15 mituri pe care le aud specialiștii în fertilitate
 

15 mituri pe care le aud specialiștii în fertilitate

Există nenumărate mituri în jurul fertilităţii, iar specialiştii în fertilitate sunt conştienţi de acest lucru. Se spune că anumite poziții sexuale fac sarcina posibilă mai repede sau că statul în cap după actul sexual o face mai ușor de obținut. Nici acestea, nici alte mituri nu sunt adevărate.
15 mituri pe care le aud specialiștii în fertilitate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Specialiștii în fertilitate aud tot felul de mituri. Există o mulțime de povești care circulă pe rețelele de socializare sau pe cale orală. Nu sunt puțini cei care le dau crezare, în ciuda faptului că unele sunt chiar ridicole.

Se estimează că unul din șase cupluri are probleme în a concepe un copil. Acest tip de problemă afectează oameni de toate vârstele, condițiile sociale, etniile și credințele. Unii nu înțeleg de ce li se întâmplă acest lucru și trag propriile concluzii înainte de a consulta specialiștii în fertilitate.

Adevărul este că există multe motive pentru care un bărbat, o femeie sau ambii nu pot avea copii. În această privință, există multe concepții greșite care, deși nu au nicio bază, sunt foarte răspândite. Specialiștii în fertilitate trebuie să sublinieze din nou și din nou falsitatea acestor afirmații. Următoarele sunt cele mai răspândite mituri despre fertilitate!

15 mituri pe care le aud specialiștii în fertilitate

Cuplu infertil la medic
Dacă aveți probleme în a obține sarcina, mergeți la un specialist în fertilitate și ignorați ceea ce spun cei din jur.

Specialiștii în fertilitate sunt experți în mituri de tot felul. În ciuda progreselor în știință și accesului la informații, aceste concepții greșite persistă.

1. A rămâne însărcinată este ușor

Există o credință eronată că sarcina este doar o chestiune de decizie. Specialiștii în fertilitate atrag atenția asupra faptului că și cuplurile tinere, fără probleme de sănătate, obțin o sarcină doar în 20 până la 30% din cazuri în timpul unui ciclu ovulativ.

Probabilitatea crește la 57% în trei luni. Apoi la 72% în șase luni și la 85% într-un an. După cum puteți vedea, problema nu este atât de simplă. În multe cazuri, este nevoie de un an pentru a rămâne însărcinată.

2. Sarcina apare dacă partenerii fac sex în fiecare zi

Cu cât o persoană are mai multe relații sexuale, cu atât este mai probabil să existe o sarcină. Cu toate acestea, un studiu a arătat că nu există nicio diferență majoră între a face sex în fiecare zi și la fiecare două zile. De asemenea, sexul frecvent reduce numărul de spermatozoizi per ejaculare.

3. Secretul este să faci sex în 24 de ore de la ovulație

Acesta este unul dintre miturile pe care specialiștii în fertilitate le aud cel mai des. Odată ce ovulația s-a încheiat, o femeie nu mai are nicio șansă să rămână însărcinată. Fertilizarea are loc dacă ovulul se întâlnește cu spermatozoidul în trompele uterine, cu șapte până la zece zile înainte de menstruație. În caz contrar, nu va exista o sarcină.

4. Dacă există menstruație, există fertilitate

Nu este adevărat. În primul rând, există femei care au disfuncție ovulatorie și au menstruație. Cu alte cuvinte, nu sunt fertile, dar au menstruație. Pe de altă parte, cu aproximativ cinci ani înainte de menopauză, este foarte puțin probabil să apară o sarcină, chiar dacă menstruația este încă prezentă.

5. Important este că femeia este fertilă

Acesta este încă unul dintre acele mituri pe care specialiștii în fertilitate le aud adesea. Unii oameni cred că dacă o sarcină nu apare este din cauza infertilității femeii. Cu toate acestea, 35 până la 40% din cazuri au la bază infertilitatea masculină.

6. Atât timp cât corpul este sănătos, vârsta nu contează

Deși a fi atletică și a te bucura de o sănătate optimă este favorabil pentru obținerea unei sarcini, acest lucru nu este suficient. Vârsta contează, deși nu este factorul determinant. Realizarea fertilizării presupune combinarea unei serii de factori, iar vârsta este unul dintre ei.

7. Multe femei au copii la 40 de ani

Deși este adevărat că unele femei reușesc să rămână însărcinate la 40 de ani, adevărul este că majoritatea nu o fac. Fertilitatea la femei începe să scadă după vârsta de 35 de ani. După această vârstă, posibilitatea de a obține o sarcină este din ce în ce mai mică. Se estimează că există doar 20% șanse.

