Discordance and misperceptions within heterosexual couples. Journal of Sex Research41(3), 301-309.
  • Spengler González, L. M., de Dios Blanco, E., Roque Ortega, L., & Maurisset Moraguez, D. (2020). Dispareunia y vaginismo, trastornos sexuales por dolor. Revista Cubana de Medicina Militar49(3).
  • Campos, I., Civera, L., Córdoba, S., Del Amo, D., Díaz, A., Díaz, A., & Ferri, S. (2006). Respuesta Sexual Humana. Recuperado de http://mural.uv.es/majoan/Grupo2RespuestaSexualHumana.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.