Beneficiile plantelor leguminoase - Doza de Sănătate
 

Beneficiile plantelor leguminoase

Unul dintre beneficiile plantelor leguminoase este acela că consumul lor consolidează sănătatea.
Beneficiile plantelor leguminoase

Ultima actualizare: 27 aprilie, 2019

Beneficiile plantelor leguminoase asupra sănătății organismului fac din acestea un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru persoanele care urmează un regim vegetarian.

Leguminoasele sunt o sursă excelentă de proteine de calitate, minerale și fibre. Acestea sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente. Printre beneficiile plantelor leguminoase se numără și contribuția valoroasă pe care o aduc acestea unei diete sănătoase.

Există sute de tipuri de leguminoase cultivate în întreaga lume. Cele mai cunoscute includ toate soiurile de fasole boabe, dar, de asemenea, lintea, mazărea, soia și năutul.

În continuare îți vom vorbi despre beneficiile plantelor leguminoase.

Care sunt beneficiile plantelor leguminoase?

Leguminoase în saci
 • Sunt foarte hrănitoare și au un conținut bogat de glucide, oferind o cantitate foarte mare de energie.
 • Sunt un aliment foarte sățios, recomandat celor care urmează o dietă pentru slăbit.
 • Au un conținut bogat de proteine, lucru esențial pentru copii, atleți sau femei însărcinate. Deși leguminoasele nu conțin la fel de multe proteine ca produsele de origine animală, cele pe care aceste alimente le conțin sunt foarte ușor de digerat.
 • Au un conținut bogat de fibre, util pentru a trata constipația și a regla nivelul de zahăr sau colesterol din sânge.
 • Au un conținut bogat de minerale, cum ar fi fierul, calciul, fosforul, magneziul, iodul și potasiul.
 • Conțin vitamine, cum ar fi cele din grupul B, ce ajută la reglarea sistemului nervos și previn stresul, anxietatea și depresia.
 • Ajută la eliminarea lichidelor acumulate în exces în organism.
 • Ne oferă protecție împotriva bolilor coronariene.
 • Nu sunt foarte scumpe și, în plus, sunt un aliment tradițional.

 

Plantă leguminoasă mazăre

 

Lintea, năutul, fasolea, mazărea, soia sunt leguminoase ce nu ar trebui să lipsească din meniul nostru cel puţin de 2-3 ori pe săptămână. Atenție! Acestea nu sunt recomandate persoanelor care suferă de gută (fără avizul medicului).

Deși în trecut erau considerate mâncarea săracului, în prezent leguminoasele au revenit în atenția nutriționiștilor. Acestea conțin mai multe proteine decât orice altă plantă comestibilă. Din acest motiv sunt atât de importante în dietele vegetariene și vegane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Graham PH. Legumes: Importance and Constraints to Greater Use. PLANT Physiol. 2003. doi:10.1104/pp.017004
 • Iqbal A, Khalil IA, Ateeq N, Sayyar Khan M. Nutritional quality of important food legumes. Food Chem. 2006. doi:10.1016/j.foodchem.2005.05.011
 • Herridge DF, Peoples MB, Boddey RM. Global inputs of biological nitrogen fixation in agricultural systems. Plant Soil. 2008. doi:10.1007/s11104-008-9668-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.