Informații nutriționale, utilizările și beneficiile zahărului turbinado
 

Informații nutriționale, utilizările și beneficiile zahărului turbinado

Zahărul turbinado este un tip de îndulcitor cu aromă și nuanță diferite. Ce beneficii are?
Informații nutriționale, utilizările și beneficiile zahărului turbinado
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 17 noiembrie, 2022

Zahărul turbinado este un îndulcitor. Este un produs care are cristale mai mari decât alte tipuri de zahăr. Culoarea sa este galben deschis sau maro auriu deschis. Numele „turbinado” provine de la cuvântul „turbină” și se referă la metoda de procesare. Descoperiți beneficiile zahărului turbinado!

Dacă nu ați auzit de zahărul turbinado, este posibil să fi auzit de zahărul demerara sau zahărul brut de trestie.

Ce este zahărul turbinado?

Zahărul turbinado este făcut din trestie de zahăr și este parțial rafinat, păstrând o parte din melasa originală care îi conferă culoarea caramelului. De obicei, se spune că este un zahăr brut deoarece procesul de rafinare este minim. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) ne asigură că nu este un produs neprocesat. Zahărul fără rafinare nu este sigur pentru consumul uman, deoarece poate conține impurități.

Cum se obține?

Procesul de obținere a zahărului turbinado este aproape același, cu excepția ultimei părți. În principiu, trestia sau sfecla se spală și se toacă. Ulterior, se extrage sucul dulce care conține cantități mari de zaharoză. Acest suc conține și impurități, care sunt îndepărtate în procesul de filtrare ce previne dezvoltarea bacteriilor.

Următorul pas este cel al dizolvării, care are loc atunci când apa este combinată cu zaharoza. Această apă se evaporă prin fierbere. Se obține o soluție saturată densă. Zaharoza începe să formeze cristale cu o culoare maro subtilă.

O mică parte din zaharoză nu se cristalizează din cauza conținutului de apă. Aceasta este melasa cu o ușoară aromă de caramel. Pentru zahărul alb rafinat, se elimină melasa. Când melasa rămâne parțial în produs, se obține zahăr brun, turbinado, demerara sau muscovado.

Beneficiile zahărului turbinado sub formă de cuburi
Culoarea depinde de cantitatea de melasă care rămâne în produsul final.

Informații nutriționale: zahărul turbinado

Zahărul turbinado oferă anumite beneficii. Valorile de mai jos sunt bazate pe 1 linguriță, care echivalează cu 5 grame de zahăr:

 • Calorii: 18
 • Grăsime: 0 grame
 • Sodiu: 0,1 miligrame
 • Carbohidrați: 4,6 grame
 • Fibre: 0 grame
 • Zaharuri: 4,6 grame
 • Proteine: 0 grame
 • Calciu: 0,55 miligrame
 • Potasiu: 1,33 miligrame
 • Magneziu: 0,01 miligrame
 • Fier: 0,017 miligrame

În ciuda faptului că are anumite minerale, cum ar fi calciul, potasiul și fierul, valorile acestora nu sunt relevante în dietă. Valoarea calorică este la fel de mare ca cea a zahărului rafinat.

Există studii care susțin că produsele secundare ale melasei, inclusiv zahărul turbinado, pot furniza antioxidanți, deși cantitățile sunt reduse. Așadar, nu putem profita pe deplin de beneficiile zahărului turbinado.

Beneficiile zahărului turbinado

Zahărul turbinado are mai multe beneficii pentru sănătate, deși consumul acestuia trebuie să fie moderat.

Are mai mulți nutrienți decât zahărul obișnuit

În comparație cu nutrienții furnizați de zahărul rafinat comun, turbinado oferă mai multe minerale (calciu, magneziu și potasiu). Zahărul rafinat oferă multe calorii, dar nu are minerale.

Conține mai mulți antioxidanți

Zaharul turbinado, zahărul rafinat și zahărul brun au fost comparate într-un studiu științific. Obiectivul a fost de a investiga capacitatea antioxidantă a produselor, precum și toxicitatea acestora. S-a demonstrat că zahărul turbinado este mai bun decât celelalte două sortimente, deoarece conținutul său de cenușă este mai mic.

De asemenea, principalii compuși antioxidanți ai acestui zahăr sunt acidul 4-hidroxibenzoic, acidul clorogenic, acidul protocatecuic, acidul transfer-ferulic și apigenina. Nu a fost identificată nicio toxicitate.

Are un indice glicemic mai mic decât alte zaharuri

Indicele glicemic (IG) este un indicator al rapidității cu care un aliment poate crește nivelul zahărului în sânge. Acesta arată modul în care organismul răspunde la un aliment cu carbohidrați.

IG se măsoară între 0 și 100. Cu cât carbohidrații se descompun mai repede și cresc nivelul zahărului în sânge, cu atât indicele glicemic este mai mare.

Zahărul turbinado are un indice glicemic de 75, în timp ce zahărul rafinat are un indice glicemic de 80, iar siropul de porumb bogat în fructoză are un indice glicemic de 87. Există alți îndulcitori, cum ar fi stevia, care au un IG mai mic și sunt mult mai siguri. În diabet, pacienții trebuie să consume alimente cu IG scăzut, așadar zahărul turbinado nu poate face parte din meniul lor.

Bărbat care își măsoară glicemia
Indicele glicemic face ca zahărul turbinado să nu fie potrivit pentru pacienții cu diabet sau sindrom metabolic.

Contraindicații

Realitatea este că, pentru a ajunge la cantitatea de vitamine și minerale de care organismul are nevoie, ar trebui să folosim prea mult zahăr turbinado. Cantitatea de zahăr indicată bărbaților este de maximum 9 lingurițe; pentru femei, maxim 6.

Lingurițele echivalează cu 36, respectiv 25 grame pe zi.

Să luăm exemplul calciului: organismul are nevoie de 1.000 miligrame pe zi. Cantitatea de zahăr turbinado care acoperă această nevoie este enormă. Dovezile științifice indică faptul că aportul de zahăr în exces poate avea diverse consecințe:

Utilizările zahărului turbinado

Datorită aromei sale ușoare de caramel, zahărul turbinado este adesea folosit în produsele de cofetărie. Se amestecă cu sucuri și smoothie-uri, dar funcția sa obișnuită este cea de topping pentru deserturi. Se presară pe prăjituri, torturi, plăcinte și brioșe. Mulți oameni își încep ziua punându-l peste cereale.

Cu toate acestea, este tot zahăr, așa că vă recomandăm să îl folosiți în cantitățile recomandate de maxim 36 și 25 grame pentru bărbați și femei. Amintiți-vă că este asociat cu probleme cronice dacă este utilizat în exces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.