Mbah Gotho, bărbatul de 145 de ani - Doza de Sănătate
 

Mbah Gotho, bărbatul de 145 de ani

Deși este cel mai bătrân om din lume, Mbah Gotho nu știe exact ce vârstă are, deoarece nu există documente oficiale care să ateste data nașterii sale. Acest tip de înregistrare a datelor personale s-a inventat abia în secolul al XX-lea.
Mbah Gotho, bărbatul de 145 de ani

Ultima actualizare: 12 februarie, 2019

Lumea spune că moartea l-a uitat pe Mbah Gotho, bărbatul de 145 de ani. Însă mai spune și că actele sale sunt autentice, dovedind că acest bătrân are nici mai mult, nici mai puțin de această vârstă. 

Este greu de crezut. Deși știm că sunt persoane care au împlinit un veac, nu s-a mai auzit niciodată de un caz ca acesta.

Totuși, trebuie să evidențiem un aspect important: domnul Gotho nu mai vrea să trăiască. Acesta declară: „Aștept moartea liniștit și fără frică, dar ea se pare că mă ocolește.”

Mulți oameni sunt curioși să afle care este secretul longevității sale, iar răspunsul pe care chiar el îl oferă acestei întrebări este nemaipomenit de frumos.

Îți explicăm mai jos despre ce este vorba.

Secretul longevității lui Mbah Gotho

Mbah Gotho s-a născut pe 31 decembrie 1870. Cel puțin așa scrie pe cartea sa de identitate și chiar în documentele oficiale de pe insula Java, unde s-a născut acum 145 de ani și unde locuiește și la ora actuală.

Dacă datele sunt autentice, asta înseamnă că el este cel mai bătrân om din lume. Până în prezent, recordul este deținut de Jeanne Calment (1875-1997), o femeie din Franța care a decedat la vârsta de 122 de ani.

Bărbatul de 145 de ani cu certificatul de naștere

Poate vă întrebați de ce domnul Mbah Gotho nu a fost înscris în Cartea Recordurilor.

Răspunsul este simplu:

  • Toate informațiile oficiale cu privire la data nașterii lui Mbah Gotho se află pe insula Java. Pentru a intra în Guinness Book, este necesară o a treia sursă pentru verificare, independentă, iar aceasta nu există.
  • Motivul este faptul că registrele oficiale de acest gen au devenit comune abia în secolul al XX-lea.

Chiar dacă nu deține în mod oficial titlul de „cel mai bătrân om din lume”, vârsta lui nu este pusă la îndoială. Mbah Gotho mai are puțin și împlinește un secol și jumătate de viață. Este absolut uimitor.

Bărbatul de 145 de ani a pierdut mulți membri ai familiei

O viață lungă îți oferă numeroase oportunități. Ai ocazia să înveți foarte multe lucruri, să-ți repari greșelile și chiar să îți „resetezi” viața de multe ori. Mbah Gotho susține că a avut o viață frumoasă, însă acum i-au mai rămas doar amintirile triste.

  • Toate cele patru soții ale lui Mbah Gotho au murit. Și-a luat adio de la toți copiii și frații săi, 10 la număr.
  • Știe foarte bine că situația sa nu este firească. Conform legilor vieții, copiii sunt cei care ar trebui să-și înmormânteze părinții, nu invers.

Când se trezește dimineața, este copleșit de amintirile nesfârșite ale oamenilor pe care i-a pierdut. Sunt ecourile unui trecut care îi amintesc de longevitatea sa și îl forțează să se întrebe de ce.

De ce bărbatul de 145 de ani este încă aici, când persoanele dragi au trecut de atât timp în neființă?

Mbah Gotho s-a resemnat cu viața umilă pe care o duce, înconjurat de nepoți și strănepoți.

Mbah Gotho este bărbatul de 145 de ani cu mulți nepoți

Secretul longevității sale

Bărbatul susține că există două ingrediente care i-au asigurat un trai atât de lung:

  • Primul este faptul că a fost înconjurat de oameni care l-au iubit. Dragostea este motorul vieții și motivul pentru care ne luptăm în fiecare zi să petrecem cât mai mult timp alături de cei dragi.
  • Al doilea ingredient este legat de cultura insulei Java. Aici există un proverb frumos care nu trebuie uitat: „Cine e răbdător, trăiește mai mult.”

Mbah Gotho susține că mereu a fost un om extrem de răbdător. A acceptat lucrurile așa cum sunt, a lăsat viața să-și urmeze cursul, a observat totul cu calm și nu s-a enervat.

Proprii lui nepoți spun cu o notă de umor că bunicul lor nu se plânge niciodată de nimic. Acceptă tot ce i se oferă de mâncare și primește dragoste fără să ceară nimic altceva.

O minte lucidă care își dorește să părăsească această lume

Singura dorință pe care domnul Gotho o are de mai bine de 20 de ani: o piatră de mormânt și un loc de odihnă pentru momentul în care va închide ochii pentru totdeauna și se va reîntâlni cu familia pierdută.

  • Ziua aceea nu a venit încă, iar vecinii și prietenii celui mai bătrân om din lume vor să îl țină mai aproape de ei.
  • Nu contează că bărbatul de 145 de ani este orb și că nu mai poate să-și poarte singur de grijă. Mbah Gotho este un izvor de înțelepciune, vorbind cu luciditate despre un trecut pe care nimeni nu are cum să și-l amintească.
Bărbatul de 145 de ani

Poporul său îl apreciază foarte mult, deoarece este un erou care a luptat împotriva invadatorilor, a luptat în război împotriva japonezilor și pentru că, de-a lungul vieții sale, a muncit cu propriile mâini pentru a-și întreține familia.

În ciuda admirației conaționalilor săi, putem înțelege totuși dorința sa. Viața te împovărează foarte tare, iar oboseala, bătrânețea și mai presus de orice, tristețea cauzată de pierderea atâtor ființe dragi își spun cuvântul.

Bărbatul de 145 de ani vrea doar să închidă ochii, deoarece a dus o viață plină și, ca orice luptător de seamă, tânjește după odihna pe care o merită.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.