8. Dacă ești deja tată, nu ai probleme de fertilitate

Specialiștii în fertilitate aud foarte des această idee. Ca și în cazul femeilor, vârsta are o influență importantă. Acest studiu a arătat că, după vârsta de 39 de ani, fertilitatea bărbaților se reduce cu 23% în fiecare an. Nu contează dacă bărbatul are deja copii.

9. Greutatea este un factor secundar

Excesul de greutate generează modificări hormonale, atât în organismul femeilor, cât și al bărbaților. În primul caz, poate afecta ovulația; în al doilea, producția de material seminal. Specialiștii în fertilitate estimează că pierderea a 10-20% din greutate crește șansele de a rămâne însărcinată.

10. Cafeaua nu are niciun efect

Cafeaua nu este cel mai bun prieten al fertilității. Potrivit unui studiu din 2007, femeile care au băut mai mult de o ceașcă de cafea pe zi au avut doar 50% șanse de a rămâne însărcinate în timpul unui ciclu ovulativ. Cofeina este prezentă și în băuturi precum ceaiul, ciocolata caldă și cola.

11. Renunțarea la fumat este necesară doar în sarcină

Este unul dintre miturile cu care trebuie să se confrunte zilnic specialiștii în fertilitate. Datele indică faptul că până la 13% dintre cazurile de infertilitate feminină au la bază fumatul. Nu există estimări în cazul bărbaților, dar îi afectează și pe aceștia. Mai mult, șansele scad indiferent de câte țigări sunt consumate pe zi.

12. Numai femeile ar trebui să ia suplimente înainte de sarcină

Este cunoscut faptul că suplimentarea cu acid folic este recomandată dacă o femeie încearcă să rămână însărcinată. S-a constatat că și bărbații ar trebui să-l ia. În ambele cazuri, acest lucru este indicat pentru a preveni problemele la copil. S-a descoperit că aceste suplimente cresc numărul și motilitatea spermatozoizilor.

13. Dacă nimic nu funcționează, reproducerea asistată va rezolva problema

Nu este nimic sigur. În termeni generali, reproducerea asistată poate rezolva toate problemele de fertilitate masculină și anomaliile de ovulație. Ceea ce nu poate face este să schimbe calitatea proastă a ovulelor ca efect al vârstei. După vârsta de 40 de ani, utilizarea acestei alternative are șanse mici de reușită.

14. Luna influențează concepția

Acesta este unul dintre cele mai curioase mituri. Există credința că acordul cu fazele lunii poate facilita sarcina. Nu este adevărat. Singura legătură este faptul că ciclul menstrual al femeii durează la fel ca ciclul lunar. Dincolo de asta, nu există nicio legătură.

15. Cauza este psihologică

Este adevărat că stresul poate provoca modificări hormonale care scad fertilitatea. Totuși, acest lucru nu înseamnă că numai starea de spirit este cauza infertilității. Imposibilitatea obținerii concepției are cauze fizice. Psihicul nu generează mari probleme.

Femeie care face un test de sarcină
Miturile despre fertilitate sunt răspândite pe cale orală, chiar dacă nu există dovezi științifice sau chiar dacă au fost infirmate.

Miturile pe care le aud specialiștii în fertilitate sunt multiple

Există și alte mituri cu care specialiștii în fertilitate trebuie să confrunte. De exemplu, se spune că anumite alimente stimulează fertilitatea sau că a fi foarte slabă ajută la concepție. Ambele informații sunt false.

De asemenea, se spune că bolile cu transmitere sexuală afectează sănătatea generală, dar că nu au nici un efect asupra fertilităţii. Acest lucru este fals. Aceste infecții pot cauza boli inflamatorii pelvine și acest lucru duce la infertilitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Allen Et. Al., J. (1995, 7 diciembre). Timing of Sexual Intercourse in Relation to Ovulation — Effects on the Probability of Conception, Survival of the Pregnancy, and Sex of the Baby. The New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199512073332301.
  • Matorras R, Matorras F, Expósito A, Martinez L, Crisol L. Decline in human fertility rates with male age: a consequence of a decrease in male fecundity with aging? Gynecol Obstet Invest. 2011;71(4):229-35. doi: 10.1159/000319236. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21160151.
  • Hey E. (2007). Coffee and pregnancy. BMJ (Clinical research ed.), 334(7590), 377. https://doi.org/10.1136/bmj.39122.395058.80.
  • Eraso, L. L., & Maya, W. C. (2019). Ser o no ser fértil, esa es la cuestión: encuesta sobre la fertilidad masculina. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 46(4), 143-147.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.